ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΛΟ


Έπειτα από μαραθώνιες ολονύκτιες διαπραγματεύσεις, που διήρκησαν δώδεκα ώρες...
οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνηςέφθασαν σε συμφωνία για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας που περιλαμβάνει τηχορήγηση δανείου 130 δισεκατομμυρίων ευρώ και την απομείωση κατά 53,5% του ελληνικού χρέους. Η συμφωνία για το νέο δάνειο περιλαμβάνειενισχυμένη παρουσία της τρόικα στην Ελλάδα και τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, όπου θα αποταμιεύεται απευθείας το ελληνικό χρέος.

Το σχέδιο στήριξης θα επιτρέψει τη διαμόρφωση του ελληνικού δημοσίου χρέους το 2020 στο 120,5% του ΑΕΠ, δηλαδή σε επίπεδο που βρίσκεται κοντά στο 120% που απαιτούσαν ορισμένοι από τους δανειστές, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Παράλληλα, οι ιδιώτες πιστωτές αποδέχθηκαν «κούρεμα» 53, 5% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων τους (έναντι 50% που ήταν η αρχική συμφωνία) γεγονός που αφαιρεί 100 δισεκατομμύρια ευρώ χρέους από τις πλάτες των επόμενων γενεών ή ποσοστό περίπου 75%.

Tις επόμενες ημέρες αναμένεται να αρχίσει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων ενώ η ΕΚΤ θα συμμετέχει μέσω αναδιανομής κερδών.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ επιβεβαίωσε επισήμως σήμερα την επίτευξη συμφωνίας για ένα «άνευ προηγουμένου» σχέδιο στήριξης της Ελλάδας που έχει ως στόχο να εγγυηθεί την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

«Η μεγάλης εμβέλειας συμφωνία» περιλαμβάνει οικονομική βοήθεια και μία «άνευ προηγουμένου» απομείωση του χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές, «ώστε να υπάρξουν οι εγγυήσεις για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.
Ο ίδιος παρουσιάστηκε αισιόδοξος για τις πιθανότητες ενίσχυσης των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Είμαι αισιόδοξος για το γεγονός ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ευρωζώνης» θα είναι σε θέση κατά τη διάρκεια της επόμενης συνόδου κορυφής στις αρχές Μαρτίου να επιβεβαιώσουν την ενίσχυση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του μηχανισμού που θα το διαδεχθεί, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, είπε.

Η επιτήρηση της Ελλάδας από τους πιστωτές της θα ενισχυθεί σε αντάλλαγμα της υιοθέτησης του προγράμματος στήριξης που θα επιτρέψει στη χώρα να αποφύγει την χρεοκοπία, δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας βασίζεται σε έναν αυστηρό όρο: προβλέπει την ενίσχυση της επιτήρησης της Ελλάδας και την επιβολή διαρκούς παρουσίας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί τόπου» με στόχο την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να εκσυγχρονίσει την λειτουργία του Κράτους, δήλωσε ο Ολι Ρεν.

Aπό την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ επεσήμανε ότι θα μεταφέρει τις τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και δήλωσε πως «ξεκινήσαμε στο 129% του ΑΕΠ και καταλήξαμε στο 120,5% του ΑΕΠ».

Η κ. Λαγκάρντ ανέφερε πως ήταν μια σκληρή διαπραγμάτευση. «Η Ελλάδα αποκτά τον απαραίτητο χώρο για να επανέλθει με σωστή οικονομική πολιτική στη σωστή πορεία», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι εξέφρασε την ικανοποίησή του στους δημοσιογράφους κάνοντας λόγο «για μία πολύ καλή συμφωνία». «Χαιρετίζω τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και της σταθερότητας», είπε.

Στα ύψη το ευρώ μετά τη συμφωνία

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των ολονύκτιων διαπραγματεύσεων, το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου μέσα σε δέκα λεπτά από 1,3185 σε 1,3266. Στη συνέχεια έχασε μικρό μέρος των κερδών του και σταθεροποιήθηκε στο 1,3247 στο χρηματιστήριο του Τόκιο.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More