ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

ΕΦΙΑΛΤΙΚΑ ΟΝΕΙΡΑ


Μόλις χθες σημειώναμε, για τους πραγματικούς φόβους, λόγω της πολυγλωσσίας και της προκλητικής αναβλητικότητας για τη λήψη δραστικών και άμεσων ενεργειών διάσωσης του ευρώ και της ευρωζώνης την ώρα που εντείνονται οι πιέσεις και αναμφίβολα η σημερινή είδηση για την πιθανότητα χρεοκοπίας της Fed, έρχεται όχι μόνο να επιβεβαιώσει αλλά και να ενισχύσει τους φόβους. Τους πραγματικούς όμως για την επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης. «Θα μπορούσε η Fed να χρεοκοπήσει;» είναι ο τίτλος σημερινού... πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, το οποίο μάλιστα κάνει λόγο για διάχυτη ανησυχία στις ΗΠΑ εξαιτίας της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η κεντρική τράπεζα τους τελευταίους μήνες και τις συνεχείς αγορές ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου.

Η ανησυχία, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πηγάζει από το γεγονός ότι η Fed θα πρέπει κάποια στιγμή στο μέλλον να αποσύρει τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας που έχει δρομολογήσει με στόχο τη στήριξη της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας μετά τη μεγάλη κρίση του 2008. Ορισμένοι οικονομολόγοι και αναλυτές της αγοράς έχουν αρχίσει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να διερωτώνται το «αδιανόητο»: «Θα μπορούσε η υπερήφανη Fed, η πιο ισχυρή κεντρική τράπεζα του κόσμου, να θεωρηθεί αφερέγγυα;» Η απάντηση, σχεδόν εξ ορισμού, είναι αρνητική, σπεύδουν να συμπληρώσουν οι συντάκτες του δημοσιεύματος, καθώς η Fed έχει τη δυνατότητα να τυπώσει χρήμα, το οποίο ουσιαστικά έκανε ήδη με την αγορά περίπου 2 τρισ. δολαρίων τιτλοποιημένων τραπεζικών ομολόγων και ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου.

Ωστόσο, είναι αναμφισβήτητο ότι η διεύρυνση του ενεργητικού της σε πρωτοφανή επίπεδα, αφήνει τη Fed ασυνήθιστα εκτεθειμένη σε πιθανές ζημιές. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι, θεωρεί ότι ο κίνδυνος ζημιών είναι ελάχιστος, όπως δήλωσε σε σχετική ερώτηση κατά την κατάθεσή του στο Κογκρέσο την περασμένη Παρασκευή. Η μόνη περίπτωση, είπε, να είναι μεγαλύτερο το παθητικό από το ενεργητικό της Τράπεζας, είναι αν αυξηθούν τα επιτόκια στο πλαίσιο μιας ευημερούσας οικονομίας. Η αλήθεια είναι ότι το 2010, η Fed σημείωσε πρωτοφανή κέρδη χάρη στη διεύρυνση του ενεργητικού της, με αποτέλεσμα να ενισχύσει τα έσοδα του αμερικανικού Δημοσίου κατά 78,4 δισ. δολάρια.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, οι δυνητικές ζημιές της Fed αυξάνουν την πιθανότητα ότι να αναγκαστεί το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει στη διάσωση της κεντρικής τράπεζας. Ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα Βαρανταραγιάν Χάρι υποστηρίζει ότι κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της απόσυρσης των μέτρων ρευστότητας, η Fed ουσιαστικά θα χρεοκοπήσει τουλάχιστον σε λογιστικό επίπεδο. «Η πιο προφανής στρατηγική εξόδου, όταν ο πληθωρισμός θα αρχίσει να αυξάνεται, είναι να σταματήσει η Fed τις αγορές ομολόγων και να τις αντιστρέψει», τονίζει, προσθέτοντας ότι «αυτό ενδέχεται να οδηγήσει τη Fed σε σημαντικές ζημιές».

Ο Χάρι επισημαίνει ότι η Fed κατέχει σήμερα ομόλογα αμερικανικού δημοσίου αξίας 1 τρισ. δολαρίων, τα οποία, εάν ο πληθωρισμός αυξηθεί κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, θα χάσουν το 10% της αξίας τους κοστίζοντας στη Fed 100 δισ. δολάρια. Κάτι τέτοιο, εξηγεί, θα έχει αρνητικές πολιτικές επιπτώσεις, αλλά δεν θα υπάρξουν οικονομικές συνέπειες, εξ αιτίας της δυνατότητας της Fed να τυπώνει χρήμα. Για τους περισσότερους αξιωματούχους της Fed, ωστόσο, η ανησυχία για πιθανές μελλοντικές ζημιές είναι πολυτέλεια, σε σύγκριση με τον πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο η αμερικανική οικονομία να μην αναπτυχθεί αρκετά δυναμικά ούτως ώστε να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας τα 14 εκατομμύρια των ανέργων Αμερικανών.

Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά η σημερινή δήλωση ανώτερου διπλωμάτη ότι η Κίνα, η οποία έχει τοποθετήσει τα 2/3 περίπου των συναλλαγματικών αποθεμάτων της ύψους 2.850 δισεκατομμυρίων $, στις ΗΠΑ, θα χαιρέτιζε διαβεβαιώσεις ότι τα χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού της στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ασφαλή έρχονται να επιτείνουν τους φόβους για την πιθανή εξέλιξη της κρίσης. Ακτίνα πιθανής αισιοδοξίας, έως ότου διαπιστωθεί στην πράξη, είναι οι δηλώσεις Σόιμπλε για λύση της κρίσης έως το Μάρτιο, αλλά και η δήλωση του υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας Yi Gang. ο οποίος τόνισε ότι «Έχω πει ότι η Κίνα είναι σταθερός και συνεχής, μακροπρόθεσμος επενδυτής στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές και είμαι βέβαιος ότι εάν χρειαστεί ευρωπαϊκό ταμείο ανάγκης ή μηχανισμός σταθεροποίησης, θα θέλαμε να συμμετέχουμε ενεργά στους μηχανισμούς αυτούς - φυσικά με την άδειά σας», κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο. Μένει να αποδειχθεί ότι πράγματι υπάρχει και η αναγκαία πολιτική βούληση για εξομάλυνση των συνεπειών της κρίσης που βιώνουν εκατομμύρια πολίτες…

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More