ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑΣ


Τα λιπαρά ψάρια κρύβουν ενδεχομένως το κλειδί για τη θεραπεία της λευχαιμίας. Επιστήμονες του τμήματος Κτηνιατρικών και Ιατρικών Επιστημών του Penn State University ανακάλυψαν ότι συστατικό που παράγεται από αυτά επιτίθεται επιτυχώς στα βλαστοκύτταρα που προκαλούν λευχαιμία και θεραπεύουν τη νόσο.

Σε πείραμα που έγινε σε ποντίκια, το συστατικό, που φέρει την ονομασία «delta - 12 protaglandin 3» ή «D12-PGJ3», κατάφερε να καταστρέψει τα βλαστοκύτταρα της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας εκμηδενίζοντας τον κίνδυνο υποτροπής της νόσου.

«Παλαιότερες έρευνες είχαν επιβεβαιώσει τα οφέλη των λιπαρών οξέων στο καρδιαγγειακό σύστημα και την ανάπτυξη του εγκεφάλου, ιδιαίτερα στα βρέφη. Φάνηκε όμως ότι κάποιοι μεταβολίτες Ω-3 έχουν την ικανότητα να σκοτώνουν επιλεκτικά βλαστοκύτταρα που προκαλούν λευχαιμία στα ποντίκια.

Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι τα ποντίκια θεραπεύτηκαν πλήρως από τη λευχαιμία, χωρίς υποτροπές» εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Σαντίπ Πραμπχού.

Η ανακάλυψη αυτή αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για νέες, αποτελεσματικότερες θεραπείες για τη χρόνια μυελογενή λευχαιμία, καθώς η τρέχουσες φαρμακευτικές αγωγές το μόνο που προσφέρουν είναι παράταση ζωής στους ασθενείς κρατώντας χαμηλά τον αριθμό των καρκινικών κυττάρων.

Επιπλέον, σε περίπτωση που σταματήσει η χορήγηση των φαρμάκων, η νόσος παρουσιάζει υποτροπή θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία του καρκινοπαθούς.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More