ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΡΙΣΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ


Με τον τίτλο «κρίση προ των πυλών» τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για κινητικότητα στον άξονα Αγκυρας-Αθήνας-Ουάσινγκτον, εν όψει της λειτουργίας και του προσκυνήματος που προγραμματίζει για την Παρασκευή ομάδα Ελληνοαμερικανών προσκυνητών υπό τον Κρις Σπύρου.


Τα μέλη της οργάνωσης «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας», με επικεφαλής τον ιδρυτή και πρόεδρό της, Κρις Σπύρου - πρόεδρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Αθηνών και πρώην πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος στην πολιτεία Νιου Χαμσάιρ- θα επιβιβαστούν την Παρασκευή στα λεωφορεία που θα τους οδηγήσουν στην Κωνσταντινούπολη για να τελέσουν τη λειτουργία.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αντιτίθεται στην πρόθεση των περίπου 250 προσκυνητών να βρεθούν για λειτουργία στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης. Κύκλοι του Πατριαρχείου επισημαίνουν τη δύσκολη θέση στην οποία περιέρχεται το Φανάρι με την ενέργεια αυτή.
Επισήμως, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με το οποίο φαίνεται να ήλθε σε επαφή το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αποστασιοποιείται με ανακοίνωσή του από τη συγκεκριμένη ενέργεια.
Για την επίσκεψη, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σπύρου, έχουν ενημερωθεί οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδος και των ΗΠΑ, αλλά και οι πρεσβείες της Τουρκίας και των ΗΠΑ στην Αθήνα καθώς πολλά μέλη θα είναι Αμερικανοί πολίτες. «Όλοι γνωρίζουν ξεκάθαρα ότι πάμε εν ονόματι της ειρήνης και της συμφιλίωσης γνωρίζοντας απόλυτα τα δικαιώματά μας».
Το εγχείρημα αυτό αποτελεί το επιστέγασμα μιας εκστρατείας που άρχισε το 2006 με την ίδρυση της εν λόγω οργάνωσης στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ από τον Κρις Σπύρου και αργότερα των οργανώσεων «Αμερικανικό και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας» και στόχο «να επανέλθει ο ιερός ναός της Αγίας Σοφίας στην αρχική του θρησκευτική χρήση».
Πρόσφατα, όπως είπε ο κ. Σπύρου, ο νομικός σύμβουλος της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας» στην Ουάσινγκτον, και πρώην νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λένι Ντέιβις ζήτησε από την κυβέρνηση της Τουρκίας να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό ή αντιπροσώπους του προκειμένου να συζητήσουν δύο θέματα, αφ’ ενός την εν λόγω επίσκεψη στις 17 Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και αφ’ εταίρου την επαναφορά της Αγίας Σοφίας στην αρχική της χρήση.
Ο υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας, Ερτουγρούλ Γκιουνάι, στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ως μουσειακό μνημείο η Αγία Σοφία, χαρακτήρισε φανατικούς την ομάδα των προσκυνητών και προειδοποίησε ότι «εάν υπάρξουν ενέργειες που αποσκοπούν εκουσίως στην διατάραξη της ηρεμίας, το κράτος θα λάβει τα μέτρα του».
Μιλώντας στο τουρκικό δίκτυο NTV, αναφέρθηκε επίσης στην αποτροπή μίας άλλης προσπάθειας στο παρελθόν από μουσουλμάνους να προσευχηθούν στην Αγία Σοφία με στόχο να πιέσουν για την μετατροπή του ναού σε τζαμί, όπως λειτουργούσε επί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Τέλος ανέφερε ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταβάλλει προσπάθειες για να αποτραπεί η συγκεκριμένη εκδήλωση.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More