ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ


Την εκτίμηση ότι το ελληνικό χρέος "δεν πρόκειται να αποπληρωθεί, τουλάχιστον όχι...
στο σύνολό του" έκανε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, σε συνέντευξή του σε γαλλικό περιοδικό, που δημοσιεύεται με τίτλο "Το σχέδιο Ζισκάρ για τη διάσωση της Ευρώπης".


Στο "σχέδιό'' ο κ. Ντ' Εστέν προτείνει, μεταξύ άλλων τη δημιουργία μίας "Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Χρέους" και ενός "Συνεδρίου των λαών της Ευρώπης", σημειώνοντας, ότι στο εξής οι τρεις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρώπης θα πρέπει να είναι η επιβεβαίωση της στέρεας βάσης του ευρώ, η "διόρθωση" των "θεσμών με μηνιαίες συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και συγκεκριμένη ατζέντα και η συμμετοχή του λαού στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι με την απαραίτητη δημιουργία ενός "Συνεδρίου των λαών της Ευρώπης".

Μιλώντας για λάθη και λανθασμένες ιδέες, λέει χαρακτηριστικά:

"Πρώτη απ' αυτές τις λανθασμένες ιδέες, είναι το ότι πιστεύαμε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποπληρώσει ένα χρέος το οποίο αγγίζει το 150% του ΑΕΠ της και το οποίο χρηματοδοτεί με πολύ υψηλά επιτόκια.

Η προσθήκη επιπλέον χρέους στο ήδη υπάρχον δεν έχει κανένα νόημα. Και το να ζητάει κανείς από μία χώρα της οποίας η οικονομία είναι υποβαθμισμένη να πληρώσει ένα χρέος το οποίο αποτυπώνεται σε ένα ισχυρό ενιαίο νόμισμα είναι μη ρεαλιστικό. Το χρέος αυτό δεν πρόκειται να αποπληρωθεί, τουλάχιστον όχι στο σύνολό του".

Δεύτερη λανθασμένη προσέγγιση, είναι αυτή που υποστηρίζει ότι η ελληνική υπόθεση είναι ένα πρόβλημα του ευρώ.

"Το ευρώ επηρεάζεται πολύ λίγο. Η ελληνική υπόθεση, που είναι αυτή της αφερεγγυότητας μίας χώρας, η οποία έθεσε σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά της, σχετίζεται πολύ λίγο με το ευρώ. Δείτε εξάλλου την πορεία του ευρώ τους τελευταίους έξι μήνες : η αξιολόγησή του δεν φανερώνει καμία κρίση", υπογραμμίζει.

Το τρίτο πρόβλημα με την Ελλάδα, είναι "η πίεση των κερδοσκόπων, των traders που έχουν ελάχιστα κοινά σημεία με τις αγορές, όπως αυτές αποτυπώνονται από τους Αγγλοσάξονες οικονομολόγους του 19ου αιώνα.

Οι traders αυτοί ποντάρουν στην άνοδο και την πτώση, αδιαφορώντας πλήρως για την πραγματική οικονομική κατάσταση των χωρών, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς από τις σημερινές επιθέσεις σε βάρος της Ιταλίας, η οικονομική κατάσταση της οποίας δεν διαφέρει καθόλου σήμερα, απ'ό,τι πριν από τρεις μήνες".

"Οι ενέργειές τους θολώνουν την αντίληψη των πολιτικών ανδρών, οι οποίοι υποκύπτουν με τη σειρά τους σε ένα είδος πανικού και φοβούνται μία χρεωκοπία της Ελλάδας, συγκρίσιμη με εκείνη της τράπεζας Lehman Brothers, πράγμα που δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Ας σταματήσουμε, λοιπόν, να μιλάμε για πρόβλημα του ευρώ ή για υπεράσπιση του ευρώ", καταλήγει.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More