ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ;


Έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ από τις νέες αποκαλύψεις του Wikileaks .
Ετοιμάζεται να σκάσουν πολλές βόμβες ταυτόχρονα, καθώς έγγραφα φωτιά για την αμερικανική εξωτερική πολιτική σκοπεύει να διαρρεύσει το Wikileaks o ανεξέλεγκτος (;) ιστότοπος, που θα αποκαλύπτουν την πραγματική διάσταση και τον τρόπο που σκέπτονται και δρουν στο Στέητ Ντηπάρτμεντ.

Ήδη εδώ και δύο ημέρες έχει ενημερωθεί το αμερικανικό Κογκρέσο ενώ έχουν εξαπολυθεί όλοι οι αμερικανοί διπλωμάτες προσπαθώντας να χρυσώσουν το χάπι που πάρα πολύ δύσκολα αναμένεται να καταπιούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι πάρα πολλών χωρών.Έγγραφα που «μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και θα καταδεικνύουν αυξημένη παρεμβατικότητα στα ελληνικά πολιτικά και αμυντικά πράγματα κατά την περίοδο 2006-2009» περιλαμβάνονται στις αποκαλύψεις του site Wikileaks τα οποία θα δημοσιευθούν τις επόμενες ώρες, αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΞ. Στα έγγραφα, σύμφωνα με όσα έχουν γνωστοποιήσει οι Αμερικανοί στην ελληνική πλευρά, εμφανίζονται οι ΗΠΑ να παρεμβαίνουν σε ότι αφορά την ελληνορωσική προσέγγιση της εποχής από την τότε κυβέρνηση Καραμανλή, να υποδαυλίζουν την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο για να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση, να τοποθετούνται αρνητικά για το σκοπιανό και γενικά να δρουν "σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων".

Πηγές του ΥΠΕΞ ανέφεραν ότι ακόμα, θα περιγράφονται ενέργειες για να ενισχυθεί η άποψη ότι το Αιγαίο πρέπει να μοιραστεί...

Ο υπουργός Εξωτερικών Δ.Δρούτσας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο Αμερικανό πρέσβευτή στην Αθήνα, και ενημερώθηκε περίπου για το «ελληνικού ενδιαφέροντος» περιεχόμενο των αποκαλύψεων του Wikileaks (τουλάχιστον αυτές που νομίζουν ότι γνωρίζουν οι ΗΠΑ) για την Ελλάδα και απ' ότι ακούστηκε από έγκυρη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών, «ουδείς είναι χαρούμενος για αυτά που θα ακουστούν».

Έγγραφα που δείχνουν ότι η Τουρκία βοήθησε την Αλ- Κάιντα στο Ιράκ και ότι η Ουάσιγκτον έχει υποστηρίξει το PKK εναντίον της Τουρκίας αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις επόμενες ημέρες το Wiκileaks. Αναστάτωση έχει προκαλέσει η νέα, απειλούμενη ακόμα διαρροή στο Στέητ Ντηπάρτμεντ. Το πιο ενδιαφέρον, είναι πως αποκαλύψεις που θα αφορούν και την Ελλάδα έρχονται μέσα στο επόμενο διάστημα από τον ιστότοπο Wikileaks, οι οποίες έχουν σχέση με το Κυπριακό, το ΝΑΤΟ, την πΓΔΜ και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσινγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου.

