ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΟ ΔΙΟΝ


Ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας, Κριστιάν Τιμονιέ, εν ονόματι των γαλλικών αρχών, παρέδωσε δυο χαρακτικά έργα του Λούβρου τη Δευτέρα 20 Ιουνίου (16.30) στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου.Κατασκευασμένα για λογαριασμό του Λουδοβίκου του 14ου από τον Σεμπαστιέν Λε Κλερκ, τα χαρακτικά «Η είσοδος του Αλέξανδρου στη Βαβυλώνα» (1704) και «Η Ακαδημία Επιστημών και Καλών Τεχνών» (1698) εξιστορούν το έπος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην έκθεση «Το Λούβρο στο Δίον» στο Φεστιβάλ Ολύμπου 2010.

Η τελετή παράδοσης των χαρακτικών οργανώθηκε με την ευκαιρία της επίσκεψης στην περιοχή Γάλλων δημοσιογράφων και συγγραφέων, εν όψει της έκθεσης «Το βασίλειο του Μέγα Αλεξάνδρου: η Αρχαία Μακεδονία» που διοργανώθηκε στο Λούβρο, από τον Οκτώβριο 2011 έως τον Ιανουάριο 2012.

Τα δύο έργα προέρχονται από το τμήμα χαρακτικών του Λούβρου, που δημιουργήθηκε το 1797 για να διαφυλάσσει τις χαραγμένες πλάκες από χαλκό των εθνικών συλλογών.

Η δωρεά προς το Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου επιτράπηκε χάριν στο διευθυντή του Τμήματος Χαλκογραφίας του Λούβρου, Πασκάλ Τορέ. Ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη θέλησε με την ευκαιρία αυτή να υπογραμμίσει το θαυμασμό που διακατείχε τους Γάλλους καλλιτέχνες και τον Λουδοβίκο τον 14ο προς τη Μακεδονία του Αλέξανδρου.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More