ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

ΦΑΡΣΟΚΩΜΩΔΙΑ


Πέφτουν οι μάσκες της άρνησης του Βερολίνου, που μέσω… Βιέννης φέρεται να αρνείται να καταβάλει την τρίτη δόση του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης προς την Ελλάδα.

Η Γερμανία, με άκρως εκβιαστικό τρόπο, χρησιμοποιώντας ως Δούρειο Ίππο την αδελφή Αυστρία, εκμεταλλεύεται τον ακήρυχτο νομισματικό πόλεμο, επιθυμώντας την εδώ και τώρα διολίσθηση του ευρώ, προσδοκώντας σε τεράστια οικονομικά οφέλη μέσω των εξαγωγών.

Την εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνει και μια από τις μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες, η Commerzbank, που θεωρεί ότι η απροθυμία χωρών της ευρωζώνης να συμβάλλουν στη βοήθεια προς την Ελλάδα απλώς θα προκαλέσει την υποχώρηση του ευρώ.
«Παρά το ότι η Αυστρία έχει την ευθύνη μόνο για το 3% της βοήθειας προς την Ελλάδα, τα σχόλια αυτού του είδους είναι αρνητικά για το ευρώ» έγραψε μία ομάδα αναλυτών της τράπεζας σε σχόλιό της, προσθέτοντας ότι «μπορούν να αποτελέσουν μία ολισθηρή κατηφόρα, αν προκαλέσουν εκτεταμένη διάβρωση της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών που συνεισφέρουν στη βοήθεια».
Σε αυτό το σκηνικό, το ευρώ υποχώρησε σήμερα στο επίπεδο του 1,35 δολαρίου, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εβδομάδων.

Σε αυτό «συμβάλλει» αφενός το γερμανικό παιχνίδι εις βάρος της Ελλάδας και κατ’ επέκταση των αδύναμων χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης, και αφετέρου η ανησυχία ότι η ιρλανδική οικονομία θα χρειασθεί, επίσης, χρηματοδοτική βοήθεια από την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ., για να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα.
Το σκληρό γερμανικό μπρα-ντε-φερ
Στις Βρυξέλλες, παίζεται ένα απίστευτο πολιτικό και οικονομικό μπρα-ντε-φερ στην πλάτη της Ελλάδας, με έπαθλο την τρίτη δόση του δανείου της τρόικας από τον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, συνολικού ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η δόση που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα είναι 9 δισεκατομμύρια ευρώ και αναλογεί περίπου στα 5,5 δισεκατομμύρια από το δίπολο Ε.Ε. και Ε.Κ.Τ. και το υπόλοιπο ποσό από το ταμείο του ΔΝΤ.
Οι διαρροές περί αναβολής της καταβολής της δόσης, που τεχνηέντως άφησαν το πρωί οι Αυστριακοί, προφανώς, κατ’ εντολή της γερμανικής Καγκελαρίας, διαψεύστηκαν εν τη γενέσει τους από τα κεντρικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Δεν τίθεται με κανένα τρόπο θέμα αναβολής για τον Ιανουάριο της καταβολής της τρίτης δόσης ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ των δανείων των χωρών μελών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα» ξεκαθάρισε στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Όλι Ρεν.
Αμέσως μετά βέβαια και ο ίδιος ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Γιόζεφ Πρελ, έκανε στροφή 180 μοιρών, διαψεύδοντας τον εαυτό του, λέγοντας ότι η Βιέννη δεν σκοπεύει να μπλοκάρει τη δόση προς την Ελλάδα. Είχε προλάβει, όμως, να αναστατώσει την Αθήνα, τις Βρυξέλλες αλλά και τις χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με το έλλειμμά τους και το κρατικό χρέος.

