ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

ΚΟΜΜΑ ΠΕΙΡΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ


Η είδηση για τη δημιουργία του κόμματος έχει κυκλοφορήσει εδώ και κάποιο διάστημα και φαίνεται ότι μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει πραγματικότητα.

Το κόμμα Πειρατών Ελλάδας, όπως ανακοινώνει και μέσα στο site του, βρίσκεται ένα βήμα πριν την επίσημη αναγνώρισή του ως πολιτικό κόμμα και στην Ελλάδα, δίπλα σε 56 ιδρυμένα και 21 επισήμως αναγνωρισμένα Κόμματα Πειρατών σε όλον τον κόσμο.

Μετά από συναντήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τέσσερις μήνες συζητήσεων και επαφές με τη διοικούσα επιτροπή του Pirate Party International, το Καταστατικό και η Ιδρυτική Διακήρυξη έχουν φτάσει στην τελική τους μορφή.

Στόχος είναι τα πάντα να έχουν ολοκληρωθεί πριν τα τέλη του Ιανουαρίου 2012.

Το κόμμα διεκδικεί:

* Προστασία της ιδιωτικότητας και των ατομικών δικαιωμάτων από επεμβάσεις κρατών και εταιρειών.

* Μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων, με μείωση του χρόνου προστασίας και ελεύθερη χρήση ψηφιακών αντιγράφων για ιδιωτική, μη-εμπορική χρήση.

* Αλλαγές στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις Πατέντες, που οδηγούν σε πανάκριβα φάρμακα, ανθρώπινες απώλειες κι άδικη εκμετάλλευση.

To καταστατικό του κόμματος μπορεί κανείς να διαβάσει ΕΔΩ http://www.pirateparty.gr/katastatiko-pirate-party-greece/
Άρθρο 1. Επωνυμία, Έδρα, Έμβλημα.
1.1 Στην Αθήνα σήμερα _ Ιανουαρίου 2012 ιδρύεται πολιτικό κόμμα με το όνομα “Κόμμα Πειρατών Ελλάδας”. Η συντομογραφία του είναι “ΠΕΙΡ”. O τίτλος του στα αγγλικά είναι “Pirate party of Greece”.
1.2 Η οργάνωση και η δράση του κόμματος εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος της Ελλάδας.
1.3 Έδρα του κόμματος είναι η Αθήνα. Το κόμμα δραστηριοποιείται πολιτικά όπου υπάρχουν Έλληνες πολίτες.
1.4 Με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Κόμματος μπορούν να ιδρύονται περιφερειακά γραφεία (σε έδρες Περιφερειών) και τοπικά γραφεία (σε έδρες Δήμων), τα οποία χρησιμοποιούν το όνομα του κόμματος ως εξής: “Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, γραφείο [αντίστοιχη Περιφέρεια ή Δήμος]“.
1.5 Έμβλημα του κόμματος είναι ένα μαύρο ιστίο το οποίο στα αριστερά του έχει ένα μαύρο ιστό, με το σύνολό τους να σχηματίζει το γράμμα Ρ. Η παραπάνω σύνθεση βρίσκεται εντός μαύρου κύκλου σε λευκό φόντο όπως το ακόλουθο σχέδιο:
1.6 Το έμβλημα συνοδεύεται από τη φράση “Κόμμα Πειρατών Ελλάδας”, όπου αυτό απαιτείται.
1.7 Η επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος βρίσκεται στη διεύθυνση pirateparty.gr η οποία αποτελεί ιδιοκτησία του κόμματος. Στο κόμμα ανήκουν ακόμη οι διευθύνσεις κομμαπειρατων.gr και kommapeiraton.gr
1.8 Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας έχει σφραγίδα, στην οποία απεικονίζεται το έμβλημα και αναγράφεται η επωνυμία του.

Άρθρο 2. Αρχές του κόμματος.
2.1 Το κόμμα Πειρατών Ελλάδας έχει ως βασική Αρχή τη δημοκρατική οργάνωση και λειτουργία του, με ψηφιακές διαδικασίες όπου αυτό είναι εφικτό και εφαρμογή της Άμεσης Δημοκρατίας στο εσωτερικό του. Το κόμμα λειτουργεί με βάση τις αρχές της Δημοκρατίας, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Γ.Σ. του ΟΗΕ και Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), την Ιδρυτική του Διακήρυξη και τις διατάξεις του παρόντος Καταστατικού. Το κόμμα δεν τοποθετείται στον ξεπερασμένο πολιτικό άξονα αριστερά-κέντρο-δεξιά.

