ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ Η ΚΡΟΑΤΙΑ


Ένας – ένας οι γείτονες μας αρπάζουν κομμάτια της Ελλάδας – χωρίς κανείς να αντιδρά από την ελληνική κυβέρνηση. Μετά τους Τούρκους, που βήμα – βήμα μπλοκάρουν...κομμάτια του ελληνικού Αιγαίου και τους Σκοπιανούς που έκαναν δικό τους τον Μέγα Αλέξανδρο και το όνομα Μακεδονία, έρχονται τώρα οι Κροάτες να ΄΄βουτήξουν΄΄ την Επίδαυρο.


Στην Κροατία υπάρχει μια πόλη, που λέγεται CAVTAT (Τσαβτάτ, είναι η νοτιότερη πόλη της Κροατίας, πάνω στις δαλματικές ακτές, 20 χιλιόμετρα νότια του Dubrovnik, πιο κάτω αρχίζει το Μαυροβούνιο), η οποία εδώ και 4 χρόνια οργανώνει ένα επιτυχημένο φεστιβάλ κλασσικής κυρίως, μουσικής, που ονομάζεται ΄΄EPIDAURUS FESTIVAL!!!! (www.epidaurusfestival.com).

Στο portal της πόλης (www.cavtatportal.com) αναφέρεται ότι η πόλη ιδρύθηκε τον 6ο Π.Χ. αιώνα, “by a handful of Greek traders” , προερχόμενοι από την ομώνυμη πόλη της Πελοπονήσου, εξ’ ου και το όνομα Επίδαυρος, που οι Λατίνοι το μετέτρεψαν σε “Epidaurum”, για να αλλάξει και πάλι στην περίοδο της «Δημοκρατίας της Ραγκούζας» (μετά τον 14 Μ.Χ. αιώνα) σε “Ragusa Vecchia” (“Ragusa είναι το ιταλικό όνομα του Dubrovnik) και να καταλήξει τελικά στο σλάβικο όνομα Cavtat (Τσαβτάτ), που είναι και αυτό παραφθορά του λατινικού “Civitas Vetus”(Παλαιά Πολιτεία). Απ’ αυτά τα λίγα φαίνεται πως δεν τρέφουν και κανένα ιδιαίτερο θαυμασμό για την ελληνική τους καταγωγή!

Όταν όμως έρχεται η στιγμή να ονοματίσουν το νεόκοπο φεστιβάλ, εκεί δεν έχουν ούτε ενδοιασμούς, ούτε αναστολές, γιατί το «βενετσιάνικό τους παρελθόν» είναι πολύ λίγο, μπροστά στην «γκλαμουριά» που τους προσφέρει το αρχαιοελληνικό τους όνομα με λατινική γραφή! Και εγένετο: “Epidaurus Festival”!!!

Το φεστιβάλ τους γεννήθηκε «ως δια μαγείας», ασχολούνται μόνο με κλασσική ή έστω σοβαρή μουσική, απουσιάζει εντελώς η αρχαία ελληνική τραγωδία και κωμωδία και στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ δεν γίνεται καμία μνεία στην προέλευση του ονόματός τους, καθώς επίσης και στην σημασία της ελληνικής Επιδαύρου, στον αρχαίο και σύγχρονο κόσμο, όπως μας λέει ο κ. Νίκος Αργυρόπουλος που το έχει επισκεφθεί.

Φυσικά για όλα αυτά, το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει ιδέα και δεν έχει κάνει κίνηση προστασίας του ονόματος της δικής μας ιστορικής Επιδαύρου.

Άντε και στους Δελφούς σε λίγο.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More