ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΟΜΟΡΦΑ;


Εμφανώς ενοχλημένη δείχνει η Άγκυρα από τις δηλώσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ στην Κύπρο, αφού μετά τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που αναφέρθηκε χτες στο θέμα, ο υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σήμερα έκανε λόγο για απογοήτευση, τονίζοντας ότι «αν η κ. Μέρκελ άκουγε αμφότερες τις πλευρές, ενδεχομένως δεν θα έκανε τέτοιες μονομερείς δηλώσεις».

Ο Νταβούτογλου κατά τη συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα στην Άγκυρα με τον υπουργό εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκηπα Αλ Φαϊσάλ ρωτήθηκε σχετικά με τις δηλώσεις Μέρκελ. «Είναι σημαντικές οι απόψεις και η στάση της Γερμανίας» είπε ο Νταβούτογλου και συμπλήρωσε: «Διότι πάντα σκεφτόμασταν ότι η Γερμανία μπορεί να συμβάλει θετικά στο θέμα αυτό. Ωστόσο οι τελευταίες δηλώσεις της κ. Μέρκελ ήταν για μας απογοήτευση. Εάν η κ. Μέρκελ θα καταβάλει προσπάθεια υπέρ της ειρήνης στο Κυπριακό, πράγμα το οποίο υποστηρίζουμε, θα πρέπει πρωτίστως να τηρήσει αντικειμενική στάση απέναντι στις πλευρές».

Ο τούρκος υπουργός είπε ότι «δεν ταιριάζει σε έναν σημαντικό ηγέτη μιας ισχυρής χώρας όπως η Γερμανία, σε έναν φίλο της Τουρκίας η απομάκρυνση από τη δικαιοσύνη σε βαθμό που να αξιολογούνται με τον ίδιο τρόπο αυτοί που είπαν ναι στην ειρήνη και καταβάλουν ανάλογη προσπάθεια και αυτοί που είπαν όχι» και σημείωσε τα εξής:

«Όλες οι θετικές πρωτοβουλίες τα τελευταία δύο χρόνια προήλθαν από την τουρκική πλευρά. Η κ. Μέρκελ εάν είχε ακούσει αμφότερες τις πλευρές, ενδεχομένως δεν θα έκανε τέτοια μονομερή δήλωση. Εμπιστευόμαστε την ίδια και την ηγεσία της και ελπίζω πως στο άμεσο μέλλον θα ακούσει και την τουρκοκυπριακή πλευρά και θα τηρήσει πιο δίκαιη και αντικειμενική στάση. Εμείς πιστεύουμε ότι η Γερμανία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει ακούγοντας αμφότερες τις πλευρές».

Χτες ο Ερντογάν, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Κατάρ είχε δηλώσει ότι «η κ. Μέρκελ φαίνεται πως νομίζει ότι το Κυπριακό είναι μία διαδικασία που εξελίσσεται επί της δικής της μόνο πρωθυπουργίας. Δεν γνωρίζει το παρελθόν του Κυπριακού. Εάν είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με τον πρώην ηγέτη του κόμματος της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα αντιλαμβανόταν ποιοι είναι οι υπαίτιοι του προβλήματος».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More