ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ


Προβληµατισµό προκαλεί η απόφαση των µουσουλµάνων πουζουν στην Ελλάδα να προσευχηθούν σε δηµόσιους χώρους και πλατείες, τόσο στην Αθήνα όσο και σεπολλές ακόµη περιοχές. Οπως έλεγαν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, φέτος επέλεξαν ναασκήσουν πίεση για τη δηµιουργία τεµένους, επιλέγοντας να εκτελέσουν τα λατρευτικά τους καθήκοντα και σε αρκετές πλατείες πέρα από τους συνηθισµένους χώρους, όπως γήπεδα, που χρησιµοποιούσαν τιςπροηγούµενες χρονιές. Η διαφαινόµενη αλλαγή στηστάση των µουσουλµάνων προκαλεί ανησυχία για το γεγονός ότι συµπίπτει χρονικά µε την έξαρση της δράσης ακροδεξιών στοιχείων. Δεν είχαν πάρει άδεια
Οι µουσουλµάνοι προχώρησαν στη δηµόσια προσευχήπαρά το γεγονός ότι ούτε ο ∆ήµος Αθηναίων ούτε η Αστυνοµία είχαν δώσει σχετική άδεια για την κατάληψη των δηµόσιων χώρων, αν και οι εκπρόσωποί τους την είχανζητήσει. «Η απάντηση που δώσαµε ήταν αρνητική, όπως γίνεται στις περιπτώσεις που µας ζητούν άδεια για συγκεντρώσεις. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των µουσουλµάνων µάς ζήτησαν να τους παράσχουµε αστυνοµική προστασία για ορισµένα σηµεία που είχαν επιλέξει για ναπροσευχηθούν και γιατα οποίαφοβούνταν πιθανές αντιδράσεις. Γιατον λόγο αυτόν είχαν σταλεί αστυνοµικές δυνάµειςστην Πλατεία Αττικής»,εξηγεί στα «ΝΕΑ» αξιωµατικός της ΕΛ.ΑΣ..

Είχαν ζητήσει µέτρα
Σύµφωνα µε τιςίδιες πηγές, οιεκπρόσωποι των µουσουλµάνων είχαναναφέρει στην Αστυνοµία πως ειδικά τιςφετινές εκδηλώσεις είχαν κληθεί να τις παρακολουθήσουν και επιφανείς µουσουλµάνοι που θα ταξίδευαν στην Ελλάδα µόνο και µόνογια να συµµετάσχουν στην προσευχή. Γι’ αυτό ζήτησαν τη λήψη µέτρων που θα προλάµβαναν την πιθανή εκδήλωση επεισοδίων. Είναι χαρακτηριστικό πως µε απόφαση τουπρύτανη του Πανεπιστηµίου Αλ Αζχαρ του Καΐρου, της σχολής απ’ όπου αποφοιτούν οι ανώτεροι κληρικοί των µουσουλµάνων,βρέθηκε χθες στην Αθήνα ο δρ Μοχάµεντ Μπανταρί, ένας από τους επιφανέστερους κληρικούς, ο οποίος και πραγµατοποίησε την προσευχή στα Προπύλαια του Πανεπιστηµίου της Αθήνας. Μάλιστα, εκπρόσωποι των µουσουλµανικών κοινοτήτων σηµείωναν πως οσυντονισµός που κατάφεραν για τη χθεσινή προσευχή αποτελεί «καλό δείγµα για µελλοντικές µας κινήσεις, προκειµένου να ικανοποιηθούν πάγια και σταθερά αιτήµατά µας, όπως η δηµιουργία του τεµένους αλλά και του νεκροταφείου».

«50.000 σε όλη την Ελλάδα»
Οι µουσουλµανικέςενώσειςανά την Ελλάδα υπολογίζουν σε περισσότερους από 50.000 τους µουσουλµάνους που χθες το πρωί πραγµατοποίησαν ταυτόχρονα την προσευχή τους σε διάφορα µέρη τηςΑττικής, αλλά και σε περιοχές της Πελοποννήσου, της Κρήτης και των ∆ωδεκανήσων.

«Οι µουσουλµάνοι γιορτάσαµε το Αΐντ Αλ Αντχα, γιορτή που τιµά τη θυσία του Αβραάµ. Η προσευχή γι’ αυτήν τη γιορτή δεν έχει κάποια συγκεκριµένη ώρα που πρέπει υποχρεωτικά να πραγµατοποιείται. Ο µόνος χρονικός περιορισµός της είναι πως πρέπει να γίνεται το πρωί, ύστερα από την πρωινή µας προσευχή. Η επιλογή να πραγµατοποιηθεί ταυτόχρονα από όλες τις ενώσεις µας µεταξύ 7.30 και 8.30 π.µ. έγινε κατόπιν συνεννοήσεως», είπε στα «ΝΕΑ»η κ. Αννα Στάµου, εκπρόσωπος της Μουσουλµανικής Ενωσης Ελλάδας, µέλη της οποίας είναι οι περισσότεροι µουσουλµάνοι στη χώρα µας.

Στα Προπύλαια λόγω κρίσης
Οπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι των µουσουλµάνων, κάθε κοινότητα βρήκε τον χώρο προσευχής της άλλοτε σε συνεννόηση µε τις δηµοτικές αρχές, άλλοτε κάνοντας χρήση πλατειώνκαι άλλων κοινόχρηστων χώρων. Ενα µεγάλο µέρος της πακιστανικής κοινότητας χρησιµοποίησε το γήπεδο στο Αιγάλεω και ένα άλλο, µικρότερο κοµµάτι, τον εξωτερικό χώρο τουΣταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Ορισµέναµέλη τηςαιγυπτιακής κοινότητας συγκεντρώθηκαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, στοΜοσχάτο προσευχήθηκαν µέλη του Ελληνοαραβικού Συνδέσµου, στο Κορωπί, στο Λαύριο, στη Σαλαµίνα, πακιστανοί και αιγύπτιοι εργάτες. «Ο λόγος που επιλέξαµε τα Προπύλαια γιαναπροσευχηθούµεταµέλη της ΜουσουλµανικήςΕνωσης είναιη οικονοµική στενότητα που αντιµετωπίζουµε», ισχυρίστηκε η κ. Στάµου. «Πέρυσι η Ενωσή µας χρησιµοποίησε χώρο στο Ολυµπιακό Στάδιο, στον οποίο συγκεντρωθήκαµε περισσότεροι από15.000 πιστοί. Φέτοςη διοίκηση του Σταδίου µάς ζήτησε περίπου 2.000 ευρώ για να µας νοικιάσει τονχώρο που θέλαµε για δύο ώρες. Τα χρήµατααυτά προτιµούµε να τα δώσουµε σε συνανθρώπους µας που έχασαν τις δουλειές τους».

Η επιλογή να πραγµατοποιηθεί προσευχή µουσουλµάνωνστην περιοχή της Πλατείας Αττικής, στη διάρκεια τηςοποίας υπήρξε ένταση και απειλή επεισοδίων µε κατοίκους και µέλη ακροδεξιών οργανώσεω ν, ανήκεστηνκοινότητα των Μπανγκλαντεσιανών.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More