ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ Η ΑΡΧΑΙΑ ΔΩΔΩΝΗ


Υπουργείο Περιβάλλοντος, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Περιφέρεια και Δήμος προχωρούν άμεσα τις διαδικασίες για το εργοστάσιο σκουπιδιών! Φαίνεται πως η περιοχή της αρχαίας Δωδώνης, την οποία επισκέπτονται τουρίστες απ' όλο τον κόσμο, καταδικάστηκε να γίνει σκουπιδότοπος, αφού προχωρούν με την διαδικασία του κατεπείγοντος οι ενέργειες για την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων της περιφέρειας Ηπείρου στο Ελευθεροχώρι.

Οι αρμόδιοι, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμος Δωδώνης έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τις αντιδράσεις των κατοίκων και συντελούν από κοινού σ' ένα τεράστιων διαστάσεων οικολογικό και πολιτιστικό έγκλημα. Αγνόησαν πολλές παραμέτρους, που σχετίζονται με την ιστορία, το περιβάλλον και την ανάπτυξη της περιοχής. Μερικές από αυτές είναι:
Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, όπως και ο αρχαιολογικός χώρος της Ψήνας βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το σημείο εγκατάστασης του εργοστασίου σκουπιδιών. Δίπλα ακριβώς περνάει η Εγνατία, ενώ εκεί έχει χαραχθεί η διέλευση της σιδηροδρομικής Εγνατίας (ένα σημαντικό έργο, το οποίο δεν έχει προχωρήσει ακόμη). Στο παρθένο περιβάλλον ευδοκιμούν πολλά βότανα, ενώ πλούσια είναι και η πανίδα (ζουν διάφορα είδη άγριων ζώων).

Ακόμη ανεπτυγμένη είναι η μελισσοτροφία, που, εκ των πραγμάτων, θα πάθει μεγάλη ζημιά. Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι η περιοχή είναι προορισμός του διεθνή ποδηλατικού τουρισμού. ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ Οι κάτοικοι ρίχνουν ευθύνες για τη δυσάρεστη εξέλιξη κυρίως στο Δήμο Δωδώνης, αλλά και στην Περιφέρεια Ηπείρου, που από την πρώτη στιγμή συμφώνησε με την κατασκευή του εργοστασίου στη συγκεκριμένη θέση. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς κατηγορούν τον δήμαρχο Δωδώνης Κώστα Κατσανάκη, ότι μεθόδευσε τα πράγματα με τέτοιο τρόπο, ώστε να πιάσει στον ύπνο τους δημότες. Αλλά και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, ότι δεν αντέδρασε, αλλά αντίθετα συνηγόρησε.

Ωστόσο οι κάτοικοι δεν εξαιρούν από την αρνητική κριτική τους και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Δήμο Δωδώνης, με επικεφαλής τους κ.κ. Γιάννη Μπάρκα, Χρήστο Ντακαλέτση και Γιάννη Μπούκα. Υποστηρίζουν ότι δεν έδειξαν, ιδιαίτερα οι δύο πρώτοι, ουσιαστικό ενδιαφέρον για το θέμα. Οι βολές στρέφονται και κατά της Επιτροπής Αγώνα, που συστάθηκε, αλλά δεν ανέλαβε, όπως ισχυρίζονται κάτοικοι, σχεδόν καμία σημαντική πρωτοβουλία. ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ Με διαδικασία ¨εξπρές" προωθείται η έγκριση για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έστειλε σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αυτοί θα πρέπει να γνωμοδοτήσουν εντός των επόμενων δεκαπέντε ημερών. Το ποσό που θα χρειαστεί για το έργο, που θα υλοποιηθεί με το μοντέλο των συμπράξεων δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, ανέρχεται περίπου στα 45 εκ. ευρώ και θα αναζητηθεί στο ΕΠΕΡΡΑΑ.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More