ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑ;



ΜΑΛΛΟΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΜΕΤΑ ΒΕΒΑΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Οι κυβερνήσεις διακινδυνεύουν να προκαλέσουν έναν νομισματικό πόλεμο στην περίπτωση που επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στο εσωτερικό των χωρών τους, όπως προειδοποίησε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τα σχόλια του Ντομινίκ Στρος-Καν πραγματοποιήθηκαν πριν την υποχώρηση του γεν, η οποία ήταν αποτέλεσμα της ποσοτικής νομισματικής χαλάρωσης από την πλευρά της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ), καθώς μείωσε τα βασικά επιτόκια δανεισμού και πρότεινε παράλληλα τη δημιουργία ενός νέου ταμείου για την αγορά κρατικών ομολόγων και άλλων στοιχείων ενεργητικού.

«Είναι σαφές πως έχει αρχίσει να διαδίδεται η αντίληψη ότι τα νομίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα για την άσκηση πολιτικής», δήλωσε χαρακτηριστικά προς τους Financial Times ο κ. Στρος-Καν. «Η αντίληψη αυτή, αν εφαρμοστεί στην πράξη, μπορεί να αποτελέσει έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας? Μία τέτοια προσέγγιση θα έχει αρνητικές και ιδιαίτερα ζημιογόνες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις», υποστήριξε ο ίδιος.
Το γεν υποχώρησε την Τρίτη έναντι του δολαρίου, μετά τη δημοσιοποίηση των αποφάσεων της BoJ. Από την άλλη, οι τιμές των κρατικών ομολόγων, των μετοχών και του χρυσού κατέγραψαν ενίσχυση, βασισμένη στην προσδοκία ότι οι κεντρικές τράπεζες των πιο προηγμένων οικονομιών του πλανήτη θα εισέλθουν σε ένα νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης.
Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετές μεγάλες οικονομίες έλαβαν μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις ανοδικές πιέσεις που δέχονταν τα νομίσματά τους. Η Ιαπωνία παρενέβη στις αγορές συναλλάγματος με την πώληση γεν για πρώτη φορά ύστερα από έξι χρόνια. Η Βραζιλία απείλησε να λάβει μέτρα προκειμένου να προστατεύσει το ρεάλ, ενώ τη Δευτέρα ανακοίνωσε το διπλασιασμό του φόρου για την αγορά ομολόγων από το εξωτερικό, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις εισροές.
Την προηγούμενη εβδομάδα, επίσης, ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, Γκίντον Μαντέγκα, είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο ενός νομισματικού πολέμου. «Εχουμε αναφορές ότι ορισμένες αναδυόμενες αγορές των οποίων οι οικονομίες αντιμετωπίζουν μεγάλες εισροές κεφαλαίων, θεωρούν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να χρησιμοποιήσουν τα νομίσματά τους για να εξασφαλίσουν πλεονεκτήματα, ιδιαίτερα σε εμπορικό επίπεδο», ανέφερε προχθές ο κ. Σρος-Καν. «Θεωρώ ότι αυτή δεν είναι μια καλή λύση», προειδοποίησε.
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ τοποθετήθηκε ενόψει της ετήσιας συνόδου του διεθνούς οργανισμού και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον αυτό το Σαββατοκύριακο, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να κυριαρχήσουν τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας και οι αστάθειες στα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Γουέν Τζιαμπάο, μετά τη συνάντηση που είχαν μαζί του στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι υπάρχει «διάσταση απόψεων» ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη. «Εκτιμούμε ότι το κινεζικό νόμισμα είναι ευρέως υποτιμημένο», όπως υποστήριξε.
Αυτή την εβδομάδα, ο Κινέζος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του θα προχωρήσει στην αγορά ελληνικών ομολόγων ως ένδειξη της εμπιστοσύνης προς τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση της χώρας για να αποφύγει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Από την πλευρά τους όμως, πολλοί οικονομικοί αναλυτές επεσήμαναν ότι οι κινεζικές αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων θα έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του ευρώ έναντι του γιουάν.


Κίνδυνος για την ανάκαμψη
«Είναι σαφές πως έχει αρχίσει να διαδίδεται η αντίληψη ότι τα νομίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα για την άσκηση πολιτικής», δήλωσε προς τους FT ο Στρος-Καν. «Η αντίληψη αυτή, αν εφαρμοστεί στην πράξη, μπορεί να αποτελέσει έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας», πρόσθεσε.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More