ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Η ΒΙΕΝΝΕΖΙΚΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ


Την παρουσίαση του ρόλου που έπαιξε στη διεθνή ιστορία και στη διαμόρφωση του σύγχρονου Δυτικού Πολιτισμού, η Μάχη του Μαραθώνα, ως ένα ορόσημο της Ελληνικής Ιστορίας, στοχεύει η έκθεση αρχειακού υλικού με την ευκαιρία της φετινής επετείου των 2.500 χρόνων από τη Μάχη, που εγκαινιάστηκε στο περιστύλιο του Δημαρχείου Βιέννης και θα
διαρκέσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.
Η έκθεση, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του δημάρχου και τοπικού κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης, Μίχαελ Χόιπλ, εγκαινιάστηκε από τον επικεφαλής της επιτροπής πολιτισμού της τοπικής Βουλής Ερνστ Βόλερ, παρουσία της Ελληνίδας νέας αντιδημάρχου Βιέννης και αναπληρώτριας τοπικής κυβερνήτη, Μαρίας Βασιλάκου.
Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της δημόσιας ζωής της Αυστρίας, αρχηγοί αρκετών διπλωματικών αποστολών, οι ηγεσίες της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας και άλλων ομογενειακών οργανώσεων καθώς και η γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Ολγα Σαραντοπούλου.
Τη σημασία της φετινής επετείου των 2.500 χρόνων της Μάχης του Μαραθώνα, τόνισε στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστρία, Παναγιώτης Ζωγράφος, ενώ σε διάλεξή της, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Βιέννης, Μάριον Μάγιερ, αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές συνθήκες της εποχής της Μάχης και τη σημασία της στην παγκόσμια ιστορία. Παραπέμποντας στους αρχαίους Έλληνες ιστορικούς, η κ. Μάγιερ αναφέρθηκε στους Περσικούς Πολέμους, την ίδια τη Μάχη που συμβολίζει μια νίκη που έγινε θρύλος και λειτούργησε πάντα ως πηγή δύναμης για τους Έλληνες, στον τόπο με τη σημαντική κληρονομιά και παγκόσμια ακτινοβολία, αλλά και στη διαδρομή του Μαραθωνομάχου Φειδιππίδη που εμπνέει μέχρι σήμερα ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Η ίδια τόνισε την ιστορικότητα της Μάχης που σηματοδότησε τη μεταλαμπάδευση του Ελληνικού Κλασικού Πνεύματος, της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας αλλά και της Φιλοσοφίας και του Ανθρωπισμού στην Ευρώπη.
Το θέμα της έκθεσης στο Δημαρχείο της Βιέννης, εστιάζεται στο γεγονός ότι τα διεθνή ιδεολογικά κινήματα του 18ου και 19ου αιώνα και εκπρόσωποί τους όπως ποιητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες, εμπνεύστηκαν διαχρονικά από τη Μάχη του Μαραθώνα, όπως παρουσιάζεται σε βιβλία της εποχής.
Στην έκθεση παρουσιάζεται αρχειακό υλικό, σελίδων βιβλίων, χαρακτικών του 18 ου αιώνα από τη Συλλογή του μελετητή και συγγραφέα Γιώργου Δολιανίτη, κατόχου μιας μιας των μεγαλυτέρων συλλογών παλαιών και σπανίων εκδόσεων στην Ελλάδα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More