ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ


ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΙΔΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ

Πέντε χρόνια απομένουν ακόμη στο ευρώ, εκτιμά ο ιστορικός Χανς Γιοακίμ Βοθ, σημειώνοντας ότι η κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος θα αποφευχθεί μόνον εάν η ευρωζώνη μετεξελιχθεί σε πλήρη ένωση μεταφοράς κεφαλαίων με μαζική αναδιανομή.

Σε συνέντευξή του στο Spiegel, ο ιστορικός υποστηρίζει ότι, πέραν των οικονομικών ανισορροπιών, οι πολιτισμικές διαφορές στην Ευρώπη δεν επιτρέπουν τη στήριξη του ενιαίου νομίσματος, ενώ ισχυρίζεται ότι η Γερμανία καθώς και οι ισχυρότερες οικονομίες της ευρωζώνης θα ήταν καλύτερο να αποχωρούσαν από την ευρωζώνη.

«Σε πέντε χρόνια το ευρώ θα καταρρεύσει. Το ενιαίο νόμισμα δεν μπορεί να επιβιώσει στην παρούσα μορφή του. Μπορούμε, φυσικά, να φτιάξουμε μια ένωση μεταφοράς πόρων, που θα ολοκληρωθεί με την έκδοση ευρωομολόγων και μαζικής δημοσιονομικής ενοποίησης. Σε αυτήν την περίπτωση, θα έχουμε ένα διαφορετικό ευρώ», υποστήριξε ο ιστορικός, σημειώνοντας ωστόσο ότι μια τέτοια λύση δεν είναι επιθυμητή από τις κυβερνήσεις.

Επίσης, ο Βοθ υπογραμμίζει ότι στη Γερμανία και την Ολλανδία, οι πολιτικές δυνάμεις έχουν κουλτούρα συναίνεσης, ενώ οι οικονομίες των χωρών είναι αξιόπιστες. «Αυτή η βάση συναίνεσης δεν υπάρχει στην Ισπανία», αναφέρει, σημειώνοντας : «Θα πρέπει να αρχίσουμε να λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας τις πολιτισμικές διαφορές στην Ευρώπη. Οι Ισπανοί δεν είναι Ολλανδοί και οι Έλληνες δεν είναι Γερμανοί».

Στα πλαίσια αυτά, ο γερμανός ιστορικός υποστηρίζει ότι θα ήταν πολύ πιο εύκολη μια αποχώρηση της Γερμανίας από την ευρωζώνη παρά της Ελλάδας. «Για τους πολίτες της Νότιας Ευρώπης, το ευρώ ήταν πάντα ένας γάμος με λεφτά. Δεν θα εγκαταλείψουν εύκολα αυτό που πέτυχαν», αναφέρει.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More