2.2 Το κόμμα αποδέχεται τη Διακήρυξη της Uppsala (Διακήρυξη των Ευρωπαϊκών Κομμάτων Πειρατών, Ιούλιος 2008) και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για θέματα οργάνωσης της ψηφιακής ζωής της κοινωνίας μας, τα οποία επηρεάζουν την καθημερινότητα στον 21ο αιώνα. Σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά και Διεθνή κόμματα (Pirate parties) αγωνίζεται για να προωθήσει με κάθε νόμιμο τρόπο:
2.2.1 Τη μεγαλύτερη συμμετοχή όλων στην λήψη αποφάσεων μέσω διαδικασιών Άμεσης Δημοκρατίας με φυσική παρουσία ή με ψηφιακά μέσα κατά περίπτωση, σε τοπικό, εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο.
2.2.2 Την προώθηση της Διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης.
2.2.3 Τον σεβασμό στο ιδιωτικό απόρρητο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ταχεία απονομή δικαιοσύνης, το απόρρητο όλων των επικοινωνιών και την πλήρη ελευθερία του λόγου.
2.2.4 Την αποτροπή κάθε είδους Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο.
2.2.5 Την τροποποίηση της νομοθεσίας περί “Πνευματικής Ιδιοκτησίας” με δραστικό περιορισμό του μονοπωλίου εμπορικής εκμετάλλευσης, ώστε το κοπυράιτ να περιορίζεται μέσα στα όρια μιας γενιάς. Τον σαφή περιορισμό του κοπυράιτ μόνο σε εμπορικές πράξεις, με συνέπεια τη δωρεάν αντιγραφή και αναπαραγωγή υλικού για μη κερδοσκοπικούς ή μη εμπορικούς σκοπούς. Την προώθηση του μοιράσματος αρχείων και της τεχνολογίας p2p. Την κατάργηση των εφαρμογών τεχνολογιών διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων (DRM), καθώς και των όρων χρήσης συμβολαίων που αποσκοπούν στον περιορισμό των νομικών δικαιωμάτων των καταναλωτών.
2.2.6 Την τροποποίηση της Νομοθεσίας για τις πατέντες, σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ώστε να υπάρξει μείωση της δημόσιας δαπάνης για φάρμακα. Την απαγόρευση πατεντών σε λογισμικό και ζωντανούς οργανισμούς, σπόρους ή γονίδια.
2.3 Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας συνεργάζεται με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά και Διεθνή κόμματα (Pirate Parties) και αποτελεί Τακτικό Μέλος της πολιτικής ομάδας “Pirate Parties International”, συμμετέχοντας ενεργά στα όργανα της ένωσης και τη διαμόρφωση των αποφάσεων τους.
2.4 Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας συνεργάζεται με τα κινήματα που ασπάζονται και υπηρετούν τις βασικές του αξίες.

Άρθρο 3.
Μέλη
3.1 Μέλη του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας μπορούν να είναι μόνο φυσικά πρόσωπα.
3.2 Μέλος του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης, καθώς και οποιοσδήποτε πολίτης χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτης χώρας, εφ’ όσον του έχει αναγνωριστεί νόμιμα το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στην Ελλάδα.
3.3 Τα μέλη του κόμματος πρέπει αθροιστικά: Να έχουν ηλικία άνω των δεκαοκτώ (18) ετών, να επιθυμούν να συμβάλουν στην επίτευξη των αρχών-στόχων του κόμματος, να αποδέχονται τις Αρχές και το Καταστατικό του και να μην είναι μέλη άλλου κόμματος ή πολιτικής ή συνδικαλιστικής ομάδας ή φορέα που εξαρτάται έμμεσα ή άμεσα από άλλο κόμμα ή να έχουν παραιτηθεί από το άλλο κόμμα ή πολιτική ή συνδικαλιστική ομάδα ή φορέα τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα.
3.4 Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η ταυτόχρονη συμμετοχή των μελών του κόμματος Πειρατών Ελλάδας σε Κόμματα Πειρατών άλλου κράτους.
3.5 Κάθε μέλος οφείλει να συμβάλλει με κάθε νόμιμο τρόπο στην προώθηση των αρχών-στόχων του άρθρου 2 του παρόντος.
3.6 Τα μέλη του κόμματος συμπαρίστανται με κάθε διαθέσιμο και νόμιμο τρόπο σε όποιο μέλος του υφίσταται προσωπικές, επαγγελματικές ή πολιτικές επιθέσεις λόγω της πολιτικής του δραστηριότητάς στα πλαίσια του κόμματος.
3.7 Πρόσωπα που δεν έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους μπορούν να δραστηριοποιούνται στα πλαίσια της Νεολαίας των Πειρατών, με ανώτατο ηλικιακό όριο συμμετοχής τα εικοσιπέντε (25) έτη.

Άρθρο 4. Διοίκηση του κόμματος
4.1 Το κόμμα διοικείται από τη Διοικούσα Επιτροπή (εκλεγμένη συλλογική ηγεσία), με διετή θητεία. Η Διοικούσα Επιτροπή είναι διαρκές όργανο, υπεύθυνο απέναντι στο Σώμα των μελών του κόμματος και το Συνέδριο, με ευθύνη να υλοποιεί τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος.
4.2 Η Διοικούσα Επιτροπή του κόμματος είναι επταμελής. Η Προεδρία της Διοικούσας Επιτροπής ανατίθεται εκ περιτροπής, για διάστημα τεσσάρων (4) μηνών, σε άλλο μέλος της Διοικούσας Επιτροπής κάθε φορά. Η Πράξη αυτή καταχωρείται και δημοσιοποιείται. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται με την ίδια σειρά όταν όλα τα μέλη έχουν ασκήσει την προεδρία ή έχουν παραιτηθεί του δικαιώματος. Όποιο μέλος της Διοικούσας Επιτροπής δεν θέλει να αναλάβει την Προεδρία μπορεί να παραιτηθεί υπέρ του επόμενου μέλους.
4.3 Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής εκπροσωπεί νόμιμα το Κόμμα εντός και εκτός της χώρας και ενεργεί εξ’ ονόματός του, σε όλα τα ελληνικά δικαστήρια και σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες ή αρχές (ημεδαπές ή αλλοδαπές), διοικητικές, φορολογικές, συναλλάσσεται με Τράπεζες και οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, προβαίνει στην είσπραξη χρημάτων, ανάληψη χρημάτων και δημιουργία τραπεζικών λογαριασμών από κοινού με τον Υπεύθυνο Οικονομικών.
4.4 Η Διοικούσα Επιτροπή εκλέγει τον Αντιπρόεδρο της, για διετή θητεία, ο οποίος αντικαθιστά πλήρως τον Πρόεδρο της, σε περίπτωση προσωρινής αδυναμίας του Προέδρου να εκτελέσει τα καθήκοντά του.
4.5 Σε περίπτωση παραίτησης ή έκπτωσης μέλους της Διοικούσας Επιτροπής, αυτό αναπληρώνεται από τον επόμενο κατά σειρά εκλογής. Η αναπλήρωση επιτρέπεται μέχρι το 50% των εκλεγμένων μελών, ενώ σε περίπτωση περισσότερων παραιτήσεων η Διοικούσα Επιτροπή ή η Επιτροπή Διαιτησίας εφ’ όσον δεχθεί σχετική αναφορά από οποιοδήποτε μέλος του κόμματος, προσφεύγουν στο Σώμα των Μελών για προσωρινή Αναπλήρωση ή στο Συνέδριο για μόνιμη Αναπλήρωση.
4.6 Η Διοικούσα Επιτροπή μπορεί να δημιουργεί Θεματικές Επιτροπές αποτελούμενες από μέλη του κόμματος. Οι Επιτροπές λειτουργούν μέσα στο κόμμα για επιμέρους θέματα, όταν αυτό απαιτείται. Οι Επιτροπές μπορούν να αποφασίσουν να καλέσουν, σε μεμονωμένη συνεδρίαση, πρόσωπα τα οποία δεν είναι μέλη του κόμματος, αλλά έχουν επιστημονική κατάρτιση ή άλλη δεξιότητα την οποία η Επιτροπή θεωρεί σημαντική. Η Επιτροπή σε κάθε συνεδρίασή της εκλέγει ένα μέλος του κόμματος ως Συντονιστή και έναν υπεύθυνο για να τηρεί και να δημοσιεύει τα πρακτικά της συνεδρίασης. Οι Επιτροπές μπορούν να συνεδριάζουν και ηλεκτρονικά, όταν αυτό εξυπηρετεί τη λειτουργία τους.
4.7 Η Διοικούσα Επιτροπή ορίζει ένα μέλος του κόμματος ως Υπεύθυνο Οικονομικών, ο οποίος ενεργεί από κοινού με τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής όταν και όπου απαιτούνται υπογραφές οικονομικής, λογιστικής ή τραπεζικής φύσεως.
4.7.1 Ο Υπεύθυνος Οικονομικών έχει την ευθύνη των οικονομικών του κόμματος, της είσπραξης εισφορών, πληρωμών, της διαχείρισης των τραπεζικών λογαριασμών του κόμματος συμπεριλαμβανομένων και των διαδικτυακών λογαριασμών και συναλλαγών, των σχέσεων με τις οικονομικές υπηρεσίες του κράτους και την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής και της εκπλήρωσης κάθε άλλης, σχετικής με τα οικονομικά, νομικής υποχρέωσης του κόμματος.
4.7.2 Ο Υπεύθυνος Οικονομικών παρέχει σε τουλάχιστον δύο ακόμη μέλη της Διοικούσας Επιτροπής ψηφιακή πρόσβαση με δικαίωμα εμφάνισης (view only) σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς του κόμματος.
4.7.3 Ο Υπεύθυνος Οικονομικών ενημερώνει τουλάχιστον μια φορά το μήνα (ή σε πραγματικό χρόνο με τη χρήση διαδικτυακών μέσων) τη Διοικούσα Επιτροπή για τα οικονομικά του Κόμματος.
4.7.4 Ο Υπεύθυνος Οικονομικών οφείλει να είναι ενήμερος και να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για την υλοποίηση κάθε νομικής ρύθμισης, καθώς και κάθε Υπουργικής απόφασης, ιδίως αυτής που εκδίδεται σε περιόδους εκλογών, ύστερα από πρόταση της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών και δημοσιεύεται σε ΦΕΚ.
4.7.5 Ο Υπεύθυνος Οικονομικών κατέχει τη θέση αυτή μόνο για μία (1) θητεία, η οποία είναι το πολύ διετής.
4.8 Η διαχείριση των οικονομικών του Κόμματος γίνεται με απόλυτα διαφανή τρόπο και σε πλήρη συμφωνία με τις διατάξεις του νόμου για τα οικονομικά των κομμάτων. Τα έσοδα και οι δαπάνες του κόμματος τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο δημοσιεύονται υποχρεωτικά στον διαδικτυακό τόπο του κόμματος.
4.9 Η χρηματοδότηση του κόμματος, από το ίδιο πρόσωπο, κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το από το νόμο οριζόμενο ποσό (σήμερα 15.000 ευρώ).
4.10 Για όλα τα εσωτερικά θέματα τα οποία δεν ορίζονται από το παρόν καταστατικό, αρμόδιο να λαμβάνει αποφάσεις είναι το Συνέδριο του κόμματος. Σε περίπτωση που έχουν υλοποιηθεί ηλεκτρονικές ή ψηφιακές διαδικασίες Άμεσης Δημοκρατίας, οι αποφάσεις μπορούν να ληφθούν από το Σώμα των Μελών του κόμματος. Προσωρινές αποφάσεις επείγοντος χαρακτήρα μπορεί να λαμβάνει η Διοικούσα Επιτροπή, η οποία κατόπιν πρέπει να προσφεύγει για επικύρωση τους στο Σώμα των Μελών ή το Συνέδριο.
Οι αποφάσεις αυτές δεν μπορεί να αφορούν θέματα για τα οποία έχει οριστεί αρμόδια η Επιτροπή Διαιτησίας του κόμματος.
4.11 Με τις προϋποθέσεις και τις εξαιρέσεις των άρθρων 4, 5 και 9 του παρόντος, κάθε μέλος του κόμματος έχει το δικαίωμα να εκλέγει και να εκλέγεται σε κάθε θέση της κομματικής δομής.
4.12 Κάθε εκλεγμένο κομματικό όργανο, εκτός από την Επιτροπή Διαιτησίας οφείλει να λογοδοτεί κατ’ έτος στο Σώμα των Μελών του κόμματος.
4.13 Η ψήφος στα συνέδρια και τις συνεδριάσεις των οργάνων του κόμματος είναι προσωπική και δεν μπορεί να ασκηθεί μέσω πληρεξουσίου. Κάθε μέλος έχει μόνο μια ψήφο. Η ψήφος είναι μυστική όταν αφορά την εκλογή προσώπων ή όταν αυτό έχει εκ των προτέρων αποφασιστεί. Η συμμετοχή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφωνίας, ή τηλεδιάσκεψης, είναι αποδεκτή σε κάθε περίπτωση φανερής ψηφοφορίας, εκτός από τις ψηφοφορίες στο Συνέδριο.
4.14 Οι αποφάσεις στα όργανα του κόμματος λαμβάνονται συλλογικά με βάση την αρχή της πλειοψηφίας και είναι υποχρεωτικές για όλα τα μέλη του κόμματος. Πριν από την ψηφοφορία καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να εξασφαλίζεται η σύνθεση των απόψεων και η μέγιστη δυνατή συναίνεση.
Το άρθρο 4.14 τροποποιείται μόνο από το Συνέδριο και μόνο με πλειοψηφία άνω του 80% των συμμετεχόντων.
4.15 Οι αποφάσεις της πλειοψηφίας εφαρμόζονται από όλους. Τα μέλη δικαιούνται να διατυπώσουν δημόσια την προσωπική τους γνώμη ή άποψη υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι προσωπική, αναφέροντας ταυτόχρονα και τη συλλογική απόφαση του κόμματος.
4.16 Οι προεκλογικές συνεργασίες μεταξύ διαφόρων πολιτικών κομμάτων και πολιτικών συνασπισμών στις οποίες θα συμμετέχει και το Κόμμα Πειρατών της Ελλάδας αποφασίζονται από το Σώμα των Μελών του κόμματος με πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3) των ψηφισάντων συν μία ψήφο και επικυρώνονται από το Συνέδριο του κόμματος με πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3) των ψηφισάντων συν μία ψήφο.
Οι μετεκλογικές συνεργασίες μεταξύ διαφόρων πολιτικών κομμάτων και πολιτικών συνασπισμών στις οποίες θα συμμετέχει και το Κόμμα Πειρατών της Ελλάδας αποφασίζονται από το Σώμα των Μελών του κόμματος με πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3) των ψηφισάντων συν μία ψήφο, χωρίς να χρειάζεται επικύρωση από το Συνέδριο του κόμματος.
4.17 Κάθε μέλος που συμμετέχει σε εκλεγμένο συλλογικό όργανο του κόμματος, οφείλει να παρευρίσκεται στις συνεδριάσεις του. Σε περίπτωση αδικαιολόγητης απουσίας πέραν των τριών συνεχών συνεδριάσεων, το συλλογικό όργανο στο οποίο μετέχει, μπορεί να αποφασίσει την έκπτωση του από τη θέση αυτή.
4.18 Κάθε Έλληνας πολίτης, πολίτης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή πολίτης τρίτης χώρας ο οποίος έχει δικαίωμα εκλέγειν στην Ελλάδα μπορεί ελεύθερα να παρακολουθεί τις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος. Το συγκεκριμένο όργανο μπορεί να αποφασίσει την περαιτέρω επέκταση του δικαιώματος αυτού.Όταν και όπου αυτό είναι εφικτό, οι συνεδριάσεις μεταδίδονται ζωντανά στο διαδίκτυο.

Άρθρο 5.
Εγγραφή, Υποχρεώσεις, Δικαιώματα.
5.1 Η εγγραφή του νέου μέλους γίνεται μετά από υπογεγραμμένη αίτηση και υπεύθυνη δήλωσή του ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις εγγραφής του στο κόμμα, την οποία υποβάλλει αυτοπροσώπως. Η εγγραφή μπορεί να γίνεται και με αλληλογραφία ή ηλεκτρονική διαδικασία, η οποία σε κάθε περίπτωση θα έχει εγγυήσεις ταυτοπροσωπίας (π.χ. θεώρηση γνήσιου της υπογραφής ή πιστοποιημένη ηλεκτρονική υπογραφή).
5.2 Η έγκριση και εγγραφή στο κεντρικό μητρώο μελών αρχικά θα εγκρίνεται απευθείας από τη Διοικούσα Επιτροπή. Μετά τη δημιουργία τοπικών γραφείων του κόμματος, οι νέες εγγραφές είναι δυνατόν αρχικά να εγκρίνονται από αυτά, όταν αποκτήσουν την απαραίτητη δομή και οργάνωση. Σε αυτήν την περίπτωση με την εγγραφή τους, τα νέα μέλη καταχωρούνται στο κεντρικό μητρώο μελών, με ευθύνη του τοπικού γραφείου στο οποίο έγινε η εγγραφή.
5.3 Η απόρριψη μιας αίτησης από το κόμμα συνοδεύεται από έγγραφη αιτιολόγηση προς τον ενδιαφερόμενο. Ενδεικτικά, λόγο απόρριψης μπορεί να αποτελέσουν: η μετά την αίτηση δραστηριοποίησή του υποψήφιου υπέρ άλλου κόμματος ή φορέα ελεγχόμενου από κόμμα, η άποψη της Διοικούσας Επιτροπής ή της Επιτροπής Διαιτησίας ότι η αποδοχή της συγκεκριμένης αίτησης θα έβλαπτε την εικόνα του κόμματος, η έκφραση εκ μέρους του υποψηφίου ιδεών μη συμβατών με τις αρχές του άρθρου 2 του παρόντος, καθώς και η συμμετοχή του ενδιαφερομένου σε ομάδα συμφερόντων με δομημένη μεθοδολογία.
5.4 Τα μέλη έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν σε όλες τις κομματικές διαδικασίες υπό τους όρους του παρόντος καταστατικού.
5.5 Στα νέα μέλη παρέχεται το συντομότερο δυνατό πρόσβαση (όνομα χρήστη/κωδικός ή διαδικασία εγγραφής) σε ψηφιακή πλατφόρμα του κόμματος.
5.6 Η μη πληρωμή της ετήσιας συνδρομής από το μέλος του κόμματος οδηγεί μόνο στη στέρηση του δικαιώματος της ψήφου, του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
5.7 Η ιδιότητα του μέλους λήγει με το θάνατο, την οικειοθελή παραίτηση και αποχώρηση του μέλους ή την άρση της ιδιότητας του μέλους.
5.8 Η ιδιότητα του μέλους του κόμματος μπορεί να αρθεί με αιτιολογημένη απόφαση της Επιτροπής Διαιτησίας, εφ’ όσον η συμπεριφορά του μέλους δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στο εσωτερικό του κόμματος ή σε μέλη ή βλάπτει την εικόνα του κόμματος. Επίσης η ιδιότητα του μέλους αίρεται εφ’ όσον το μέλος συμμετέχει ή ενεργοποιείται υπέρ άλλου κόμματος ή συνδικαλιστικής οργάνωσης ελεγχόμενης από άλλο κόμμα, αποδέχεται δημόσιο αξίωμα μέσω του οποίου ασκείται κυβερνητική πολιτική, χωρίς να έχει την έγκριση του κόμματος. Τέλος η ιδιότητα του μέλους αίρεται αν αυτό καταδικαστεί αμετάκλητα για διάπραξη ποινικού αδικήματος, που συνεπάγεται ακόμη και την προσωρινή απώλεια των πολιτικών του δικαιωμάτων, ή για διάπραξη αδικημάτων που προβλέπονται από τη διεθνή συνθήκη κατά της διαφθοράς (Γ.Σ ΟΗΕ , 58/4, 31 Οκτωβρίου 2003).
5.9 Τα μέλη παραιτούνται και αποχωρούν με απλή γραπτή δήλωσή τους.
5.10 Τα μέλη συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητες της Τοπικής ή Περιφερειακής τους Οργάνωσης. Τα μέλη καταβάλλουν προσπάθειες συγκρότησης ψηφοδελτίου των Πειρατών στον εκπαιδευτικό ή επαγγελματικό τους χώρο, εφ’ όσον αυτό είναι εφικτό.
5.11 Η συμμετοχή των μελών σε κάθε είδους συνδικαλιστικούς, φοιτητικούς και επαγγελματικούς φορείς γίνεται με δική τους πρωτοβουλία, με τον όρο οι φορείς αυτοί να μην συνδέονται με άλλο κόμμα. Σε αυτήν την περίπτωση τα μέλη δεν εκπροσωπούν το κόμμα και δεν ελέγχονται από αυτό.

Άρθρο 6.
Όργανα του κόμματος
Τα όργανα του κόμματος είναι:
6.1 Το Σώμα των Μελών.
6.2 Το Συνέδριο.
6.3 H Επιτροπή Διαιτησίας.
6.4 Η Διοικούσα Επιτροπή.

Άρθρο 7.
Σώμα των Μελών
7.1 Το κόμμα καταβάλλει κάθε τεχνική προσπάθεια ώστε το Σώμα των Μελών να είναι σε συνεχή ψηφιακή Διαβούλευση μέσω κατάλληλης πλατφόρμας διαδικασιών Άμεσης Δημοκρατίας.
7.2 Το Σώμα των Μελών μπορεί να κληθεί να ψηφίσει και να αποφασίσει πάνω σε οποιοδήποτε θέμα συμπεριλαμβανομένων και των αποφάσεων της Επιτροπής Διαιτησίας, μετά από αίτημα της Διοικούσας Επιτροπής ή μετά από αίτημα οποιουδήποτε μέλους υποστηριζόμενο από το 10% του Σώματος των Μελών.
Η μέγιστη χρονική διάρκεια για την διεξαγωγή της διαδικασίας διαβούλευσης και ψηφοφορίας, για οποιοδήποτε θέμα, είναι 30 ημέρες. Ελάχιστη χρονική διάρκεια δεν ορίζεται. Η ακριβής χρονική διάρκεια καθορίζεται από τη Διοικούσα Επιτροπή για το κάθε θέμα ξεχωριστά, με βάση το πόσο σημαντικό ή επείγον είναι το υπό συζήτηση ζήτημα.
Το Σώμα των Μελών δεν μπορεί να αποφασίσει την εκλογή προσώπων.
7.3 Οι αποφάσεις λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία των ψηφισάντων, εφ’ όσον αυτοί αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 50% του Σώματος των Μελών.
7.4 Το Σώμα των Μελών μπορεί να κληθεί να ψηφίσει ξανά για το ίδιο θέμα, μόνο αν έχουν παρέλθει ενενήντα ημέρες από την προηγούμενη ψηφοφορία επί του ιδίου θέματος και εφ’ όσον έχει υπάρξει νέα διαβούλευση.

Άρθρο 8.
Συνέδριο
8.1 Το Συνέδριο συνέρχεται τακτικά κάθε χρόνο, σε διαφορετικό νομό της Ελλάδας από τον τόπο διεξαγωγής του τακτικού συνεδρίου των τελευταίων δύο ετών. Το Συνέδριο μπορεί να συνέλθει εκτάκτως όταν το αποφασίσει η Διοικούσα Επιτροπή ή αν το ζητήσει το 25% τουλάχιστον των ταμειακώς τακτοποιημένων μελών του κόμματος. Και το έκτακτο Συνέδριο διεξάγεται σε διαφορετικό νομό της Ελλάδας από τον τόπο διεξαγωγής των τελευταίων δύο εκτάκτων συνεδρίων. Το συνέδριο αναγγέλλεται τουλάχιστον σαράντα (40) μέρες πριν την πραγματοποίησή του.
8.2 Το Συνέδριο διεξάγεται υπό την ευθύνη τριμελούς προεδρείου, το οποίο έχει εκλεγεί με διαδικασίες ψηφιακής Άμεσης Δημοκρατίας, όταν αυτό καταστεί τεχνικά εφικτό. Μέχρι τότε το Προεδρείο του Συνεδρίου ορίζεται από τη Διοικούσα Επιτροπή και αποτελείται υποχρεωτικά από μέλη του κόμματος, τα οποία δεν επιτρέπεται να θέσουν υποψηφιότητα για μέλη της Διοικούσας Επιτροπής.
8.3 Στο Συνέδριο μετέχουν και ψηφίζουν όλα τα μέλη του κόμματος, τα οποία έχουν εγγραφεί στο κεντρικό μητρώο μελών τουλάχιστον τρεις (3) μήνες πριν από την ημερομηνία συνόδου του Συνεδρίου και έχουν τακτοποιημένες τις ταμειακές τους υποχρεώσεις προς το κόμμα, ακόμη και την ημέρα διεξαγωγής του συνεδρίου. Ο περιορισμός των τριών (3) μηνών σε αυτό το άρθρο ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2013.
8.4 Δικαίωμα να εκλεγούν έχουν τα μέλη του κόμματος που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δώδεκα (12) μήνες από την εγγραφή τους στο κόμμα. Ο περιορισμός των δώδεκα (12) μηνών σε αυτό το άρθρο του καταστατικού ισχύει μετά την 1η Ιανουαρίου του 2013.
8.5 Το Συνέδριο εκλέγει κάθε δύο έτη ή εκτάκτως όταν απαιτείται, τη Διοικούσα Επιτροπή του κόμματος. Η εκλογή των μελών της Διοικούσας Επιτροπής γίνεται από ενιαίο ψηφοδέλτιο, με μυστική ψηφοφορία, από λίστα μελών του κόμματος που έχουν υποβάλλει την υποψηφιότητά τους τουλάχιστον ένα μήνα πριν τη διεξαγωγή του Συνεδρίου. Οι υποψήφιοι για τη Διοικούσα Επιτροπή δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι και για την Επιτροπή Διαιτησίας και αντίστροφα. Κάθε μέλος του κόμματος δικαιούται να εκφράσει την προτίμηση σε έναν ή περισσότερους υποψηφίους με τη χρήση σταυρού προτίμησης. Οι σταυροί προτίμησης δεν μπορούν να είναι περισσότεροι από το 20% του συνόλου των υποψηφίων, ούτε μπορεί να είναι περισσότεροι από έξι (6).
8.6 Το Συνέδριο ψηφίζει και τροποποιεί το καταστατικό του κόμματος με πλειοψηφία τουλάχιστον των δύο τρίτων των ψηφισάντων. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις που πρόκειται να τεθούν σε ψηφοφορία, πρέπει να έχουν υποβληθεί στο Προεδρείο του Συνεδρίου τουλάχιστον είκοσι (20) ημέρες πριν τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, ώστε να συζητηθούν ψηφιακά μέχρι το Συνέδριο.
8.7 Το Συνέδριο ψηφίζει για προσθήκες ή αλλαγές στις Αρχές και το Πρόγραμμα του κόμματος με πλειοψηφία τουλάχιστον των δύο τρίτων των ψηφισάντων. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις που πρόκειται να τεθούν σε ψηφοφορία, πρέπει να έχουν υποβληθεί στο Προεδρείο του Συνεδρίου τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, ώστε να συζητηθούν ψηφιακά μέχρι το Συνέδριο. Πριν τη συζήτηση κάθε θέματος το Συνέδριο αποφασίζει, με απλή πλειοψηφία, αν θα ασχοληθεί ή όχι με το θέμα και σε περίπτωση θετικής απόφασης προχωρά στη συζήτηση των προτάσεων που εμπίπτουν στο συγκεκριμένο θέμα.

