ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ


Για να απαντήσουμε θετικά ή αρνητικά γιο το αν υπήρξε ή όχι κρυφό σχολείο, κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας θα πρέπει να διαβάσουμε καλά την ιστορία μας.
Φυσικά πρόθεση μου δεν είναι να σας κάνω μαθήματα ιστορίας. Απλά θέλω να συνδράμω και εγώ στον προβληματισμό «των σκεπτόμενων πολιτών των τελευταίων δεκαετιών ).

Με την πτώση της Κωνσταντινούπολής το 1453 δεν συνεπάγεται και ταυτόχρονη υποδούλωση όλου του ελληνισμού . Τα χωριά του Σουλίου για παράδειγμα καταλειφθήκαν το 1803. Όπως και οι περιοχές της ορεινής Μάνης κλπ . Υπάρχουν και ορισμένες περιοχές του ελλαδικού χώρου που δεν γνώρισαν καθόλου τουρκικό ζυγό όπως ορισμένα χωριά των Αγράφων στην Ευρυτανία !!!

Κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας υπάρχουν περιοχές που για αιώνες ήταν κάτω από την κατοχή άλλων λαών ( Βενετσιάνων - Φράγκων κλπ) . Η περίπτωση της Βενετοκρατούμενης Κρήτης , που την περίοδο αυτή γνώρισαν σημαντική άνθηση τα γράμματα και οι τέχνες .( Ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος Ο ζωγράφος , Ο Ερωτόκριτος κλπ) . Τα Επτάνησα ( δεν είναι τυχαίο που ακόμα και σήμερα ο πολιτισμός των περιοχών αυτών γίνεται άμεσος αντιληπτός από τον επισκέπτη).

Ακόμα και οι περιοχές που πέρασαν σταδιακά στα χέρια των Τούρκων δεν είχαν όλες την ίδια τύχη . Π.Χ. οι Σποράδες . Είχαν ειδικό καθεστώς προνομίων και ουσιαστικά πλήρωναν μόνο φόρο στην Πύλη χωρίς να υπάρχει η παρουσία του κατακτητή στα νησιά αυτά. Η Χίος με τα Μαστιχοχώρια ήταν στην είδα μοίρα μέχρι την καταστροφή της το 1822 !!! Τα Αμπελάκια στην Μαγνησία !!!

Υπάρχουν και περιοχές που είχαν σχετική ελευθερία, και με τις επαναστάσεις που γινόντουσαν, τις έχαναν ( Είχαν γίνει πολλές επαναστάσεις πριν το 1821) . Περιοχή της Θεσπρωτίας προ και μετά την επανάσταση του μητροπολίτη Τρίκκης 1611 ( Ο Σκυλοσοφός).

Ακόμα πρέπει να αναλογιστούμε πως η αχανής έκταση που κυβερνούσε η Πύλη ήταν χωρισμένη σε πασαλίκια . Ο Πασάς είχε σχετική ελευθέρια πότε να είναι φιλελεύθερος με τους υπηκόους του και πότε όχι. Σχετικό παράδειγμα Ο Αλή Πασάς . Παραλίγο θα έκανε και δικό του κράτος με την ελευθερία που είχε.

Επομένως δεν είναι επιχείρημα : Να βρει κάποιος, κάποιο σχολείο στην ελληνική επικράτεια από το 1453 – 1821 και να ισχυριστεί πως σε κάθε γωνιά της αυτοκρατορίας τα πράγματα ήταν ελευθέρα.

Δεν είναι επιχείρημα να ισχυριστεί κάποιος πως δεν βρήκε κάποιο φιρμάνι από την Πύλη που να αναφέρει την καταστολή την ελευθερίας της εκπαίδευσης. Γιατί μάλλον αγνοεί την διοικητική οργάνωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και τις Ελευθερίες που είχε κάθε πασάς να ασκεί την εξουσία του ελεύθερα και ανεμπόδιστα…. Αρκεί να έδινε στρατό και χρήματα στην Πύλη !!!

Και για όσους θέλουν γραπτές πηγές ( ανεξάρτητες ) να ανατρέξετε στο έργο του Γερμανού Μαρτίνου Κρούσιου , Turcograecia (1584) όπου γίνεται σαφής αναφορά στην ύπαρξη των κρυφών σχολείων . Είναι γραμμένο και στην «λόγια» γλώσσα επομένως μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματα σας.

Τα ίδια αναφέρει και ο ιερέας της γερμανικής πρεσβείας στην Κωνσταντινούπολη Salomon Schweigger

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More