ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

ΑΛΛΗ ΑΟΖ


Του Γιώργου Γ. Λιάρου -

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάννη Μανιάτης ξεκίνησαν σήμερα την διαδικασία για την διενέργεια σεισμικών ερευνών στην περιοχή του Ιονίου πελάγους, της Δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης σε μια κίνηση που ενδέχεται να αποτελέσει το πρώτο βήμα για να μπορέσει επιτέλους το έθνος εκμεταλλευόμενο τον τεράστιο φυσικό του πλούτο να σταθεί στα πόδια του.

Το Υπουργείο έδωσε την Τετάρτη σε δημόσια διαβούλευση στο Οpengov.gr (http://www.opengov.gr/minenv/?p=2442) το προσχέδιο της διεθνούς πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών, μη αποκλειστικής χρήσης, στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους, της Δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης προκειμένου να διασφαλισθεί η διαφάνεια της διαδικασίας και να αποτυπωθούν οι προτάσεις των ενδιαφερομένων.
Η διαδικασία αφορά στην απόκτηση δεδομένων μη αποκλειστικού χαρακτήρα από διεθνείς γεωφυσικές εταιρίες, που αναλαμβάνουν το κόστος των ερευνών. Το σύνολο των τεχνικών και επιστημονικών αποτελεσμάτων παραδίδεται στο Ελληνικό Δημόσιο και οι εταιρίες, για συγκεκριμένο χρόνο, διατηρούν το δικαίωμα διάθεσης των δεδομένων αυτών στις διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες σχεδιάζουν να επενδύσουν για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων.
Με τις έρευνες αυτές, οι ειδικοί διευκολύνονται στο να διερευνήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά ευρείες περιοχές με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, να αποτυπώσουν σε βάθος πετρελαϊκά συστήματα και να αναδείξουν γεωλογικές δομές, οι οποίες, στη συνέχεια, θα αποτελέσουν αντικείμενο γύρου παραχωρήσεων για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Με τον τρόπο αυτό, η Κυβέρνηση στοχεύει να συλλέξει αξιόπιστα στοιχεία με τα οποία να αξιολογήσει το πιθανό πετρελαϊκό δυναμικό, προκειμένου να καθορίσει τις πλέον συμφέρουσες για το Ελληνικό Δημόσιο προϋποθέσεις ώστε να δρομολογηθεί γύρος παραχωρήσεων στις συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές, που προγραμματίζεται να γίνει πριν τα μέσα του 2012. Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 17 Ιουνίου.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More