ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

ΑΓΟΡΑΖΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ....ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ ΤΟ 2010 Η ΚΥΠΡΟΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΤΗΣ
Η Βρετανία ξεπουλά εδάφη της και τα αγοράζει η Κύπρος. Μια έκταση περίπου 240 στρεμμάτων που βρίσκεται στις (κυρίαρχες) βρετανικές βάσεις στην Κύπρο πουλήθηκε αντί 12 εκατ. ευρώ στην κυπριακή κυβέρνηση και συγκεκριμένα στον Δήμο Πολεμιδίων.
Για την πώληση της έκτασης αυτής προηγήθηκαν σκληρές και επίμονες διαπραγματεύσεις της Λευκωσίας με το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, το οποίο ζητούσε αρχικά 50 εκατ. ευρώ για να την πωλήσει. Το υπέρογκο ποσό των 50 εκατ. ευρώ έγινε κατορθωτό να μειωθεί στα 12 εκατ. ευρώ ύστερα από συνομιλίες που διήρκεσαν δύο χρόνια και τον διορισμό δύο διαιτητών από το Ανώτατο Δικαστήριο, ενός Κυπρίου και ενός Βρετανού, εκ μέρους του βρετανικού υπουργείου Αμυνας.
Η Βρετανία διαθέτει δύο στρατιωτικές βάσεις (οι ισχυρότερες στη Μέση Ανατολή) στην Κύπρο, τις οποίες απέκτησε με τη Συνθήκη της Ζυρίχης, η οποία προέβλεπε την ανεξαρτησία της Κύπρου από τη βρετανική κατοχή. Οι βάσεις αυτές είναι κυρίαρχες, δηλαδή αποτελούν βρετανικό έδαφος, με ξεχωριστή αστυνομία και ένα υπερσύγχρονο στρατιωτικό αεροδρόμιο. Παρά την οικονομική κρίση και τη μείωση των βρετανικών στρατευμάτων σε πολλά μέρη του κόσμου, το Λονδίνο διατήρησε τις βάσεις αυτές, απλώς υποσχόμενο ότι θα αναθεωρήσει το καθεστώς τους με τη λύση του Κυπριακού. Το 2008 το Λονδίνο ζήτησε από την κυβέρνηση του κ. Δ. Χριστόφια την αναγνώριση από τη Λευκωσία των «υποχρεώσεων που απορρέουν από τις Συνθήκες Ζυρίχης- Λονδίνου».

Στην τιμή πάντως της πώλησης των 240 στρεμμάτων ελήφθη υπόψη και το μεγάλο κόστος που θα απαιτηθεί εκ μέρους του δήμου για την αφαίρεση των δεκάδων τόνων από στέγες αμιάντου, από τα περίπου 190 παλαιά παραπήγματα (στρατώνες αλεξιπτωτιστών και Ειδικών Δυνάμεων) που βρίσκονται ακόμη στον χώρο. Το 1999 για λόγους υγείας αλλά και ασφαλείας οι βρετανοί στρατιωτικοί και οι οικογένειές τους εγκατέλειψαν τον οικισμό και έκτοτε ο χώρος μετετράπη σε εστία μόλυνσης. Ο Δήμος Πολεμιδίων προγραμματίζει - όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος»- να αξιοποιήσει τον χώρο με επέκταση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, με την ανέγερση νέου Δημοτικού Μεγάρου και βεβαίως με τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More