ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΧΑΓΗ


Η αναβολή για τουλάχιστον έναν μήνα της απόφασης του Δικαστηρίου της Χάγης για την παραβίαση ή όχι από την Αθήνα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με την ΠΓΔΜ περιλαμβάνεται στις παράπλευρες απώλειες των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, ενώ και η συμμετοχή της Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά στη μεταβατική κυβέρνηση φαίνεται να ερεθίζει τα ανακλαστικά των Σκοπίων στο θέμα της ονομασίας.

Η απόφαση, μετά την πρώτη αναβολή της τον Σεπτέμβριο, μετατέθηκε για τα μέσα Νοεμβρίου, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμήθηκε ότι... στην παρούσα φάση το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα δεν προσφέρεται.

Βέβαια, ο Γ. Παπανδρέου στη δευτερολογία του κατά τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή εκτίμησε ότι μια από τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι να «κινηθεί άμεσα, με προτάσεις, για τη διευθέτηση του μεγάλου ζητήματος της ονομασίας» στο φως και της αναμενόμενης απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Ωστόσο, όπως εκτιμούν έμπειροι διπλωμάτες, το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο που βιώνει η χώρα, μάλλον αφήνουν μικρά περιθώρια για σοβαρές πρωτοβουλίες.

Την ίδια εκτίμηση φαίνεται να συμμερίζονται και στην πλευρά των Σκοπίων, έστω και για τους δικούς τους ιδιαίτερους λόγους. «Οι προοπτικές από την κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης και τη συγκρότηση μιας νέας υπό έναν τεχνοκράτη φαντάζουν δυσοίωνες» αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές από τη γειτονική χώρα με γνώση του κλίματος που επικρατεί στην κυβέρνησή της...
Προσθέτουν μάλιστα ότι για την κοινωνία της ΠΓΔΜ ο Αντώνης Σαμαράς είναι «κόκκινο πανί» και άμεσα συνδεδεμένος στην κοινωνική συνείδηση με τη «μεγάλη χαμένη ευκαιρία» της δεκαετίας του '90 επί Κ. Μητσοτάκη. Ο αρχηγός της Ν.Δ. θεωρείται ότι είναι θιασώτης μιας σκληρής εθνικιστικής γραμμής στο πρόβλημα της ονομασίας.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η απόφαση της Χάγης δεν αναμένεται να δικαιώνει καθαρά κανένα από τα δύο μέρη, αλλά να είναι «ισορροπημένη» σε σχέση με τον καταμερισμό των ευθυνών για την παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995.
Εν αναμονή πάντως και της εισήγησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο για το εάν πρέπει η ΠΓΔΜ να πάρει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων (πράγμα απίθανο όπως έχουν σήμερα τα πράγματα), ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Πόποφσκι, απέρριψε το ενδεχόμενο μεσολάβησης της Ε.Ε. κατά τα πρότυπα της διαφοράς Κροατίας-Σλοβενίας.
Το 2009, και μετά από 18 χρόνια άκαρπων διαπραγματεύσεων, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για τη συγκρότηση ευρωπαϊκής ομάδας διαιτησίας που θα επιβλέψει την επίλυση της συνοριακής διαφοράς τους. Ετσι άνοιξε ο δρόμος για τις συνομιλίες με την Κροατία, η οποία θα είναι η επόμενη χώρα που θα ενταχθεί στην Ε.Ε.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More