ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ


Να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και να δώσει το τζαμί Αλατζά Ιμαρέτ για προσευχή στις 19 Αυγούστου ζητούν από το δήμαρχο Θεσσαλονίκη Γιάννη Μπουτάρη οι μουσουλμάνοι.
Το αίτημα μεταφέρθηκε από τον Φερίτ Ισμαήλογλου μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Και Μορφωτικού Συλλόγου Μουσουλμάνων Αν. Μακεδονίας και Θράκης ο οποίος ζήτησε να βρεθεί επειγόντως λύση για το θέμα του τζαμιού και του νεκροταφείου των μουσουλμάνων στην Θεσσαλονίκη.

Το Αλατζά Ιμαρέτ, που σημαίνει "Πολύχρωμο άσυλο", ή Ισάκ Πασά Τζαμί βρίσκεται στην οδό Κασσάνδρου βορειανατολικά της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου, στη Θεσσαλονίκη. Στην είσοδο του κτιρίου υπάρχει επιγραφή, σύμφωνα με την οποία το Αλατζά Ιμαρέτ ιδρύθηκε το 1484 από τον Ισάκ Πασά, ο οποίος ήταν Μεγάλος Βεζίρης επί Μωάμεθ Β' και διοικητής της Θεσσαλονίκης επί Βαγιαζίτ Β'.

Στο χώρο λειτουργούσε ιμαρέτ (πτωχοκομείο) και μεντρεσές (ιερατική σχολή). Το κτίριο έχει σχήμα ανεστραμμένου Τ με κεντρικό χώρο, δύο μεγάλους θόλους, πλάγια διαμερίσματα στη δυτική πλευρά και κιονοστήρικτη στοά.
Ο κεντρικός χώρος του κτιρίου ήταν ο χώρος προσευχής, ενώ στους τέσσερις παράπλευρους γινόταν η διδασκαλία και τα συσσίτια.

Η ονομασία Αλατζά Ιμαρέτ οφείλεται στους πολύχρωμους λίθους (alaça) σε ρομβοειδή σχήματα που κοσμούσαν το μιναρέ του τζαμιού.
Από τον μιναρέ σήμερα σώζεται μόνο η βάση του.

Σήμερα στο Αλατζά Ιμαρέτ γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις και περιοδικές εκθέσεις.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More