ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Η ΚΥΠΡΟΣ ΘΕΛΕΙ.....Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΠΟΡΕΙ;


Η τουρκική πλευρά δεν ανταποκρίνεται στα βήματα της Κύπρου για συμβιβασμό εκτίμησε η Γερμανίδα καγκελάριος που πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Κύπρο. Η Άγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι η χώρα της θα κάνει ό,τι μπορεί για να ξεπεραστεί ο διαμελισμός της Κύπρου.

Απευθυνόμενη στον πρόεδρο της Κύπρου κατά τις κοινές δηλώσεις... τους, επεσήμανε πως «εκτιμούμε το θάρρος και τις πρωτοβουλίες σας για λύση του Κυπριακού» και πρόσθεσε ότι «η τουρκική πλευρά δεν ανταποκρίνεται στα δικά σας βήματα για έναν συμβιβασμό».

Η λύση του Κυπριακού πρέπει να προέλθει από τον κυπριακό λαό με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, είπε η καγκελάριος της Γερμανίας και πρόσθεσε ότι θα έχει συνομιλίες και με την ηγεσία της Τουρκίας. Επίσης, επεσήμανε ότι η Γερμανία θέλει να βοηθήσει στη συνεργασία ΝΑΤΟ – ΕΕ και ότι τάσσεται υπέρ της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ανεξάρτητα, όπως σημείωσε, με την τελική τους μορφή.

«Στη Γερμανία, συμφέρει η λύση του Κυπριακού και η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε την επίσκεψη Μέρκελ στην Κύπρο «ιστορικό ορόσημο» και τόνισε ότι στη συζήτησή τους η καγκελάριος επέδειξε «συγκινητικό ενδιαφέρον» για την Κύπρο.

Όπως είπε ο κ. Χριστόφιας επενδύει στη φιλία με την κ. Μέρκελ και στη στήριξη της Γερμανίας μέχρι την απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή και τον εποικισμό.

Ο Κύπριος πρόεδρος υπογράμμισε ότι «το όραμά του είναι η Κύπρος να καταστεί γέφυρα ειρήνης στην περιοχή και φιλίας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More