ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑ


Tο κλειδί για να ερευνήσουν οι επιστήμονες την εμφάνιση νόσων όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος κι άλλες οι οποίες είναι δύσκολο να προβλεφθούν και πολλές φορές να θεραπευτούν, φαίνεται ότι εντοπίστηκε. Και μάλιστα, σε τμήματα του ανθρώπινου γονιδιώματος που μέχρι σήμερα θεωρούνταν ότι δεν προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες!

Τη σχετική ανακοίνωση έκαναν 440 επιστήμονες από 32 χώρες του προγράμματος Encode (ENCyclopedia Of DNA Elements). Οι ίδιοι επιστήμονες είχαν ανακοινώσει το 2000 τη σημαντικότερη ανακάλυψη γύρω από το DNA, δηλαδή, την αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος.

Όπως ανέφεραν, τα αποκαλούμενα «σκουπίδια» του DNA, δηλαδή εκτεταμένα τμήματα ανάμεσα στα περίπου 20.000 γονίδια που περιέχουν οδηγίες για τις πρωτεΐνες, παίζουν βασικό ρόλο ελέγχοντας τη συμπεριφορά κυττάρων, οργάνων κι άλλων ιστών.

Στα «σκουπίδια» αυτά, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, εντοπίζονται τέσσερα εκατομμύρια διακόπτες γονιδίων και ελέγχουν ποια και πότε χρησιμοποιούνται από τα κύτταρα, ενώ, όταν συμβαίνει αυτό, σπεύδουν να καθορίσουν τη χρήση. Δηλαδή αν θα μετατραπεί για παράδειγμα σε κύτταρο ήπατος ή νευρώνα.

Τα ευρήματα των επιστημόνων θα οδηγήσουν στην κατανόηση της διαδικασίας με την οποία οι μεταβολές στα μη γονιδιακά τμήματα του DNA συμβάλλουν στην πρόκληση σύνθετων ασθενειών και κατ΄επέκταση στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Ενδεικτικό είναι, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές στο «Nature», ότι οι διακόπτες γονιδίων στα «σκουπίδια» συνδέονται με την εμφάνιση νόσων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η Νόσος του Κρον.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More