ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Η αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β΄ σε έργα του Νίκου Σαμαρτζίδη στη Γερμανία.
 «60 Χρόνια Αποκρυπτογράφησης της Γραμμικής Β΄- Τέχνη και επιστήμη» είναι ο τίτλος της έκθεσης με έργα του Έλληνα καλλιτέχνη της διασποράς, Νίκου Σαμαρτζίδη που θα παρουσιάζεται ως τις 9 Νοεμβρίου στο Όφενμπαχ της Γερμανίας. 
Εμπνευσμένος από τη γραφή που ανακαλύφθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από την Κνωσό από τον Άρθουρ Έβανς και αποκρυπτογραφήθηκε αργότερα από τον αρχιτέκτονα και ερευνητή Μάικλ Βέντρις, ο Έλληνας εικαστικός χρησιμοποιεί στα έργα του τη γραφή της Γραμμικής Β΄ για να «εισάγει» στην τέχνη του, με τη μορφή των συμβόλων, τα κείμενα αρχαίων αλλά και νεότερων Ελλήνων συγγραφέων και ποιητών (όπως ο Όμηρος, ο Καβάφης και ο Ελύτης και άλλοι). 
Στην έκθεση που φιλοξενείται στο φουαγιέ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου (ΙΗΚ) του Όφενμπαχ παρουσιάζονται 49 έργα ζωγραφικής του Σαμαρτζίδη, ανάμεσα σε αυτά πίνακες, σε καμβά και ξύλο, εγχάρακτα CDs, ανάγλυφες πέτρες κ.α. 
Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 6/10 από τον διευθυντή του Επιμελητηρίου, Μάρκους Βέινμπρενερ ενώ χαιρετισμό απεύθυνε ο διευθυντής του ΕΟΤ στη Φρανκφούρτη, Παναγιώτης Σκορδάς. 
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν φιλότεχνοι τόσο από τη Γερμανία όσο και από την Ελλάδα, ενώ τα μέλη του Ελληνό – Γερμανικού πολιτιστικού Συλλόγου «Kinisis» απήγγειλαν ποιήματα συνοδεία μουσικής, παρουσία του προέδρου του Συλλόγου κ. Μπούρα που ήταν και οργανωτής της εκδήλωσης.
 Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να βρουν πληροφορίες για το έργο του Νίκου Σαμαρτζίδη στην ιστοσελίδα του καλλιτέχνη (http://www.nikosam-art.de/) .

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More