ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ;


Στις 15 και 16 Ιανουαρίου 2011 η γνωστή εφημερίδα «Πράβδα» της Μόσχας δημοσίευσε – στην πρώτης σελίδα μάλιστα- άρθρο του γνωστού εκεί συγγραφέα και εκκλησιαστικού παράγοντα της Ορθοδοξίας κ. Μίσιν. Στις δύο συνέχειες του άρθρου του ο κ. Μίσιν αναφερόταν στην πολιτική και οικονομική κατάσταση παγκοσμίως. Αλλά και ιδιαίτερα σε περιοχές που παρουσιάζουν – κατά την εκτίμησή του – σοβαρό ενδιαφέρον. Μεταξύ αυτών καις τη χώρα μας.

Εγραφε λοιπόν, μεταξύ άλλων, ο κ. Μίσιν ότι στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες του 2011 θα δημιουργηθεί πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο που θα οδηγήσει σε παρέμβαση του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Διευκρίνιζε ότι δεν θα πρόκειται για δικτατορία αλλά για κίνημα εξόδου από τα αδιέξοδα. Το Γενικό Επιτελείο θα διορίσει – κατά τον Ρώσο συγγραφέα πάντα – προσωρινή πολιτική κυβέρνηση, με ορίζοντα εξαμήνου, η οποία θα ομαλοποιήσει την κατάσταση στη χώρα και στη συνέχεια θα προκηρύξει και θα διενεργήσει αδιάβλητες εθνικές εκλογές. Αμέσως μετά το Γενικό Επιτελείο θα παραδώσει την εξουσία στους εκλεγμένους πολιτικούς και θα αποσυρθεί. Σίγουρα μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Και ως τέτοιο αντιμετωπίστηκε από τους περισσότερους Έλληνες που το διάβασαν.

Χθες όμως Βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για κίνδυνο στρατιωτικού πραξικοπήματος – λόγω της κατάστασης σύγχυσης και αβεβαιότητας που επικρατεί – στην Ελλάδα . Σημειώνουμε ότι πριν μερικές εβδομάδες ο Υπουργός Αμυνας κ. Μπεγλίτης κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση στη Βουλή ότι δημιούργησε γραφείο στο Υπουργείο του και έκανε γνωστό στις Ένοπλες Δυνάμεις ότι σ’ αυτό μπορούν να απευθύνονται για οποιοδήποτε θέμα ή πρόβλημά τους αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες.

Στη σχετική συζήτηση στη Βουλή ο κ. Μπεγλίτης επιβεβαίωσε το γεγονός και υπεραμύνθηκε σθεναρά της ορθότητας της απόφασής του. Αντίθετα κατηγορήθηκε από βουλευτές και απόστρατους αξιωματικούς ότι καταργεί την ιεραρχία και την πειθαρχία στο στράτευμα. Ο κ. Υπουργός δεν αποδέχθηκε ούτε και έλαβε υπόψη του τις επικρίσεις. Εμεινε έτσι μετέωρο το ερώτημα ποια μπορούσε να ήταν τα κίνητρά του.
Πριν 10-15 μέρες έγιναν τα γνωστά επεισόδια με τους απόστρατους στο πεντάγωνο. Ακολούθησαν οι λαϊκές αποδοκιμασίες του Υπουργού στον Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Θεσσαλονίκης και τα γνωστά επίσης κατά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου που, ανάγκασαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Μπεγλίτη και τους άλλους επισήμους να αποχωρήσουν.

Και προχθές, την επόμενη της εξαγγελίας δημοψηφίσματος από τον κ. Παπανδρέου κι ενώ επικρατούσε πλήρης αναστάτωση με ανεξαρτητοποίηση μιας βουλευτού του Πα.σο.κ και διαφοροποιήσεις πέντε τουλάχιστον βουλευτών του ιδίου κόμματος συνήλθε το ΚΥΣΕΑ με εντολή του κ. Μπεγλίτη και εισήγηση του και αποφάσισε την αποστράτευση ολόκληρης της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων! Κάτι που δεν έγινε ποτέ στο παρελθόν και που συμπαρέσυρε στην αποστρατεία άλλους 12 ανώτατους αξιωματικούς.

Αυτή η ακολουθία γεγονότων δεν φαίνεται να είναι συμπτωματική. Ούτε αυτά που διαδραματίστηκαν στην χώρα μας ούτε ενδεχομένως αυτά που γράφτηκαν στις ξένες εφημερίδες. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι υπάρχουν εξελίξεις στον περίγυρο της χώρας – εξελίξεις που δεν γνωρίζει ο λαός – και το υπουργείο λαμβάνει τα μέτρα του. Μια άλλη – που υποστηρίζει η Αντιπολίτευση – ότι επιχειρείται κομματικός έλεγχος του στρατεύματος. Από κει και πέρα ακολουθεί η γνωστή φημολογία, στην οποία αρεσκόμαστε ιδιαίτερα οι Έλληνες. Απόψεις και γνώμες πολλές και διάφορες. Που βέβαια δεν αξίζει τον κόπο κι ούτε πρέπει να αναφερθούν. Ούτως ή άλλως πάντως προσθέτουν έναν επιπλέον λόγο ανησυχίας στον ανήσυχο την περίοδο αυτή λαό μας.

Γιάννης Κορομήλης

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More