ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ ΠΙΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΣΗΜΑ


Το πιό περίεργο σήμα πού έχει καταγραφεί ποτέ από τήν αμερκανική Υπηρεσία Ερευνών Εξωγήινης Ζωής ( SETI ) παραμένει άλυτο μυστήριο γιά δεκαετίες.

Μια νύχτα του καλοκαιριού του 1977, ένα ραδιοτηλεσκόπιο στο Ντέλαγουερ του Οχάιο κατέγραψε ένα σήμα, που διήρκεσε μόλις 72 δευτερόλεπτα, όμως τότε έμοιαζε ότι θα μπορούσε να αλλάξει την ιστορία.

Για αρκετές ημέρες το περίεργο σήμα παρέμενε στα «αζήτητα» στις μετρήσεις του SETI. Μέχρι που ο ερευνητής Τζέρι Έιμαν πρόσεξε τα δεδομένα.

Ήταν μια ακολουθία από μεταβλητές και αριθμούς, η οποία αναπαριστούσε ένα σήμα τριάντα φορές πιο ισχυρό από τα συνηθισμένα. Ο ερευνητής, εντυπωσιασμένος από τα στοιχεία, κύκλωσε την ακολουθία με κόκκινο μελάνι και έγραψε δίπλα το επιφώνημα «Wow!».

Από τότε η ακολουθία αυτή έμεινε γρίφος. Πολλοί προσπάθησαν να λύσουν το μυστήριο, με την επικρατέστερη θεωρία να υποστηρίζει ότι πρόκειται για σήμα από κάποιο εξωγήινο πολιτισμό.

Σύμφωνα με αυτήν, η ακολουθία αναπαριστά μια τεράστια έκλυση ενέργειας, πολλά έτη φωτός μακριά, που θα μπορούσε να προέρχεται από κάποιο «λέιζερ», το οποίο εξωγηίνοι έστρεψαν προς τη Γη, στη δική τους αναζήτηση για τα μυστικά του σύμπαντος.

Αυτό, μεταξύ άλλων, αναλύει στο βιβλίο του ο ερασιτέχνης αστρονόμος Ρόμπερτ Γκρέι, με τίτλο «The Elusive Wow».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More