ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

ΝΑΤΟ.......ΠΑΛΙ ΤΟ .........ΝΑΤΟ


Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Αντερς Φογκ Ράσμουσεν , ο οποίος προγραμματίζει προηγουμένως επισκέψεις σε Αθήνα και Αγκυρα, προτείνει ήδη ενίσχυση του ρόλου της Τουρκίας για θέματα ασφαλείας και άμυνας, επιχειρώντας να παρακάμψει την επίλυση του Κυπριακού, που έχει τεθεί ως προϋπόθεση από την Ελλάδα. Ταυτόχρονα 19 βουλευτές των Ηνωμένων Πολιτειών, με επιστολή τους στον αμερικανό πρόεδρο κ. Μπαράκ Ομπάμα, προτείνουν την άμεση ένταξη της πΓΔΜ στη Συμμαχία, αγνοώντας το βέτο που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση, ώσπου να επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας.

Η συνεργασία ΝΑΤΟ- ΕΕ είναι ένα από τα «αγκάθια» που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας, αλλά και τη Σύνοδο ΕΕ- ΗΠΑ που θα ακολουθήσει, παρουσία και του κ. Ομπάμα. Η Ουάσιγκτον ζητεί επιτακτικά από τους ευρωπαίους συμμάχους της να προχωρήσουν σε ευρύτερη συνεργασία με την Αγκυρα σε θέματα άμυνας. Αλλωστε το ειδικό βάρος της Τουρκίας στους κόλπους της Συμμαχίας και η άσκηση της διοίκησης στην περιοχή της Καμπούλ στο Αφγανιστάν δεν περνούν απαρατήρητα από τους Αμερικανούς.


Ο κ. Ράσμουσεν θα επισκεφθεί την Αγκυρα στις 7 Οκτωβρίου για συζητήσεις επί του θέματος με τον πρόεδρο ΑμπντουλάχΓκιουλ, τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Εχει όμως ζητήσει να μεταβεί και στην Ελλάδα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλο. Η αρχική πρόταση του γραφείου του ΓΓ του ΝΑΤΟ ήταν η επίσκεψη να γίνει στις 21 Οκτωβρίου, αλλά η Αθήνα θα επιθυμούσε την πραγματοποίησή της πριν από την κοινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της Συμμαχίας στις 14 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Και φυσικά να τεθούν στις συνομιλίες και άλλα ζητήματα, όπως, π.χ., η νέα στρατιωτική δομή της Συμμαχίας που απασχολεί έντονα την ελληνική πλευρά λόγω και των προβλημάτων με την Τουρκία στο Αιγαίο.

Αμερικανοί βουλευτές ζητούν ένταξη των Σκοπίων
Δεκαεννέα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, καθώς και τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς, ζητούν από τον αμερικανό πρόεδρο να παροτρύνει τους εταίρους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ ώστε να επιδώσουν στην πΓΔΜ επίσημη πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία, στην επικείμενη Σύνοδο στη Λισαβόνα, μεταδίδουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων. Παράλληλα κατατέθηκε στη Γερουσία των ΗΠΑ εκ μέρους του γερουσιαστή Πάτρικ Λέχι ψήφισμα στο οποίο εκφράζεται ευγνωμοσύνη προς τον λαό και την κυβέρνηση της πΓΔΜ για τη συνεργασία, την αφοσίωση και τη συμμετοχή στη βελτίωση της ειρήνης, της δημοκρατίας, της σταθερότητας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών στον κόσμο.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More