ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΤΣΙ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

Με τις τιμές στα καύσιμα να έχουν πάρει την ανηφόρα και τις τσέπες των καταναλωτών έχουν πάρει φωτιά έρχεται στο φως τη δημοσιότητας ένα από τα κόλπα που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι για να κρατούν τις τιμές ψηλά.
Όπως αναφέρουν σήμερα «Τα Νέα» το κόλπο είναι το «buy low, sell high», δηλαδή οι εταιρείες αγοράζουν φθηνά και πουλάνε ακριβά όταν η τιμή του πετρελαίου έχει πάριε την ανιούσα. Μέχρι λοιπόν οι τιμές να φτάσουν στο επίπεδο που συμφέρει τις εταιρείες, το προϊόν βρίσκεται αποθηκευμένο στους πιστοποιημένους χώρους που φυλάσσονται τα αποθέματα και μένει εκεί μέχρι οι τιμές του αργού να αυξηθούν για να παρασύρουν και τη δική του αξία.
Σε έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΔΕΕ) το 2010 για την ικανότητα της Ελλάδας να ανταποκριθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, γίνεται εκτενής αναφορά στην κατάσταση των πετρελαϊκών αποθεμάτων ασφαλείας της χώρας αλλά και των πιστοποιημένων αποθηκευτικών χώρων που χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες.
Τι κάνουν λοιπόν οι εταιρείες, σύμφωνα και με την αναφορά της ΔΕΕ. «Τα υποχρεωτικά αποθέματα της βιομηχανίας πρέπει να διατηρούνται σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης που έχουν πιστοποιηθεί ως δεξαμενές αποθήκευσης αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα λειτουργικά ή/και τα εμπορικά αποθέματα πρέπει να διατηρούνται χωριστά. Στην πράξη, τα υποχρεωτικά αποθέματα ασφαλείας στην Ελλάδα αναμειγνύονται με τα λειτουργικά ή/και τα εμπορικά αποθέματα».
Αυτό λοιπόν πρακτικά σημαίνει πως ο φυσικός διαχωρισμός των αποθεμάτων γίνεται χωρίς να μπορεί κανείς να γνωρίζει τι είναι υποχρεωτικό απόθεμα ασφαλείας και τι θεωρείται εμπορικό.
Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει ευθύνη στην κυβέρνηση για την ανοδική τροχιά που έχουν πάρει οι τιμές των καυσίμων τονίζοντας πως παρά την αύξηση του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα τα έσοδα από την είσπραξή του έχουν μειωθεί κατά 1,5 δισ. ευρώ.
Σε ανακοίνωσή της, η επιτροπή Ενέργειας του κόμματος καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι δεν ασκεί ουσιαστικό έλεγχο στο «πετρελαϊκό κύκλωμα» στο οποίο εμπλέκονται τα διυλιστήρια, οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων και τα πρατήρια βενζίνης.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More