Άρθρο 9.
Επιτροπή Διαιτησίας
9.1 Η αποκλειστική αρμοδιότητα επίλυσης εσωτερικών διαφορών ανήκει στην Επιτροπή Διαιτησίας. Όλα τα άλλα όργανα και τα μέλη του κόμματος απαιτείται να συνεργάζονται με την Επιτροπή Διαιτησίας, στο βαθμό που απαιτείται για να καταφέρει να ασκήσει τις αρμοδιότητές της.
9.2 Κάθε όργανο ή μέλος του κόμματος Πειρατών Ελλάδας μπορεί να προσφύγει στην Επιτροπή Διαιτησίας. Ο προσφεύγων δικαιούται να συμμετέχει στο διερευνητικό τμήμα της διαδικασίας, αν το επιθυμεί.
9.3 Η Επιτροπή διαιτησίας έχει αποκλειστική αρμοδιότητα:
9.3.1 Να εκδίδει προσωρινές αποφάσεις σε επείγοντα θέματα που αφορούν το έργο της.
9.3.2 Να αποφασίζει για διαφορές μεταξύ μελών του κόμματος, μεταξύ Οργάνων του κόμματος ή μεταξύ μελών και Οργάνων του κόμματος.
9.3.3 Να επιβάλει περιορισμούς ή να αποφασίζει τη διαγραφή μελών του κόμματος που παραβιάζουν το παρόν Καταστατικό, με βάση το άρθρο 5 του παρόντος.
9.3.4 Να αποφασίζει την έκπτωση οποιουδήποτε μέλους του κόμματος από το αξίωμά του.
9.3.5 Να αποφασίζει για την περαιτέρω μη εκλογιμότητα έκπτωτου μέλους.
9.3.6 Να αποφασίζει για την μόνιμη αδυναμία μέλους Οργάνου να επιτελέσει το έργο του.
9.3.7 Να αποφασίζει για την εγκυρότητα αποφάσεων της Διοικούσας Επιτροπής.
9.4 Κάθε μέλος που συνεργάζεται με την Επιτροπή Διαιτησίας μπορεί να επιλέξει ένα οποιοδήποτε άλλο μέλος του κόμματος επιθυμεί για να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής για την επίλυση της διαφοράς. Αν η διαμεσολάβηση αποτύχει, το κάθε μέρος καταθέτει στην Επιτροπή Διαιτησίας εγγράφως την άποψή του μαζί με δήλωση αποδοχής της όποιας απόφασης της Επιτροπής. Η Επιτροπή Διαιτησίας λαμβάνει την τελική απόφαση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις θέσεις που της έχουν κατατεθεί.
9.5 Η Επιτροπή Διαιτησίας μπορεί να απαντήσει σε προ-διαδικαστικά ερωτήματα των οργάνων και των προσώπων σχετικά με την ερμηνεία του καταστατικού.
9.6 Η Επιτροπή Διαιτησίας έχει τρία, πέντε ή επτά μέλη τα οποία εκλέγονται από το Συνέδριο, από ενιαία λίστα μελών του κόμματος που έχουν υποβάλλει την υποψηφιότητά τους ένα μήνα πριν τη διεξαγωγή του Συνεδρίου. Οι διατάξεις σχετικά με την εκλογή των μελών της Διοικούσας Επιτροπής και των κενών θέσεων εφαρμόζονται αναλόγως και για τα μέλη της Επιτροπής Διαιτησίας.

