ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

ΑΣ ΦΥΓΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

«Είναι λογικό για τη Γερμανία να εγκαταλείψει το ευρώ, αλλά δεν είναι ακόμη έτοιμη», υποστηρίζει με άρθρο του στην «Telegraph» ο Βρετανός οικονομολόγος Ρότζερ Μπουτλ, ο οποίος έχει προβλέψει ότι η Ελλάδα, εάν συνεχιστεί η ίδια πολιτική, θα γίνει Ζιμπάμπουε!. 
Για τον κ. Μπουτλ οι Γερμανοί έχουν μόλις αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι, εάν η ευρωζώνη παραμείνει ενωμένη, θα πρέπει διαρκώς να τη χρηματοδοτούν. 
Συζητώντας το ευρώ με τους Γερμανούς είναι σαν διάλογος με κωφούς, λέει χαρακτηριστικά ο Βρετανός οικονομολόγος αναφερόμενος σε ένα πρόσφατο συνέδριο του κινήματος των Πρασίνων στο Βερολίνο. «Είναι θέμα κουλτούρας, υπάρχει ένα χάσμα στο πώς κατανοεί ο καθένας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κόσμος. 
Τα επιχειρήματά μου περί ανταγωνιστικότητας ήταν απολύτως λογικά, μου είπαν, το ευρώ όμως δεν έχει να κάνει με τη λογική αλλά με την πολιτική θέληση.
 Οι Γερμανοί βλέπουν θεωρίες συνωμοσίας πίσω από τις θέσεις του Λονδίνου και κάποιοι πιστεύουν ότι οι Αγγλοσάξονες έχουν κάθε λόγο να υπονομεύουν το ευρώ. 
Οι Γερμανοί θεωρούν ότι ο νόμος της αγοράς είναι ο νόμος της ζούγκλας, την ίδια ώρα όμως αντιμετωπίζουν ως προδοσία τις αποφάσεις της ΕΚΤ για παρέμβαση στην αγορά ομολόγων. 
Η συζήτηση περί εξόδου της Γερμανίας από το ευρώ, η οποία ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια, φαίνεται να επανέρχεται στο προσκήνιο. 
Είναι μια εκδοχή απολύτως λογική, οι Γερμανοί όμως δεν είναι ακόμη έτοιμοι γι’ αυτό. Είναι θέμα ψυχοσύνθεσης αλλά και του πολέμου που έχει επηρεάσει σημαντικά την αντίληψή τους για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται. 
Παρά όσα πιστεύει ο κόσμος και τη φήμη τους ως υπερόπτες, οι Γερμανοί αισθάνονται ότι όφειλαν στην Ευρώπη να οικοδομήσουν τον ευρωπαϊκό οίκο παρά το κόστος και τα προβλήματα. 
Κι όμως υποσυνείδητα αισθάνονται άβολα, έχουν την αίσθηση ότι η Γερμανία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα πληρώσει ένα βαρύ τίμημα για το ευρώ. 
Εχουν δίκιο. 
Εάν το ευρώ διαλυθεί, θα χάσουν ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων που έχουν δανείσει στην ευρωπεριφέρεια, ενώ απώλειες θα υποστούν και οι τράπεζές τους. 
Εάν το ευρώ διατηρηθεί, θα πρέπει να χρηματοδοτούν εσαεί τις ίδιες χώρες. 
Θα έρθει η στιγμή που κάποιος Γερμανός πολιτικός θα αξιοποιήσει αυτό το κλίμα ανησυχίας αποκομίζοντας πλούσια εκλογικά οφέλη» λέει ο Ρότζερ Μπουτλ.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More