Μόσχα, Γιώργος Σινανίδης
Tη μία έκπληξη μετά την άλλη επιφυλάσσει πλέον το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην ελληνική διπλωματία, ζητώντας για πρώτη φορά στα χρονικά των τελευταίων δεκαετιών να αναβληθεί μια επίσκεψη έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα, αλλά και αφήνοντας δημοσίως σαφή υπονοούμενα ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις είναι πλέον “κενές περιεχομένου”.
Τα κακά μαντάτα έφθασαν στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, όταν η ρωσική πλευρά, παρά την εκπεφρασμένη πρόθεση του Σταύρου Λαμπρινίδη να πραγματοποιήσει την επίσκεψη στη Μόσχα, που αρχικώς είχε σχεδιαστεί για τον Δημήτρη Δρούτσα, πρότεινε να μετατεθεί η συνάντηση γνωριμίας Λαμπρινίδη - Λαβρόφ, αλλά ταυτοχρόνως και να υποβαθμιστεί από κανονική επίσκεψη σε τυπική ολιγόλεπτη επικοινωνία στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.
“Κι ως τον Σεπτέμβριο ποιος ζει, ποιος πεθαίνει” έμοιαζαν να λένε οι ρώσοι διπλωμάτες που μετέφεραν το δυσάρεστο μήνυμα της Μόσχας στην Αθήνα, επικαλούμενοι κωμικοτραγικές δικαιολογίες, ότι δήθεν “για τεχνικούς λόγους δεν υπάρχει χρόνος ενημέρωσης και προετοιμασίας του υπουργού Σ. Λαβρόφ για τον νέο υπουργό”, αν και η πραγματική αιτία είναι βέβαια ότι οι δύο υπουργοί δεν θα είχαν και πολλά ουσιαστικά πράγματα να συζητήσουν, άρα προς τι τα έξοδα και η φασαρία;
Για να σωθούν τα προσχήματα της αναβολής της επίσκεψης, που αρχικά είχε κανονιστεί για τις 7 Ιουλίου και κατόπιν μετατέθηκε για τις 5 του μήνα, τα δύο ΥΠΕΞ συμφώνησαν, κατά τις πληροφορίες με ελληνική πρωτοβουλία, να πραγματοποιηθεί χθες Παρασκευή τηλεφωνική συνομιλία των υπουργών, από τα ανακοινωθέντα για την οποία προκύπτουν, ωστόσο, ακόμη πιο δυσάρεστα συμπεράσματα.
Στις τέσσερις στεγνές γραμμές της ρωσικής ανακοίνωσης αναφέρεται ότι ο κ. Λαβρόφ συνεχάρη τον κ. Λαμπρινίδη για την ανάληψη των καθηκόντων του και ότι “δόθηκε έμφαση στην αμοιβαία διάθεση για συνεπή προώθηση της συνεργασίας σε διμερές και διεθνές επίπεδο”, ενώ την ίδια στιγμή σημειώνεται ότι συζητήθηκε “πώς θα αποκτήσουν περιεχόμενο οι επικείμενες ελληνορωσικές επαφές” και πώς θα τελειοποιηθεί τον υπάρχον νομικό - θεσμικό πλαίσιο των διμερών σχέσεων.
Καταγραφή της πτώσης του ελληνικού κύρους
Η ρωσική πλευρά, ούτε λίγο ούτε πολύ, άφησε να εννοηθεί ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν προωθούνται τον τελευταίο καιρό με συνέπεια, αλλά και, πολύ περισσότερο, ότι δεν έχουν και σπουδαίο περιεχόμενο και πρέπει επιτέλους να αποκτήσουν. Για όποιον επιθυμεί να καταλάβει, το μήνυμα ελήφθη, παρά την εμφανή προσπάθεια της υπηρεσίας Τύπου του ελληνικού ΥΠΕΞ να στρογγυλέψει τις γωνίες και να ωραιοποιήσει με φραστικό lifting το ρωσικό ανακοινωθέν, χωρίς όμως να προσθέσει ούτε μισή πληροφορία αλλά ούτε και μισή γραμμή, ίσως γιατί ποιος να κάθεται Παρασκευή απόγευμα να κάνει εσωτερικό διπλωματικό ρεπορτάζ και ποιος να συντάσσει σχέδια ανακοινώσεων, αφού οι Ρώσοι έκαναν τη δουλειά;
Καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η εμφανής υποβάθμιση των ελληνορωσικών σχέσεων, παρά τις συνεχείς περί του αντιθέτου δηλώσεις των αξιωματούχων μας, αποτελεί μιας μορφής καταγραφή της πτώσης του κύρους της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή και στο γεωπολιτικό τρίγωνο, όπου κάποτε Μαξίμου και Κρεμλίνο συνεργάζονταν στενά. Μετά την οριστική, ως φαίνεται, ακύρωση του σχεδίου κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, αλλά και της προμήθειας ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα οποιοδήποτε διμερές σχέδιο, επαρκές να ξεκολλήσει τις διμερείς σχέσεις από την πολυετή στασιμότητα.
Πολλοί σχολιαστές δεν αμφιβάλλουν ότι στη ρωσική διπλωματική τακτική των ημερών έναντι της Ελλάδας μπορεί να διαγνωστεί τόσο η διάθεση ανταπόδοσης, κατά το γνωστό “μία σου και μία μου”, για την αδικαιολόγητα άκομψη αναβολή της επίσκεψης Δ. Δρούτσα λίγα μόλις 24ωρα πριν γίνει τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά και η δυσπιστία για το ότι η ελληνική κυβέρνηση με τη σημερινή της σύνθεση θα μακροημερεύσει.
“Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά”
Όσοι παρακολουθούν από κοντά τις ελληνορωσικές σχέσεις θυμίζουν ότι στη διπλωματία, συχνότερα απ’ ό,τι στη ζωή, “οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά” και καταγράφουν μια σειρά από άτυχες επιλογές της ελληνικής πλευράς, που διαμόρφωσαν τους τελευταίους μήνες μια ατμόσφαιρα καχυποψίας στις διμερείς σχέσεις, αρχίζοντας από τις περιβόητες προεκλογικές δηλώσεις του πρωθυπουργού για τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, συνεχίζοντας με την άστοχη κριτική Μπιρμπίλη στην περιβαλλοντική συνείδηση και αισθητική των Ρώσων, και καταλήγοντας στις βλακώδεις και αψυχολόγητες επιλογές του προξενείου μας στη Μόσχα να κάνει καψόνια ακόμη και σε φίλους τού εκπροσώπου Τύπου του Βλαντίμιρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντάς τους υπερβολικά “μαυριδερούς και μουσουλμάνους” για να αξίζουν μιαν ελληνική βίζα, είτε σε ελληνομαθείς συμβούλους του ρώσου υπουργού Ενέργειας, που έκαναν το λάθος να επιθυμούν να κάνουν οικογενειακές διακοπές στην Ελλάδα χωρίς να εγκαταλείψουν πίσω τους το πέντε μηνών βρέφος τους! Αν άλλοι έκαναν αυτά και άλλα παρόμοια σε έλληνες αξιωματούχους, εμείς τι θα σκεφτόμασταν;
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου