ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Η ΔΡΑΧΜΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙ


''Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να προκαλέσει κρατικές χρεοκοπίες στην Ευρώπη καθώς και bank runs, πιστωτική κατάρρευση και ύφεση που θα οδηγούσε σε περαιτέρω εξόδους από το ευρώ''

Το πρακτορείο Bloomberg εξηγεί πως ''η Ελλάδα, το 0,4% της παγκόσμιας οικονομίας, αποτελεί μια απειλή στη διεθνή ευημερία καθώς οι επενδυτές εκτιμούν όλο... και περισσότερο ότι οι ημέρες της... Ελλάδας στο ευρώ είναι μετρημένες''.

Σύμφωνα με αναλύσεις οικονομολόγων που δημοσιεύει το Capital :''η Ελλάδα στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να προκαλέσει κρατικές χρεοκοπίες στην Ευρώπη καθώς και bank runs, πιστωτική κατάρρευση και ύφεση που θα οδηγούσε σε περαιτέρω εξόδους από το ευρώ''.

Και το δημοσίευμα συνεχίζεται :''Ο πόνος δεν θα περιοριστεί στην ευρωζώνη.Εάν η οικονομία της ευρωζώνης πληγεί κατά 1%, τότε μπορεί να επηρεάσει κατά 0,7% οποιαδήποτε άλλη οικονομία. Οι χώρες με εξαγωγές, από τη Βρετανία και την Κίνα, θα πληγούν και η Ρωσία θα έρθει αντιμέτωπη με τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου.Αν και οι ΗΠΑ μπορεί να τα πάνε καλύτερα, ακόμη και έτσι, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι παρόμοιες με αυτές που ακολούθησαν τη χρεοκοπία της Lehman Brothers.''

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, είναι πολύ πιθανό να δούμε το ευρώ να υποχωρεί κάτω από τα 1,20 στην ισοτιμία του με το δολάριο, και ανάλυση της Merrill Lynch εξηγεί το γιατί :''εάν αφήσουν την Ελλάδα να φύγει, τότε θα σταλεί το μήνυμα ότι το να είσαι μέλος της ευρωζώνης δεν είναι απαραιτήτως μόνιμο, κάτι το οποίο θα είναι καταστροφή για κάποιες χώρες. Το βασικό της σενάριο είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, εξαιτίας του υψηλού κόστους της αντίθετης περίπτωσης''0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More