Το παζάρι της τρόικας
Ενώ η φαρσοκωμωδία φαίνεται να τελειώνει στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα είναι σε εξέλιξη ένα σκληρό παζάρι με τους τεχνοκράτες της τρόικας, από το οποίο εν πολλοίς θα εξαρτηθεί αν οι διαρροές περί αναβολής της καταβολής της δόσης φέρνουν αποτελέσματα και αν η Ελλάδα θα λάβει σκληρά δημοσιονομικά μέτρα.
Στις Βρυξέλλες είναι προφανές ότι χρησιμοποιούν κατά της Ελλάδας μια το καρότο και μια το μαστίγιο.
Από τη μια το Eurogroup εμφανίζεται ικανοποιημένο από την ελληνική προσπάθεια και τη μείωση του ελλείμματος, που εμφανώς συντελείται μετά τις δραστικές περικοπές σε συντάξεις και μισθούς στον δημόσιο τομέα, αλλά από την άλλη ο πρόεδρός του, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζητεί νέα μέτρα με βάση την αναθεωρημένη πρόβλεψη της Eurostat για το έλλειμμα του 2009-20010 καθώς και για την εκτίναξη του ελληνικού δημοσίου χρέους.
Αυτό το σκηνικό του παραλόγου επηρεάζει εμφανώς την Αθήνα, που είναι ένα βήμα πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού.
Ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί αύριο, αλλά προφανώς θα επηρεαστεί από τις θέσεις των τεχνοκρατών της τρόικας που ξεσκονίζουν τα οικονομικά δεδομένα της χώρας μας.
Η έκθεση των ελεγκτών της τρόικας και η διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων θα σημάνουν αυτόματα την καταβολή της δόσης.
Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η πίεση της Γερμανίας και της Αυστρίας φέρνει αποτελέσματα αρνητικά για την Ελλάδα.
Καθησυχάζει η Αθήνα
Καμία απολύτως ανησυχία δεν συντρέχει ως προς τον χρόνο εκταμίευσης της τρίτης δόσης, ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, του δανείου από το Δ.Ν.Τ. και την ευρωζώνη αποσαφηνίζει το Υπουργείο Οικονομικών, λέγοντας απλώς ότι, όπως συνέβη ήδη τις δύο προηγούμενες φορές, η νέα δόση θα καταβληθεί σε δύο σκέλη.

«Η πολιτική απόφαση για την εκταμίευση του μέρους της τρίτης δόσης του δανείου που προέρχεται από τις χώρες της ευρωζώνης θα ληφθεί από το συμβούλιο Ecofin εντός του Δεκεμβρίου, στη βάση της αξιολόγησης της πορείας του Προγράμματος Σταθερότητας, η οποία ολοκληρώνεται την επόμενη βδομάδα. Δεδομένης της δομής των ταυτόχρονων πληρωμών από όλες τις χώρες της ευρωζώνης, η διαδικασία απαιτεί τουλάχιστον δέκα εργάσιμες ημέρες και για τον συγκεκριμένο λόγο η εκταμίευση θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου» σημειώνει η ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών.

Η απόφαση για την πληρωμή του μέρους της τρίτης δόσης του δανείου που προέρχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο του Δ.Ν.Τ. εντός του Δεκεμβρίου και η εκταμίευση θα γίνει επίσης εντός του Δεκεμβρίου» σημειώνει η ίδια ανακοίνωση.
Το αγκάθι της Ιρλανδίας
Ως δεδομένη θεωρεί την οικονομική ενίσχυση της Ιρλανδίας η μεγάλη και έγκυρη αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal».
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι- και ενώ η πίεση προς την Ιρλανδία να ενταχτεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξηςεντείνεται - έχουν θέσει το πλαίσιο για ένα σχέδιο διάσωσης της Ιρλανδίας, το οποίο μπορεί να φθάσει έως και τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Γίρκι Κατάινεν, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι είναι δύσκολο να πιστέψει πως η Ιρλανδία δεν θα χρειαστεί βοήθεια για να αντιμετωπίσει τα δημόσια οικονομικά της. Η δήλωση αυτή είναι ενδεικτική των ασφυκτιών πιέσεων που υφίσταται το Δουβλίνο να δεχθεί την ένταξή του στον μηχανισμό στήριξης, όπως έπραξε και η Ελλάδα τον περασμένο Μάιο.
Εν τω μεταξύ, αποστολή εμπειρογνωμόνων της Ε,Ε, και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα φθάσει στο Δουβλίνο, στο πλαίσιο των συνομιλιών για ένα ενδεχόμενο σχέδιο στήριξης του ιρλανδικού τραπεζικού τομέα.
Η αποστολή αυτή, η οποία θα περιλαμβάνει εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ, θα αναλάβει να εξετάσει τα δομικά προβλήματα των ιρλανδικών τραπεζών, υπό το φως των πρόσφατων πιέσεων στις αγορές, και να εκτιμήσει τι πρέπει να γίνει, επειδή τα τραπεζικά θέματα είναι δύσκολα και τεχνικά.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ και το Δ.Ν.Τ. δήλωσαν έτοιμοι να σπεύσουν, αν είναι απαραίτητο, προς βοήθεια του ιρλανδικού τραπεζικού τομέα, καθώς η σταθερότητα της νομισματικής ένωσης απειλείται εκ νέου από τις αναταράξεις στις αγορές.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More