ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ


Στο πρώτο μέρος της νέας έρευνας με θέμα «Φάρμακα της φύσης» εξετάζονται οι θεραπευτικές ιδιότητες των...
ακόλουθων φυτών: άνηθος, βασιλικός, δυόσμος, μαϊντανός, σέλινο.
Πρόκειται για πολύ γνωστά φυτά, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στην μαγειρική. Τα εν λόγω φυτά δεν νοστιμίζουν απλά το φαγητό αλλά ωφελούν και τον οργανισμό μας, όπως θα διαβάσετε παρακάτω:

Άνηθος

Σε γενικές γραμμές, ο άνηθος βοηθάει στην πέψη και καταπολεμά τις στομαχικές διαταραχές.

Μάλιστα, οι αθλητές στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούσαν το αιθέριο έλαιο των καρπών του ως μαλακτικό και τονωτικό των μυών.

Στο παρελθόν οι μητέρες έτριβαν τα στήθη τους με χυμό άνηθου, προκειμένου τα βρέφη να κοιμηθούν μετά τον θηλασμό. Επίσης, το αφέψημά του καταπολεμά τους κολικούς των μωρών. Προσοχή, όμως, στην κατανάλωση του άνηθου από τις εγκύους, καθώς είναι πιθανό να προκαλέσει αποβολή. Το ίδιο ισχύει για τον μαϊντανό και το σέλινο.

Επιπλέον, ο άνηθος έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, είναι διουρητικός και καταπολεμά την αϋπνία, όπως και την κακοσμία του στόματος.


Βασιλικός

Οι ωφέλιμες ιδιότητές του είναι ποικίλες, όπως αντιβηχικές, αντιπυρετικές και αντικαταθλιπτικές. Περαιτέρω, ο βασιλικός είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για όσους υποφέρουν από δυσπεψία και δυσεντερία και γενικά για εκείνους που έχουν προβλήματα με το στομάχι.

Ακόμη για όσους βρίσκονται σε δίαιτα ή έστω σκέφτονται να αρχίσουν δίαιτα, είναι καλό να γνωρίζουν ότι η κατανάλωση του βασιλικού επιταχύνει την λιποδιάλυση.

Επίσης, η γλάστρα βασιλικού στον κήπο του σπιτιού ή στο μπαλκόνι του διαμερίσματος απωθεί τις μύγες και τα κουνούπια. Άλλωστε, σε περίπτωση τσιμπήματος από μέλισσα, σφήκα ή ακόμη και από σκορπιό, ο βασιλικός απορροφά το δηλητήριό τους.

Τέλος, ο βασιλικός είναι και γαλακτόνος, καθώς αυξάνει την ποσότητα του μητρικού γάλατος.


Δυόσμος


Καταπολεμά τους πόνους στο στομάχι, την ναυτία ακόμη και…τον λόξυγκα.

Μας ανακουφίζει από πονοκεφάλους, ημικρανίες, ρευματισμούς, από πόνους της εμμήνου ρύσης και από πόνους άλλων αιτιών όπως αμυγδαλίτιδας, ουλίτιδας κλπ.

Αντιμετωπίζει τις αϋπνίες, τις ταχυπαλμίες και γενικά τους σπασμούς.


Μαϊντανός


Η κατανάλωσή του είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τον οργανισμό μας, καθώς είναι πλούσιος σε βιταμίνες (π.χ. βιταμίνη C) αλλά και σε σίδηρο.

Είναι διουρητικός, συνεπώς και αποτοξινωτικός. Συνίσταται η κατανάλωσή του σε όσους έχουν πέτρα στα νεφρά αλλά και για τις γυναίκες που έχουν πρόβλημα κυτταρίτιδας και δυσμηνόρροιας.

Επίσης, ο μαϊντανός ρίχνει την πίεση, καταπολεμά την ταχυπαλμία.

Ακόμη ο μαϊντανός συμβάλλει στην αντιμετώπιση των δερματοπάθειων .

Καταπραΰνει τους πόνους των εντέρων και των κολικών.


Σέλινο


Είναι αντιπυρετικό, εμμηναγωγικό, διουρητικό και τονωτικό.

Επίσης, σε περίπτωση που μεθύσετε, μασήστε σπόρους του για να γίνετε και πάλι… νηφάλιοι.

Τέλος, το αφέψημα των σπόρων του καταπραΰνει τα νεύρα και βοηθάει στην θεραπεία των ρευματισμών.

Κλείνοντας το πρώτο μέρος της έρευνάς μας, σας συμβουλεύουμε να αποφεύγετε τη συχνή χρήση αφεψήματος των προαναφερθέντων φυτών, διότι η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να έχει σοβαρές καθώς και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του οργανισμού μας.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More