ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΥΠΟ ΑΠΕΙΛΗ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ


Η πολιτική της κυβέρνησης «κλείνει» το παράθυρο της ανάπτυξης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Παράλληλα ανοίγει την πόρτα στην άλωση της αγοράς από τους μεγαλοεισαγωγείς.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) οι εγχώριες παραγωγικές μονάδες διαλύονται λόγω αποσπασματικών μέτρων της κυβέρνησης χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, τα οποία και στρέφονται μονομερώς στα γενόσημα φάρμακα, τα οποία αποτελούν περίπου το 20% της φαρμακευτικής δαπάνης, αφήνοντας στο απυρόβλητο το υπόλοιπο 80% και άλλες δαπάνες υγείας.

Όπως αναφέρει η ΠΕΦ τα μέτρα της κυβέρνησης δεν προσφέρουν καμία ουσιαστική εξοικονόμηση, καθώς οι απαξιωμένες τιμολογιακά φθηνές και αποτελεσματικές θεραπείες θα υποκατασταθούν από νεότερα και ακριβότερα φάρμακα με προστασία πατέντας , κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της δαπάνης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον πρόσφατο πιλοτικό διαγωνισμό για την προμήθεια τεσσάρων δραστικών ουσιών το 95% κατέληξε σε εισαγωγική πολυεθνική γενόσημων με μηδενική προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία και το υπόλοιπο 5% σε εισαγωγική πολυεθνική πρωτότυπων φαρμάκων.

«Ευνοούνται οι εισαγωγείς»

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θόδωρός Κωλέτης αναφέρει ότι οι διαγωνισμοί στα νοσοκομεία με μόνο κριτήριο την χαμηλότερη τιμή είναι βέβαιο ότι ευνοούν τους μεγαλοειασγωγείς φαρμάκων, οδηγούν σε κλείσιμο τις εγχώριες παραγωγικές μονάδες και εξωθούν στην ανεργία 8.500 εργαζομένους.

Επιπλέον τονίζει ότι εκτός αυτού οι διαγωνισμοί μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο στο 20% των φαρμάκων που διακινούνται στα νοσοκομεία. «Όμως η μεγάλη δαπάνη δημιουργείται από περίπου 100 σκευάσματα τα οποία χωρίς γενόσημα, ως πρωτότυπα και μοναδικά, δεν μπορούν να μπουν σε διαδικασία διαγωνισμού».

Στο μεταξύ ένας από τους «αναδυόμενους αστέρες» της οικονομίας, που μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να συμβάλει στην ανάπτυξη, είναι η τοπική βιομηχανία γενόσημων φαρμάκων, σύμφωνα με την μελέτη της ΜcKinsey , «Η Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά».

Σύμφωνα με την μελέτη η χαμηλή διείσδυση γενόσημων φαρμάκων στην χώρα μας συνιστά μοναδική ευκαιρία για την εγχώρια βιομηχανία, η οποία υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αυξήσει το μέγεθος της από 1,2 δισ. ευρώ το 2010 σε 2,2 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More