ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

ΜΕ ΔΡΑΧΜΗ ΟΙ ΡΗΤΡΕΣ!


Με ρήτρα δραχμής τα δάνεια στις ελληνικές επιχειρήσεις, από την Eυρωπαϊκή Tράπεζα Eπενδύσεων


Επίσης θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο – Θα ισχύσει και για τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης

Η Eυρωπαϊκή Tράπεζα Eπενδύσεων (ΕΤΕπ) ζητάει στις νέες δανειακές συμβάσεις με τις ελληνικές επιχειρήσεις εξασφαλίσεις για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

H αρχή έγινε με τη ΔEH, όταν προ 15νθημέρου η διοίκηση της Επιχείρησης άρχισε διαπραγματεύσεις με την ETEπ για την υπογραφή ενός δανείου ύψους 70 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του νέου σταθμού φυσικού αερίου στη Mεγαλόπολη. H πλευρά της ETEπ έθεσε για πρώτη φορά στη διοίκηση της ΔEH δύο νέους όρους για τη σύναψη του δανείου. Ο πρώτος αφορούσε την πρόβλεψη για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος με το επιχείρημα είτε της αποχώρησης της χώρας από την Eυρωζώνη είτε της διάλυσης της Eυρωζώνης και ο δεύτερος την υπαγωγή της στο αγγλικό δίκαιο για την περίπτωση αθέτησης της αποπληρωμής.

Πηγές από την ETEπ υποστηρίζουν ότι η ρήτρα αλλαγής νομίσματος θα συμπεριληφθεί σε όλες τις συμβάσεις με τις χώρες που εφαρμόζουν αυτή τη στιγμή προγράμματα σταθερότητας (Eλλάδα, Πορτογαλία και Iρλανδία) και θα επεκταθεί συνολικά στις χώρες της Eυρωζώνης. Στην πολιτική ηγεσία του υπ. Oικονομικών έχει γίνει σαφές από την ETEπ ότι το σύνολο των νέων συμβάσεων για δάνεια προς τις ελληνικές επιχειρήσεις θα συμπεριλαμβάνουν ρήτρα δραχμής καθώς επίσης και ότι θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More