ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Η ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΤΙΚΗ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ


Η προιστορία της Βόρειας Ελλάδας Θα «φωτιστεί» από δύο παλαιοντολογικές εκθέσεις σε Κιλκίς και Σιάτιστα...


Η προϊστορία της βόρειας Ελλάδας πριν από εκατομμύρια χρόνια αναμένεται να «φωτιστεί» μέσα από δύο παλαιοντολογικές εκθέσεις που θα δημιουργηθούν στο Κιλκίς και τη Σιάτιστα.

Απολιθώματα που έχουν εντοπιστεί στο εσωτερικό του σπηλαίου Αγίου Γεωργίου στο Κιλκίς και χρονολογούνται πριν από 30.000 χρόνια, μεταξύ των οποίων στικτής ύαινας, ελαφοειδών, άγριων βοοειδών και άγριου ημίονου, θα εκτεθούν σε χώρο που αναζητάει ο δήμος Κιλκίς, προκειμένου να δώσουν πληροφορίες για τις κλιματικές αλλαγές και τη ζωή στην περιοχή.

Όπως καταδεικνύεται από τα ευρήματα, την ώρα που όλη η Ευρώπη βίωνε σκληρούς παγετώνες, η Ελλάδα λειτούργησε ως καταφύγιο ζώων με το ήπιο κλίμα της.

Τα απολιθώματα θα συμπληρώνονται στην έκθεση από αναπαραστάσεις προϊστορικών ζώων, προκειμένου να δοθεί στους επισκέπτες ολοκληρωμένη εικόνα για τη ζωή στην περιοχή του Κιλκίς.

Χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου σπηλαίου είναι το γεγονός ότι αποτέλεσε κατά το Άνω Πλειστόκαινο αποκλειστικά τόπο κατοικίας της στικτής ύαινας - το μοναδικό άντρο υαινών στην Ελλάδα- την ώρα που τα υπόλοιπα σπήλαια κατοικούνταν κυρίως από αρκούδες.

Η δημιουργία της έκθεσης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2011.

Παλαιοντολογική έκθεση στη Σιάτιστα
Η εξέλιξη των προβοσκιδωτών τα τελευταία τρία εκατομμύρια χρόνια θα αποτυπωθεί στην παλαιοντολογική έκθεση, που θα παρουσιαστεί στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας.

Η έκθεση θα βασιστεί στην παλαιοντολογική συλλογή που δημιούργησαν το 1900 κάτοικοι της περιοχής (κυρίως μαθητές του Τραμπάντζειου Σχολείου). Η συλλογή αυτή αποτελείται κυρίως από οστά προβοσκιδωτών της πλειοκαινικής και πλειστοκαινικής περιόδου (10.000 ως δύο εκατομμύρια χρόνια πριν).

Ορισμένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της καταστράφηκαν από τους Γερμανούς κατά το δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, ενώ όσα απέμειναν εκτίθεντο από τα τέλη της δεκαετίας του ‘60 σε αίθουσα του Τραμπάντζειου Γυμνασίου έως ότου το σχολείο έκλεισε για εργασίες επισκευής και αποκατάστασης.

Σήμερα που το κτίριο του Τραμπάντζειου Γυμνασίου είναι και πάλι προσβάσιμο στο κοινό, ο δήμος Βοΐου σε συνεργασία με την αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ, Ευαγγελία Τσουκαλά αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επανέκθεση της συλλογής.

Από τα απολιθώματα της συλλογής ξεχωρίζει ένα δόντι από στεγόδοντα (ζώο με προβοσκίδα, που αποτέλεσε το μεταβατικό στάδιο ανάμεσα στους μαστόδοντες και τους σημερινούς ελέφαντες), που τοποθετείται χρονικά στα 2-3 εκατομμύρια χρόνια πριν. Πρόκειται για το μοναδικό απολίθωμα Στεγόδοντα που έχει εντοπιστεί σε όλη την Ευρώπη.

Η έκθεση αναμένεται να είναι επισκέψιμη για το κοινό από τον ερχόμενο Αύγουστο.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More