ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

ΝΗΣΙΑ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ


Τα δέκα επικρατέστερα πρότζεκτ αξιοποίησης νησιών του Δημοσίου που μπορεί να προσελκύσουν επενδύσεις και να αναστρέψουν το κλίμα στην Ελλάδα, παρουσιάζουν Τα Νέα.

Το μοντέλο στο οποίο αναμένεται να κινηθούν οι αρμόδιοι αφορά τη μακρόχρονη μίσθωση σε ιδιώτες από 40-50 χρόνια και πάνω, ενώ οι εκτάσεις εντοπίζονται στον Σαρωνικό, τον Ευβοϊκό, τις Κυκλάδες, τον Αργολικό κόλπο, το Ιόνιο, το κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο.

Πρόκειται για περισσότερα από 30 μικρά νησιά και νησίδες με εμβαδόν από 100 έως 3.100 στρέμματα.

Το ισχύον νομικό πλαίσιο δε δίνει τη δυνατότητα στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου να προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες για την αξιοποίηση νησιών.

Ωστόσο, ήδη έχει πραγματοποιηθεί έρευνα για 585 νησιά και νησίδες, τα οποία εξετάστηκαν με κριτήρια εθνικής ασφάλειας, εμπορικότητας, δυνατότητα διασύνδεσης και απόστασης από το κοντινότερο σημείο με υποδομές, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε αν έχουν παραλίες ή όχι, αν υπάρχει όρμος και άλλες παράμετροι που μπορεί να τα καταστήσουν ελκυστικά για τους επενδυτές.

Από όλα τα νησιά που μπήκαν στο μικροσκόπιο της έρευνας επιλέχθηκαν αρχικά 47 και έπειτα από νέο φιλτράρισμα οι ειδικοί κατέληξαν σε δέκα ομάδες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους «μεγάλους παίκτες -επενδυτές» στο συγκεκριμένο χώρο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, επιδιώκουν την ανάδειξη της Ρόδου σε διεθνή προορισμό για τους λάτρεις του γκολφ, καθώς η κατηγορία αυτή των επισκεπτών θεωρείται ιδιαίτερα προσοδοφόρος για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

1) Σύβοτα: Μαύρο Όρος, Μπέλα Βράκα, Άγιος Νικολάος

2) Στοφάδες Νήσοι στο Ιόνιο

3) Νησίδες Κύθρος και Άγιος Ιωάννης στο Ιόνιο

4) Θαλασσοπούλα στη Θάσο

5) Νησίδες στον κόλπο Στύρων στον Ευβοϊκό

6) Νησίδα Φλέβες, απέναντι από τη Βουλιαγμένη

7) Νησίδα Πρώτη στη Μεσσηνία

8) Δίδυμη στις Κυκλάδες

9) Τσουγκριά στη Σκιάθο

10) Ψιλή, Πλατειά, Ρόμβη, Κορωνίδα στον Αργολικό

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More