ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΛΑΣΗΣ


Την επιλογή της μεταφοράς του φυσικού αερίου με αγωγό στην Κύπρο από το οικόπεδο 12 και εν συνεχεία τη δημιουργία ενός χερσαίου τερματικού, μελετά η εταιρεία Noble Energy, όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας Τέρι Γκέρχαρντ.

Παράλληλα, επαναβεβαίωσε ότι οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις της εταιρείας επιβεβαιώνουν την ύπαρξη 5-8 τρις κυβικών ποδιών φυσικού αερίου στο κοίτασμα, κάτι που το χαρακτηρίζει ως κοίτασμα παγκοσμίου κλάσης. Ο Τ. Γκέρχαρντ δήλωσε επίσης ότι η Noble Energy μελετά και το ενδεχόμενο συμμετοχής της και στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης για τα υπόλοιπα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.


Τα παραπάνω έγιναν γνωστά ύστερα από δηλώσεις του Τ. Γκέρχαρντ, σε δημοσιογράφους. Είχε προηγηθεί ενημέρωση του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια από τον αντιπρόεδρο της Noble Energy.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, εξέφρασε την ελπίδα, όπως η εκτίμηση για τα 5 με 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, να γίνει πραγματικότητα για την κυπριακή αγορά.
Ο Τ. Γκέρχαρντ δήλωσε επίσης ότι θα πάρει αρκετό καιρό για να αναλυθούν όλα τα δεδομένα που η εταιρεία έχει ενώπιον της. «Είμαστε στη διαδικασία για αυτό, και έχουμε φέρει μαζί μας εμπειρογνώμονες από το Χιούστον οι οποίοι ενημέρωσαν τους συμβούλους του Προέδρου της Δημοκρατίας και τα Υπουργεία για την πρόοδο που κάναμε μέχρι σήμερα», ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν η εταιρεία εξετάζει θέμα μεταφοράς του αερίου με αγωγό και αν θα δημιουργήσει χερσαίο τερματικό, ο αντιπρόεδρος της Noble είπε ότι μελετά το σενάριο αυτό. «Είναι σίγουρα μια από τις επιλογές μας και εξετάζουμε τη δημιουργία ενός αγωγού από την πλατφόρμα για μεταφορά αερίου για την ντόπια αγορά και για την πιθανότητα εξαγωγής του».

Απαντώντας στην ερώτηση για το πώς θα προχωρήσει η εταιρεία τους επόμενους μήνες, ο κ. Γκέρχαρντ είπε ότι υπάρχουν αρκετά δεδομένα που πρέπει να αναλυθούν από τους εμπειρογνώμονες της Noble. «Και κάνοντας το αυτό», συνέχισε, «η επόμενη φάση της διαδικασίας θα είναι μια ακόμη γεώτρηση για να επιβεβαιωθούν τα δεδομένα. Υπάρχει μια περιοχή 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων που θα εξεταστεί. Έχουμε κάνει μόνο μια γεώτρηση επιβεβαίωσης ως τώρα για να βοηθήσουμε να εξακριβώσουμε αυτό που είδαμε. Στο μέλλον πρέπει να γίνουν και άλλες», πρόσθεσε.

Τέλος, ερωτηθείς αν το κοίτασμα στο τεμάχιο 12 θα είναι τελικά μεγαλύτερο από 8 τρις κυβικά πόδια, ο Τ. Γκέρχαρντ είπε ότι «5-8 τρις είναι η καλύτερη μας εκτίμηση σε αυτό το στάδιο, με βάση και τις πληροφορίες που έχουμε σήμερα». Ο Αντιπρόεδρος της Noble κατέληξε λέγοντας ότι το κοίτασμα που ανευρέθηκε είναι παγκοσμίου κλάσης.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More