ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΤΟ DNA ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


Η γνωστή ρήση για «DNA των Ελλήνων» έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον... Πόσο κοντά είναι, όμως, σε αυτό των Ελληνοκυπρίων; Η επιστημονική προσέγγιση του θέματος έρχεται να καταρρίψει ορισμένα στερεότυπα...

Οι γενετικές ομοιότητες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων είναι περισσότερες από ό,τι με τους Έλληνες ή τους Τούρκους, αντίστοιχα. Αυτό προκύπτει από τη συστηματική 20ετή έρευνα του διευθυντή του Εργαστηρίου Μοριακής και Ιατρικής Γενετικής, στο τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ερευνητικού Κέντρου Μοριακής Ιατρικής, Κωνσταντίνου Δέλτα.

Τα νεότερα ευρήματα της μοριακής γενετικής παρουσιάστηκαν στην έδρα του Διεθνούς Ινστιτούτου Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία στη Λεμεσό, κατά τη διάρκεια της διάλεξης με τίτλο ''Η γενετική κληρονομιά των Κυπρίων υπό το φως 20 ετών έρευνας''.

Ο καθηγητής Δέλτας δήλωσε ότι υπάρχουν περισσότερα κοινά μεταξύ γονιδίων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, από ό,τι Ελληνοκυπρίων - Ελλήνων ή Τουρκοκυπρίων - Τούρκων.

Η γενετική, όπως σημείωσε, ενισχύει την ιστορική μαρτυρία, υπενθυμίζοντας ότι αρκετοί Ελληνοκύπριοι εξισλαμίσθηκαν κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, λόγω της καταπίεσης και της φτώχειας. Μέσα από τα χρόνια και τους κατακτητές, που πέρασαν από το νησί, ο βασικός ελληνικός κορμός των γονιδίων των Ελληνοκυπρίων έχει εμβολιαστεί με γονίδια πολλών άλλων λαών, σημείωσε ο Κύπριος καθηγητής.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ''μέσα από την έρευνα, η οποία συνεχίζεται, ανακαλύψαμε τη σπειραματοπάθεια C3, που ονομάσαμε και νεφροπάθεια του Τροόδους, γιατί εντοπίστηκε σε αρκετά χωριά του Τροόδους και φαίνεται ότι ξεκίνησε από την περιοχή Μαραθάσας''.

Ο κ. Δέλτας σημείωσε ότι για τους ερευνητές ήταν μια αποκάλυψη, καθώς κανείς δεν μιλούσε γι' αυτή την ασθένεια.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More