Άρθρο 10.
Διοικούσα Επιτροπή
10.1 Η Διοικούσα Επιτροπή συνεδριάζει κάθε τρεις μήνες ή εκτάκτως, όταν ζητηθεί από τον Πρόεδρο ή από το 1/3 των μελών της. Απαρτία υπάρχει με παρόντα τα μισά συν ένα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής. Αν δεν υπάρχει απαρτία στην καθορισμένη μέρα και ώρα, η συνεδρίαση αναβάλλεται για μια εβδομάδα, οπότε στην επόμενη συνεδρίαση η Διοικούσα Επιτροπή συνεδριάζει εγκύρως με όσα μέλη είναι παρόντα. Λαμβάνεται κάθε δυνατή μέριμνα για τη συμμετοχή μέσω τηλεδιάσκεψης όσων μελών δεν μπορούν να έχουν φυσική παρουσία στη συνεδρίαση. Η συμμετοχή τους σ’ αυτήν την περίπτωση θεωρείται έγκυρη.
10.2 Η Διοικούσα Επιτροπή κάνει τον απολογισμό της προς το Σώμα των Μελών κατ’ έτος (ψηφιακά) και προς το Συνέδριο στο τέλος της διετούς θητείας της.
10.3 Οι αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία των παρόντων μελών.
10.4 Η Διοικούσα Επιτροπή με απόφασή της που λαμβάνεται αιτιολογημένα, με απλή πλειοψηφία του συνόλου των μελών της, χωρίς δικαίωμα ψήφου για το μέλος που αφορά, μπορεί να παραπέμψει οποιοδήποτε μέλος της στην Επιτροπή Διαιτησίας με το ερώτημα της έκπτωσης από το αξίωμά του, ενημερώνοντας ταυτόχρονα το Σώμα των Μελών.
10.5 Αμφισβήτηση μέρους ή του συνόλου της Διοικούσας Επιτροπής γίνεται με αίτημα που συγκεντρώνει την υποστήριξη του 50% συν έναν του Σώματος των Μελών, προς την Επιτροπή Διαιτησίας. Σε περίπτωση αμφισβήτησης του συνόλου της Διοικούσας Επιτροπής ορίζεται από την Επιτροπή Διαιτησίας τριμελές Προεδρείο, το οποίο οδηγεί το κόμμα σε έκτακτο Συνέδριο για την εκλογή νέας Διοικούσας Επιτροπής.
10.6 Η Διοικούσα Επιτροπή με απόφασή της που λαμβάνεται με πλειοψηφία των δύο τρίτων των παρόντων μελών μπορεί να αυξήσει μέχρι και 50% συν ένα τον αριθμό των μελών της. Η αύξηση αυτή πρέπει να επικυρωθεί από το αμέσως επόμενο Συνέδριο του κόμματος ή από το Σώμα των Μελών, αν αυτό είναι τεχνικά εφικτό.

Άρθρο 11. Κοινοβουλευτική Ομάδα
11.1 Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος αποτελείται από το σύνολο των Βουλευτών και των Ευρωβουλευτών του.
11.2 Η Κοινοβουλευτική Ομάδα υλοποιεί την πολιτική του κόμματος στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, δρα και αποφασίζει με βάση τις αρχές του κόμματος και τις κατευθυντήριες γραμμές πολιτικής που διαμορφώνονται από τα κομματικά όργανα. Λειτουργεί σύμφωνα με τον Κανονισμό της, τον οποίον καταρτίζει και ψηφίζει η ίδια. Ο Κανονισμός της Κοινοβουλευτικής ομάδας τίθεται προς έγκριση στο επόμενο τακτικό Συνέδριο.
11.3 Οι Ευρωβουλευτές του κόμματος συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Άρθρο 12. Τοπικά και Περιφερειακά Γραφεία
12.1 Τα Τοπικά και Περιφερειακά γραφεία ιδρύονται μετά από απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής, εφ’ όσον το έχουν ζητήσει τουλάχιστον τριάντα (30) μέλη του κόμματος από την αντίστοιχη Περιφέρεια ή Δήμο.
12.2 Τα γραφεία εκφράζουν τις Αρχές του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας στις τοπικές κοινωνίες και ασχολούνται ιδιαίτερα με τα τοπικά ζητήματα καθώς και την υποστήριξη των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων που έχουν εκλεγεί με τη στήριξη του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας.
12.3 Κάθε γραφείο εκλέγει ετησίως, με μυστική ψηφοφορία, τριμελή ή πενταμελή Διοικούσα Επιτροπή, κατ’ αναλογία όσων ισχύουν για τη Διοικούσα Επιτροπή του Κόμματος, ακολουθώντας διαδικασίες υποψηφιοτήτων και διαφάνειας αντίστοιχες με αυτές που προβλέπονται για το Συνέδριο του Κόμματος.
12.4 Τα Τοπικά και Περιφερειακά Γραφεία επιλέγουν με μυστική ψηφοφορία τους υποψήφιους Δημοτικούς και Περιφερειακούς Συμβούλους, καθώς και τους υποψήφιους βουλευτές του κάθε Νομού, ανάλογα με το είδος της εκλογικής διαδικασίας. Σε περίπτωση που κάποιο Τοπικό ή Περιφερειακό γραφείο δεν έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες μια εβδομάδα πριν την καταληκτική τους ημερομηνία, η Διοικούσα Επιτροπή δικαιούται να ορίσει υποψήφιους.

Άρθρο 13. Μεταβατικές Διατάξεις
13.1 Το παρόν Καταστατικό υποβάλλεται με την ιδρυτική πράξη του κόμματος στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ισχύει μέχρι το πρώτο Συνέδριο του, οπότε και θα τεθεί σε ψηφοφορία, για έγκριση, προσθήκες ή και τροποποιήσεις. Θέματα δημοκρατικής και πολιτικής λειτουργίας του κόμματος που τυχόν ανακύπτουν μπορούν να ρυθμίζονται με αποφάσεις της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής. Οι αποφάσεις αυτές έχουν ισχύ μέχρι το πρώτο Συνέδριο και την έγκριση του καταστατικού.
13.2 Μέχρι την πρώτη εκλογή μελών της Διοικούσας Επιτροπής από Συνέδριο, η αναπλήρωση που αναφέρεται στο άρθρο 3.5 γίνεται με απόφαση της πλειοψηφίας των μελών της Διοικούσας Επιτροπής.
13.3 Η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή είναι επταμελής και αποτελείται από τα παρακάτω μέλη του κόμματος, αλφαβητικά κατά επίθετο:
13.4 Η προσωρινή Επιτροπή Διαιτησίας είναι τριμελής και αποτελείται από τους παρακάτω, αλφαβητικά κατά επίθετο:

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More