ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΑΡΜΕΝΙΩΝ


“Το φυσάνε και δεν κρυώνει” οι Τούρκοι με τη Γαλλία

Η Γαλλία θα υποστεί νέες κυρώσεις από μέρους της Τουρκίας εάν επιμείνει στην απόφασή της να εφαρμόσει τη νομοθεσία για ποινικοποίηση της άρνησης της Αρμενικής Γενοκτονίας, προειδοποίησε από το Βίλνιους της Λιθουανίας ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγκίς.«Ήδη έχουμε θέσει σ’ εφαρμογή ορισμένες κυρώσεις όσον αφορά τις σχέσεις μας με τη Γαλλία. Εάν τούτο το παράλογο νομοσχέδιο αποκτήσει νομοθετική ισχύ, τότε θα υπάρξουν επιπλέον κυρώσεις», τόνισε ο Μπαγκίς που επισκέπτεται τη βαλτική χώρα.

«Φρονούμε πως η υπόθεση αυτή θα βρίσκεται στην γαλλική ατζέντα έως τις προεδρικές εκλογές, μετά τις οποίες θα επανεξετάσουμε την κατάσταση», πρόσθεσε.

Ήδη ο γάλλος ΥΠΕΞ Αλέν Ζιπέ είχε δηλώσει από χθες πως αναμένει «δεύτερο κύμα» αντιποίνων από την Τουρκία, μετά την προβλεπόμενη για τις 23 Ιανουαρίου ψηφοφορία στη γαλλική Γερουσία για την κύρωση του νόμου.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής των Γερουσιαστών της αριστεράς στο σώμα Φρανσουά Ρεμπσαμάν η πλειοψηφία τους θα ψηφίσει υπέρ του νόμου. «Η πλειοψηφία των Σοσιαλιστών πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο, όμως όσοι δεν θέλουν είναι ελεύθεροι να πράξουν κατά βούλησιν», τόνισε.

«Δεν πρόκειται για ένα κείμενο μνήμης, αλλά για την ποινικοποίηση της άρνησης όλων των γενοκτονιών που έχουν αναγνωρισθεί από τους γαλλικούς νόμους. Για τους Αρμενίους ο νόμος αυτός είναι ένα κείμενο δικαιοσύνης», δήλωσε ο Ρεμπσαμάν.

«Φευ, όμως, οι βιαστικές συνθήκες με τις οποίες ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θέλησε να εγκριθεί το νομοσχέδιο διευρύνουν ακόμη περισσότερο το χάσμα ανάμεσα στην τουρκική και την αρμενική κοινότητα. Χρειαζόταν χρόνος, διάλογος, αλλά μιας και υπάρχει το νομοσχέδιο, συνεπείς εμείς, θα το ψηφίσουμε», κατέληξε.

Καθώς ήδη η δεξιά πλειοψηφία του σώματος έχει ταχθεί υπέρ του κειμένου, την έγκριση του οποίου υποστηρίζει και ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφισθεί χωρίς τροποποιήσεις από τη Γερουσία, ολοκληρώνοντας την σχετική διαδικασία και στα δύο σώματα του Κοινοβουλίου.

Η ομάδα των κομμουνιστών Γερουσιαστών έχει δηλώσει πως θα ψηφίσει και αυτή το νομοσχέδιο, «όπως είχε κάνει και προ μηνών», τόνισε η επικεφαλής της Νικόλ Μπορβό Κοέν-Σεά, δραττόμενη ωστόσο της ευκαιρίας να καταγγείλει «την ακραιφνώς πολιτικάντικη στρατηγική του Νικολά Σαρκοζί τη στιγμή που, προ ολίγων μηνών, το κυβερνών δεξιό κόμμα UMP είχε καταψηφίσει σύσσωμο ένα αντίστοιχο νομοσχέδιο»

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More