ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


«Η οικονομική κρίση που πλήττει την Ευρωζώνη δεν προέρχεται από την Ελλάδα, ενώ πιθανή έξοδός της δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερο, καθώς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν με απρόβλεπτες συνέπειες».

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα παραπάνω υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ANZ, μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, Τομ Κένι, σε συνέντευξή του στο δίκτυο SBS.


Ο κ. Κένι διατείνεται ότι «ακόμα και αν οδηγηθεί εκεί η κατάσταση, τότε η έξοδος θα πρέπει να γίνει ελεγχόμενα, προγραμματισμένα και οργανωμένα, ώστε να είναι προετοιμασμένο το ευρωπαϊκό αλλά και το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα να απορροφήσουν τις συνέπειες με τις μικρότερες δυνατές απώλειες». Σε αντίθετη περίπτωση, οι απώλειες θα είναι «τραγικές», ενώ «θα κληθούν οι κεντρικές τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο να στηρίξουν το διεθνές χρηματοπιστωτικό οικοδόμημα».


Εντούτοις, διευκρινίζει ότι πιθανή έξοδος της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση «θα είναι επωφελής για τη χώρα, στον βαθμό που η ελληνική οικονομία βασίζεται σε μεγάλο σημείο στον τουρισμό, στην οποία περίπτωση το υποτιμημένο εθνικό νόμισμα θα καταστήσει τη χώρα εξαιρετικά ελκυστικό τουριστικό προορισμό και επενδυτικό παράδεισο».

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου εάν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί υπεύθυνη είναι η Ελλάδα, ο κορυφαίος οικονομολόγος απαντά ότι «αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα καταλογίζονται όλα τα δεινά που συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο, από τη μια άκρη του πλανήτη ως την άλλη. Στην πραγματικότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξίσου υπεύθυνη, που έλαβε μια τόση σημαντική και εξόχως δεσμευτική, οικονομικής φύσεως, απόφαση με πολιτικά κριτήρια». Αφετέρου, σχολιάζει τη σχεδόν αποκλειστική επίρριψη ευθυνών από τα διεθνή μέσα στην Ελλάδα για τις απώλειες στα διεθνή χρηματιστήρια, εξηγώντας και πάλι ότι «οι απώλειες οφείλονται εν μέρει μόνο στην πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ελλάδα. Η πτώση του αυστραλιανού δολαρίου και των αγορών γενικότερα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην οικονομία της Ασίας και ιδιαίτερα της Κίνας, καθώς οι ενδείξεις τους τελευταίους μήνες δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές».

Εν κατακλείδι, στην ερώτηση της δημοσιογράφου πότε προβλέπει πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο κ. Κένι απαντά ότι «σύμφωνα με την πάγια θέση του για έξοδο από το ευρώ μόνο ελεγχόμενα και προγραμματισμένα, στην περίπτωση που οδηγηθεί εκεί τελικά κατάσταση, θα απαιτηθούν διεργασίες τουλάχιστον 12 μηνών μεταξύ των κυβερνήσεων».

Παράλληλα, σε ραδιοφωνική εκπομπή του δικτύου ABC News φιλοξενείται συνέντευξη του «έγκριτου Βρετανού οικονομολόγου Sav Savouri, επικεφαλής εταιρείας hedge funds με έδρα στο Λονδίνο», ο οποίος τονίζει ότι «κανείς δεν μπορεί να εκδιώξει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Οι ίδιοι οι Έλληνες θα αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν ή όχι».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More