ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

ΕΛΛΗΝ ΜΥΛΛΕΡ

Χωρις τη λευτερια τι θα ησουν εσυ Ελλαδα;
χωρις εσενα Ελλαδα τι θα ηταν ο κοσμος;
ελατε εσεις λαοι απο ολες τις χωρες
δειτε τα στηθια που σας θηλασαν
με το πρωτο,καθαρο γαλα της σοφιας
πρεπει να τα κατασπαραξουν οι βαρβαροι;
ελατε εσεις λαοι ολων των χωρων
ελατε και βοηθηστε
να την κανετε λευτερη
αυτη που σας εχει κανει ολους λευτερους
χωρις τη λευτερια τι θα ησουν Ελλαδα;
χωρις εσενα Ελλαδα τι θα ηταν ο κοσμος;


ΒΙΛΧΕΛΜ ΜΥΛΛΕΡ


«Η Γη δεν είναι άξια για σένα. Κάποτε θα σταθείς στον Ουρανό ως φύλακας του θρόνου, όταν οι δυνάμεις της Κολάσεως θα επαναστατήσουν κατά του Θεού και οι Άγγελοι θα κληθούν στη μάχη…»

Ο ρομαντικός φιλέλληνας και φιλελεύθερος ποιητής Βίλχελμ Μύλλερ, «ο Έλλην Μύλλερ» ...

όπως απεκλήθη, τυπώνει στη Δρέσδη το 1826 το ποίημά του «Μεσολόγγι». Δεν ήταν όμως το πρώτο του έργο για την Ελλάδα: Ήδη από τον Δεκέμβριο του ‘21, όταν ακόμα η έκβαση του Αγώνα ήταν αβέβαιη και φύση του σκοτεινή, έσπευσε να εκδώσει δέκα ποιήματά του με τίτλο «Ελληνικά Άσματα» (Griechenlieder) - και το 1822, οκτώ ακόμα ποιήματα, ως δεύτερο τεύχος του ίδιου κύκλου. Έναν χρόνο αργότερα παρουσιάζει τα «Νέα Άσματα των Ελλήνων» και τα τυπώνει στη Λειψία αυτή τη φορά, προκειμένου να αποφύγει τη λογοκρισία που ασκούσαν οι αρχές στον γενέθλιο τόπο του, κυρίως για την πολεμική του ενάντια στις δυνάμεις της Ιεράς Συμμαχίας και την στάση τους απέναντι στον ελληνικό Αγώνα. Ακολουθούν τα «Πλέον πρόσφατα άσματα των Ελλήνων» το 1824 και το «Μεσολόγγι» του ’26.

Στη σύντομη ζωή του, ο Μύλλερ έγραψε περί τα 52 φιλελληνικά ποιήματα, ενώ μετέφρασε στα γερμανικά και τα ελληνικά «Δημοτικά Τραγούδια» (Chants populaires de la Grèce moderne) που είχε μεταφράσει ο Φωριέλ στην γαλλική. Τους κύκλους ποιημάτων του “Die schöne Müllerin” και “Winterreise” μελοποίησε ο Φραντς Σούμπερτ.

Ο Μύλερ δεν αξιώθηκε να δει την Ελλάδα ελεύθερη. Πέθανε είκοσε μέρες πριν τη ναυμαχία του Ναυαρίνου. Η Ελλάδα τον τίμησε δίνοντας σε μία οδό των Αθηνών το όνομά του (οδός Μυλέρου), ενώ και στην πατρίδα του το Ντεσσάου, στα 1827, εκατό χρόνια μετά τον θάνατό του, η ελληνική κυβέρνηση εντοίχισε στο σπίτι του μια επιγραφή από ελληνικό μάρμαρο: «ΓΟΥΛΙΕΛΜΩ ΜΥΛΛΕΡ ΤΩ ΠΟΙΗΤΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΣΜΑΤΩΝ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΕΥΓΝΩΜΟΝΩΝ».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More