ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

ΘΑ ΠΟΛΕΜΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ


Μυθιστόρημα για τον Λεωνίδα των Θερμοπυλών

Ένα μυθιστόρημα για τον άνθρωπο που έσωσε το δυτικό πολιτισμό, πεθαίνοντας μαζί με τους 300 του, στις ... Θερμοπύλες, κυκλοφόρησε ο Δημήτρης Γ. Στεφανάκης με τίτλο «Θα πολεμάς με τους θεούς», (εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ).

Σε αυτό το υπερμυθιστόρημα των 572 σελίδων ζωντανεύει η αρχαία Σπάρτη με την καθημερινή ζωή, τους θεσμούς της και τα ηρωικά της πρόσωπα. Ο συγγραφέας εξιστορεί με ενάργεια και γνώση την πορεία του βασιλιά-ηγέτη, που έμελλε να μείνει στο διηνεκές με τη θυσία του, αντιμετωπίζοντας τις ορδές των Περσών. Με θαυμασμό και χωρίς προγονολατρεία φωτίζεται ο χαρακτήρας του Λεωνίδα, ο οποίος ξεκινούσε τη μέρα του με λίγο κρασί και ψωμί, ντυμένος τον κόκκινο χιτώνα που φορούσε και ο τελευταίος στρατιώτης της πόλης του.

Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα που αποτελεί την αρχή του βιβλίου:

«Ξύπνα, Λεωνίδα. Είναι ώρα», νόμισε πως άκουσε μες στον ύπνο του τη φωνή της Ερατεινής, της Μεσσήνιας γριάς, να τον καλεί και πετάχτηκε αναμαλλιασμένος απ΄τη βασιλική κλίνη, αναζητώντας στο σκοτάδι το χάδι της λες κι ήταν ακόμα μικρό παιδί. Για μια στιγμή μάλιστα, είχε τη βεβαιότητα ότι ξαναζούσε εκείνη τη μακρινή μέρα, που η νεαρή τότε Ερατεινή τον σήκωσε από τα άγρια χαράματα για να τον παραδώσουν στους παιδονόμους».

Ο συγγραφέας σημειώνει: Από ατίθασο παιδί σε αριστούχο της αγωγής και από μέλος της στρατιωτικής ελίτ σε διστακτικό ενήλικα που έζησε στη σκιά του ετεροθαλούς αδελφού του, Κλεομένη, ο Λεωνίδας ακολούθησε το δικό του πεπρωμένο. Μάρτυρας της οικογενειακής διαμάχης για τον θρόνο του οίκου των Αγιαδών, αποποιήθηκε την προσωπική του φιλοδοξία, αναπτύσσοντας στο έπακρο τη σωματική ρώμη και την ηθική ακεραιότητα του επίλεκτου Σπαρτιάτη. Αγέρωχος βασιλιάς, παρέμεινε σε πολλά απλός στρατιώτης. Δεν υποπτεύθηκε καν τον ρόλο που του επεφύλασσε η Ιστορία. Όταν όμως χρειάστηκε, αποδείχθηκε σαν έτοιμος από καιρό…

Χαρακτηριστικό απόσπασμα από το κλείσιμο του βιβλίου:

«Οι τελευταίοι Θερμοπυλομάχοι διέσχισαν τον στενό διάδρομο του πεδίου μάχης, περνώντας πάνω από τα διάσπαρτα πτώματα και τα παραπεταμένα όπλα. Η ζωή σκιρτούσε στο πρώτο χάραμα. Τα τιτιβίσματα των πουλιών από την πλαγιά του Καλλίδρομου πύκνωναν ολοένα, όπως και το βουητό από τις ναρκωμένες μύγες που μούλιαζαν όλη νύχτα στο αίμα και στη σάπια σάρκα. Ύστερα η ελληνική φάλαγγα με επικεφαλής τον Λεωνίδα και τους λογάδες του (επίλεκτους σωματοφύλακες) προέλασε επιταχύνοντας διαρκώς προς το ανοικτό πεδίο. Ο αιφνιδιασμός ήταν απόλυτος. Ποιος περίμενε ότι οι Έλληνες θα εγκατέλειπαν την ασφάλεια των Στενών; Οι ουρανομήκεις ιαχές τους τάραξαν τον βαθύ ύπνο των βαρβάρων. Η φρουρά του στρατοπέδου σφαγιάστηκε κι όσοι έσπευσαν πρώτοι να ναχαιτίσουν τους μαινόμενους οπλίτες είχαν την ίδια τύχη. Έντρομοι Ασιάτες έτρεχαν προς όλες τις κατευθύνσεις».

Ένα βιβλίο που συνδυάζει την ιστορική γνώση και την παραστατικότητα που θυμίζει κινηματογραφικό έργο.

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έχει μεταφράσει έργα των Σωλ Μπέλλοου, Τζον Απντάικ, Μάργκαρετ Άτγουντ, Ε.Μ.Φόρστερ, Γιόζεφ Μπρόντσκι, Προσπέρ Μεριμέ κ.ά. Το «Θα πολεμάς με τους θεούς» είναι το έκτο μυθιστόρημά του. Από τις εκδόσεις Πατάκη έχουν προηγηθεί οι «Μέρες Αλεξάνδρειας» (2007) και το «Συλλαβίζοντας το καλοκαίρι» (2009).

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More