Στα έγγραφα που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα περιλαμβάνονται χιλιάδες τηλεγραφήματα με πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών για καταγγελίες περί διαφθοράς πολιτικών στη Ρωσία, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας.
Οι αμερικανικοί φόβοι είναι πως οι πληροφορίες που θα διαρρεύσουν είναι αρκούντως σημαντικές, ώστε να προκαλέσουν τουλάχιστον αμηχανία σε ξένες κυβερνήσεις, ορισμένες από τις οποίες προετοιμάζονται ήδη για τις επιπτώσεις των αποκαλύψεων.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz γράφει, επικαλούμενη ανώτατο Ισραηλινό αξιωματούχο, ότι η αμερικανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ προειδοποίησε το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών ότι τα τηλεγραφήματα ενδέχεται να προκαλέσουν ανησυχία στις αμερικανοϊσραηλινές σχέσεις.
Οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Μόσχα, που πρόσφατα αναθερμάνθηκαν, αναμένεται να επηρεαστούν από τη διαρροή. Όπως αναφερει σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα Kommersant, τα απόρρητα έγγραφα θα περιέχουν γενικές εκτιμήσεις για την πολιτική κατάσταση της Ρωσίας και "διόλου κολακευτικούς χαρακτηρισμούς" για τους Ρώσους πολιτικούς.

Όπως γράφει η Ουάσιγκτον Ποστ στην ιστοσελίδα της σήμερα, «οι σύμμαχοι των ΗΠΑ σ’ ολόκληρο τον κόσμο έχουν ενημερωθεί από τους κατά τόπους Αμερικανούς διπλωμάτες, ότι τα απόρρητα έγγραφα που αναμένεται να διαρρεύσει η wikileaks, θα φέρουν σε δύσκολη θέση τις σχέσεις ορισμένων κρατών με τις ΗΠΑ». Ο πραγματικός φόβος του Στέητ Ντηπάρτμεντ - που προφανώς φαίνεται πως γνωρίζει τι είδους απόρρητα έγγραφα θα διαρρεύσουν- είναι πως θα προκληθεί ζημιά στις σχέσεις με πολλές χώρες, καθώς θα αποκαλυφθούν ευαίσθητες λεπτομέρειες για τον τρόπο ποπυ ασκείται η αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Χαρακτηριστικό της αμερικανικής ανησυχίας, είναι πως η ίδια η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον επικοινώνησε για να τους ενημερώσει για το θέμα, με τους ηγέτες της Γερμανίας, Σαουδικής Αραβίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Βρετανίας, Γαλλίας και Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της P.J. Crowley. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι την Παρασκευή η Κλίντον είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα της αναμενόμενης διαρροής, με τον Κινέζο υπουργός Εξωτερικών Yang Jiechi.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, οι αμερικανοί διπλωμάτες προειδοποιούν τις ξένες κυβερνήσεις για το περιεχόμενο που ενδέχεται να περιέχεται στις διαρροές που ενδέχεται "να θέσει ζωές καθώς και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, σε κίνδυνο". Είπε ακόμα πως "θα δημιουργηθεί ένταση στις σχέσεις μεταξύ των διπλωματών μας και φίλων σ΄όλο των κόσμο".

Mε μότο «We help you safely get the truth out», το Wikileaks είναι ένας δικτυακός τόπος που λειτουργεί από το Γενάρη του 2007 και δημοσιεύει ευαίσθητα, απόρρητα και εμπιστευτικά έγγραφα και διαρροές από κυβερνητικό και εταιρικό υλικό από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, διατηρώντας την ανωνυμία του προμηθευτή του υλικού. Το Wikileaks επιτρέπει, με απλά λόγια, να βγει στην επιφάνεια υλικό που πολύ δύσκολα θα έβγαινε διαφορετικά.

Ήδη στο διαδίκτυο, το Wikileaks από το Φεβρουάριο του 2009, έχει διαρρεύσει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο: CRS REPORT for CONGRESS, του Αυγούστου 1997. Τίτλος:

Ελλάς και Τουρκία:

Θέματα του Αιγαίου

Παρασκήνιο και πρόσφατες εξελίξεις.

Διαβάζοντας το κείμενο της έκθεσης, καταλαβαίνεις την προσπάθεια να τηρηθούν μεν ίσες αποστάσεις χωρίς ωστόσο να θιγούν τα κακώς κείμενα της αμερικανικής παρεμβατικής πολιτικής στις δύο γειτονικές και «συμμαχικές» χώρες. Επικρατεί ωστόσο φανερά πως δίκαιο, είναι το συμφέρον του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More