ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

ΚΑΝΤΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ.....


Μην ψάχνετε να βρείτε τις ρίζες της φιλοσοφίας «Κάν’ το μόνος σου» στο DNA γνωστής σουηδικής εταιρίας επίπλων και αντικειμένων για το σπίτι. Η απάντηση βρίσκεται κάπου στη Νότιο Ιταλία, τη Μεγάλη Ελλάδα, όπως κάποτε αποκαλούνταν. Τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών που πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο της Βασιλικής στο Τόρε Σατριάνο κοντά στην Ποτέντσα, αποδεικνύουν ότι...

... ήδη από τον 6ο αιώνα π.Χ. η φιλοσοφία του «Κάν’ το μόνος σου», όσον αφορά στην κατασκευή ναών και μνημείων, ήταν ευρύτατα διαδεδομένη. Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως ένα μοντέλο ναού στο οποίο ήταν χαραγμένα οι οδηγίες κατασκευής του και ο τρόπος ένωσης των διαφορετικών μελών του. Ο επικεφαλής της έρευνας, Μάσιμο Οσάνα, εξηγεί:

Eκείνη την εποχή καθετί ελληνικό λατρευόταν με μανία. Προφανώς κάποιοι κτίστες προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα δίνοντας στους κατοίκους της περιοχής απλές οδηγίες κατασκευής κτισμάτων με μπούσουλα φυσικά τα αρχαιοελληνικά κτίσματα. Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν έρθει στο φως εκατοντάδες μέλη που πάνω τους αναγράφουν με κάθε λεπτομέρεια οδηγίες και τρόπους κατασκευής κτισμάτων και ναών. Είναι σαν να έχεις στα χέρια σου το μάνιουαλ».

Ο διευθυντής της Βρετανικής Σχολής στη Ρώμη, Κρίστοφερ Σμιθ, ενδυναμώνει τους ισχυρισμούς: «Πρόκειται για το αρχαιότερο στίγμα που έχουν αφήσει πίσω τους οι κτίστες της εποχής. Φαίνεται σαν κάποιος να δίνει οδηγίες για το πώς θα γίνεται μαζική παραγωγή τέτοιου τύπου οικοδομημάτων», διαπιστώνει.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More