ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ


Δηλώσεις για την 37η επετείου της τούρκικης εισβολής από τον Αττίλα έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε τόσο στην οδύνη που έχει η σημερινή μέρα για τον λαό της Κύπρου, αλλά και τις συναντήσεις που είχαν Χριστόφιας και Έρογλου για την επίλυση του Κυπριακού, στην Γενεύη.

Όμως ο τόσο υπουργός Εξωτερικών, αλλά και ο πρωθυπουργός της γείτονας χώρας, Ταγίπ Ερντογάν δεν ενθάρρυνε αυτήν την προσπάθεια για την επίλυση αυτού του μεγάλου ζητήματος που ταλανίζει τόσο της Κύπρο, αλλά και την Τουρκία (καθώς αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση) και με ένα τελεσίγραφο, «κατέβασε ρολά» για όποια συζήτηση.

Παρόλα αυτά ο Παπανδρέου είναι στο πλευρό του κυπριακού λαού, τονίζοντας πως ότι πρέπει να σταματήσει η τούρκικη κατοχή στην Μεγαλόνησο.

Αναλυτικά:

Με αίσθημα οδύνης για τη σημερινή ημέρα μνήμης της τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου 1974, απευθύνω χαιρετισμό στον Κυπριακό Ελληνισμό, ολόκληρο τον Κυπριακό λαό και την νόμιμη κυβέρνησή του, επαναδιατυπώνοντας την πίστη μου για αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας στην Κύπρο σύντομα.

Η πολυδοκιμασμένη αντοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αποφασιστικότητά της, εδώ και τριάντα επτά χρόνια, να μην υποκύψει στην απειλή της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, εγγυώνται την αίσια έκβαση της μακρόχρονης και δίκαιης προσπάθειάς της.

Στις 7 Ιουλίου στη Γενεύη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον τουρκοκύπριο ηγέτη κ. ΄Ερογλου να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες εξεύρεσης συνολικής συμφωνίας αλλά και προετοιμασίας της κοινής τους γνώμης για τους αμοιβαίους συμβιβασμούς που αυτή προϋποθέτει.

Θα περίμενε κανείς, ο Τούρκος Πρωθυπουργός να ενθαρρύνει τους Τουρκοκυπρίους σε αυτή την κατεύθυνση. Αντιθέτως, στις 19 Ιουλίου επέλεξε να τους αποθαρρύνει, με δηλώσεις εν είδει τελεσιγράφου.

Δηλώσεις που αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η ουσία του Κυπριακού προβλήματος είναι η τουρκική εισβολή, η κατοχή και ο εποικισμός. Υπονομεύουν επίσης την πολιτική αξιοπιστία διακηρύξεων της τουρκικής ηγεσίας περί βούλησής της για μετάβαση σε μια νέα εποχή «μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονές της.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει, με όλες τις δυνάμεις της, την Κυπριακή Δημοκρατία και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Προέδρου της Δημήτρη Χριστόφια για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, στο πλαίσιο μίας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα και με εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου και προς όφελος όλων των νομίμων πολιτών της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More