ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

ΕΜΜΕΣΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ


Σε περίπτωση που υπάρξει χρεοκοπία της Ελλάδας, της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας, οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θα καταρρεύσουν, αλλά τα κύρια προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν σχετίζονται με τη ρευστότητα και τη χρηματοδότησή τους, εκτιμά ο Ερίκ Ντιπόν, διευθυντής του τμήματος χρηματοοικονομικών θεσμών της Fitch.

"Ο άμεσος κίνδυνος δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα" εκτιμά ο Ντιπόν, σημειώνοντας ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες διαθέτουν επαρκή ίδια κεφάλαια, που θα τους καλύψουν ακόμη και σε ταυτόχρονη χρεοκοπία της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Ο Ντιπόν εκτιμά ότι το πρόβλημα είναι ο έμμεσος κίνδυνος, δηλαδή η προοπτική οι επενδυτές να αποσύρουν αθρόα κεφάλαια από τις τράπεζες, ή ακόμα το ενδεχόμενο τράπεζες να ζητήσουν απρόοπτα από άλλες τράπεζες σημαντικές ποσότητες κεφαλαίου.

Μια χρεοκοπία στην Ευρώπη θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις ανάλογες με αυτές της κατάρρευσης της Lehman Brothers, ανέφερε.

Αναφερόμενος στον συστημικό κίνδυνο διάδοσης, ο Ντιπόν υποστήριξε ότι είναι υπαρκτός, και είναι πιθανόν να πραγματωθεί σε περίπτωση κατάρρευσης μιας ευρωπαϊκής χώρας ή τραπεζών όπου δραστηριοποιούνται σε αυτή. "Όταν κηρύσσει χρεοκοπία μια χώρα, τότε το κάνουν και οι τράπεζές της" κατέληξε.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More