ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ ΑΡΤΕΜΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΒίντεο – ιστορικό ντοκουμέντο παρουσιάζεται για πρώτη φορά το οποίο αφορά τις δόκιμες αποδοχής του θρυλικού Άρτεμις-30 της τότε ΕΒΟ στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Το παρουσιάζουμε βασικά για να καταδείξουμε το τι μπορούν να κάνουν οι Έλληνες μηχανικοί και η ελληνική αμυντική βιομηχανία, η οποία τότε παρουσίασε ένα σύστημα αιχμής για την εποχή εκείνη το οποίο πολεμήθηκε σφοδρά από ξένα συμφέροντα που ήθελαν το ARTEMIS-30 να σβήσει από τον χάρτη τόσο ως υποψήφιο για της ΕΕΔ όσο και ανταγωνιστικό σύστημα στις διεθνείς αγορές.


Αξίζει να προσέξουμε το πως κονιορτοποιείται όχι το παλαιό αεροσκάφος, αλλά το ΤΟΜΠ (APC) Λεωνίδας ΙΙ από τις βολές του πυροβόλου του ARTEMIS-30, το οποίο καταδεικνύει ότι εύκολα θα μπορούσε να τοποθετηθεί με ένα διαφορετικό πυρομαχικό (οι βολές είναι με το αντιαεροπορικό βλήμα και όχι με αντιαρματικό) σε ένα ΤΟΜΑ εγχώριας κατασκευής.

Η ξεχασμένη αυτή προσπάθεια της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας έρχεται ξανά στο προσκήνιο χάρις στο ενδιαφέρον πιθανών ξένων πελατών που φαίνεται να εκτιμούν τα ελληνικά προϊόντα περισσότερο από τους Έλληνες.

Το ενδιαφέρον των Ινδών για το ελληνικό ολοκληρωμένο αντιαεροπορικό σύστημα Αρτεμις-30 αλλά και των μονάδων πυρών του αποτελεί την δικαίωση των Ελλήνων μηχανικών και όσων πίστεψαν στο σύστημα αυτό που δεν έτυχε να έχει την υποστήριξη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας όλα αυτά τα χρόνια.

Επισημαίνεται ότι το σύστημα παραγγέλθηκε τελικά από τις ΕΕΔ το 1993 επί υπουργείας Ιωάννη Βαρβιτσιώτη και αφορούσε την αγορά 60 μονάδων πυρός με 30 ακόμα option για το μέλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ινδικές Ένοπλες δυνάμεις έχουν ξεκινήσει την υλοποίηση ενός προγράμματος αναβάθμισης των αντιαεροπορικών δυνατοτήτων τους και για το λόγο αυτό αναζητούν από την διεθνή αγορά προτάσεις που να μπορούν να καλύψουν τις επιχειρησιακές τους ανάγκες.

Οι απαιτήσεις των Ινδών αφορούν την απόκτηση ανεξάρτητων μονάδων πυρός με ηλεκτροπτικό σύστημα και Σύστημα Ελέγχου Πυρός ώστε το πυροβόλο να μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα καθώς και ολοκληρωμένα αντιαεροπορικά συστήματα τα οποία θα περιλαμβάνουν Κέντρο Ελέγχου Πυρός διασυνδεδεμένο με αριθμό πυροβόλων και αισθητήρων.

Τα συστήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την προστασία στόχων όπως αεροδρόμια, ναυστάθμους, αποθήκες, υποδομές κλπ. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακριβή πληροφόρηση για την τελική διαμόρφωση της ελληνικής πρότασης πάντως στο παρελθόν το πυροβόλο έχει εξοπλιστεί με ΣΕΠ διαφόρων εταιρειών όπως το σύστημα Gun King της Oerlikon και του οικονομικού P75/Vantha της Galileo, του LVS της εταιρείας Saab και το ολλανδικό LIOD, ενώ η μονάδα πυρός είχε δοκιμαστεί υπό ρεαλιστικές συνθήκες και σε συνεργασία με το κέντρο διοίκησης- ελέγχου Skyguard που διαθέτει η ΠΑ

Όποια και να είναι η τελική πρόταση της εταιρείας το γεγονός ότι οι Ινδοί προτίθενται να αξιολογήσουν το ελληνικό σύστημα των ΕΑΣ, αποτελεί μία εξέλιξη που μπορεί να ήρθε αργά όμως δεν παύει να έχει την αξία της.

Έστω και καθυστερημένα κυρίως λόγω της έλλειψης εξωστρέφειας της ελληνικής βιομηχανίας, αλλά και των αγκυλώσεων της ελληνικής γραφειοκρατίας, ένα νέο ξεκίνημα φαίνεται να γίνεται για μία από τις πιο αξιόλογες, αλλά ταλαιπωρημένες κρατικές βιομηχανίες όπως τα ΕΑΣ.

Ακολουθεί το αποκλειστικό βίντεο από τις δοκιμές του Άρτεμις-30.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More