ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

ΤΟΥ ΖΕΟΛΙΘΟΥ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ


Χαρακτηριστικά αντιπαράθεσης διαλαμβάνει αλληλογραφία ανάμεσα σε δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση της επένδυσης εξόρυξης ζεόλιθου στη Θράκη.

Πρόκειται για δύο έγγραφα που κατατέθηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και αφορούν, αφενός, καταγγελίες του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Ντόλιου, για σκοτεινές μεθοδεύσεις προκειμένου να ματαιωθεί η επένδυση από ιδιώτη που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και, αφετέρου, απάντηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, στην οποία διατυπώνονται σοβαρές αιχμές.

Αφορμή για την αντιπαράθεση αποτέλεσε ερώτηση του Γιώργου Ντόλιου, με την οποία επιρρίπτει ευθύνες στον υφυπουργό Περιβάλλοντος, επειδή ζήτησε την ανάκληση απόφασης του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης για την απευθείας ανάθεση της επένδυσης, προκειμένου να δρομολογηθεί η διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού. Επικαλείται δε «φήμες», σύμφωνα με τις οποίες «το υπουργείο μπλοκάρει την επένδυση, εξυπηρετώντας συμφέροντα άλλης εταιρείας».

Προς απάντηση της ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης απέστειλε στα τέλη Δεκεμβρίου έγγραφο στη Βουλή, στο οποίο τονίζει ότι «είναι μια από τις ελάχιστες φορές που με τόση πληρότητα και σαφήνεια καταγράφεται σε κείμενο κοινοβουλευτικής ερώτησης η πλήρης τεκμηρίωση και περιγραφή των αιτιάσεων αποκλειστικά και μόνο του ενδιαφερόμενου ιδιώτη, προκειμένου αυτός να αναλάβει με απευθείας ανάθεση και όχι με πλειοδοτικό διαγωνισμό, την εκμετάλλευση κοιτάσματος ορυκτού πλούτου της χώρας».

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι στο κείμενο της ερώτησης του συναδέλφου του από το ΠΑΣΟΚ «δεν γίνεται καμία αναφορά στις σταθερές θέσεις της ελληνικής Πολιτείας, έτσι όπως αυτές έχουν διαχρονικά αποτυπωθεί και σύμφωνα με τις οποίες μόνο με διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό, μπορεί και πρέπει το συγκεκριμένο κοίτασμα να αξιοποιηθεί».

Μάλιστα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος σημειώνει ότι η ερώτηση του Γιώργου Ντόλιου «δείχνει να αγνοεί τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τα όργανα της Πολιτείας (Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, τρεις διαφορετικοί υπουργοί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κ.ά.), παρά το γεγονός ότι ο ερωτών βουλευτής έχει στη διάθεσή του πλήρη φάκελο με όλες τις απαντήσεις επί του θέματος».

Ο Γιάννης Μανιάτης, ενοχλημένος από το περιεχόμενο και τις αιχμές του συναδέλφου του, ενημερώνει το βουλευτή Έβρου ότι «προκειμένου να δημοσιοποιηθεί σε όλους τους πολίτες του Έβρου η ουσία της υπόθεσης, εκτός από τη Βουλή των Ελλήνων και τον ερωτώντα βουλευτή, η απάντηση θα αποσταλεί και επίσης σε όλα τα ΜΜΕ του Έβρου».

Από την άλλη ο Γιώργος Ντόλιος, ζητά ν' ανακαλέσει την «υβριστική του απάντηση» και αφήνει υπονοούμενα για τη στάση του συναδέλφου του, θέτοντας του σειρά ερωτημάτων με επίκεντρο τις εταιρείες που εισάγουν το ζεόλιθο στη χώρα μας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι «ο διαγωνισμός κολλάει», που, όπως λέει, «κυκλοφορούν στο Έβρο ευρέως».

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο βουλευτής Έβρου «έχω να πω ότι αυτό που οφείλει να κάνει ο κ. Μανιάτης είναι να ανακαλέσει το ύφος και τα λεγόμενά του... Και να απαντήσει επί της ουσίας: είναι σε θέση να κάνει διεθνή διαγωνισμό; Αν ναι, τότε απαντάει με το θετικότερο τρόπο σε όλα. Εάν δεν είναι σε θέση να κάνει διεθνή διαγωνισμό, τότε είναι εκτεθειμένος».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More