ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΓΡΑΠΤΑ ΤΟΥ ΦΡΑΝΤΣ ΚΑΦΚΑ


Ανακαλύφθηκαν γραπτά του σημαντικού συγγραφέα της γερμανικής λογοτεχνίας και διανόησης, ΦραντΣ Κάφκα, καθώς και του φίλου του, Μαξ Μπροντ, σε δικαστήριο στο Ισραήλ.

Τα γραπτά παρέμεναν κρυμμένα για πολλές δεκαετίες και τελικά ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια μιας δίκης που αφορούσε την κυριότητα των ακινήτων του Μαξ Μπροντ.
Το 1939 ο Μπροντ, υπό το φόβο της ναζιστικής απειλής, εγκατέλειψε την πατρίδα του, την Τσεχία και πήρε μαζί του και μια βαλίτσα με τα γραπτά του Κάφκα.
Μετά τον θάνατο του Μπροντ, η περιουσία του πέρασε στην γραμματέα του, Έσθερ Χοφ, η οποία τοποθέτησε μέρος του αρχείου σε χρηματοκιβώτια στο Τελ Αβιβ και στην Ζυρίχη.
Ο λογοτεχνικός θησαυρός περιέχει χειρόγραφα του Μπροντ και του Κάφκα, διηγήματα, μερικά ημερολόγια και αλληλογραφίες του Κάφκα και κάποια αδημοσίευτα ημερολόγια του Μπροντ.
Ίσως, τα εν λόγω γραπτά, να αποκαλύψουν περισσότερα για τη ζωή ενός από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του 20ου αιώνα!

Η ζωή και το έργο του Φραντζ Κάφκα
ο Φραντζ Κάφκα, γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1883 στην Πράγα από γονείς Εβραίους μικροαστούς, ενώ ήταν το μεγαλύτερο από έξι παιδιά.
Σπούδασε αρχικά χημεία και κατόπιν νομικά, ενώ παρακολούθησε μαθήματα γερμανικών σπουδών και ιστορία της Τέχνης.
Στο τέλος του πρώτου έτους των σπουδών του, γνώρισε τον Μαξ Μπροντ, ο οποίος παρέμεινε στενός του φίλος, για όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Ο Κάφκα εργάστηκε σε μια μεγάλη ιταλική ασφαλιστική εταιρεία, αλλά παραιτήθηκε σύντομα, καθώς ήθελε να αφοσιωθεί στη συγγραφή.
Δούλεψε, όμως και σε άλλες ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ παράλληλα έγραφε.
Το συγγραφικό του έργο, δεν αναγνωρίστηκε από το ευρύ κοινό, παρά μόνο μετά το θάνατό του, ενώ κατά τη διάρκεια της ζωής του δημοσίευσε μόνο λίγα μικρά διηγήματα.
Στη διαθήκη του, ζήτησε από τον στενό του φίλο Μαξ Μπροντ, να κάψει όλα τα αδημοσίευτα έγγραφά του, αλλά ο Μπροντ αγνόησε την επιθυμία του και έτσι έφτασαν σε εμάς, κορυφαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως η “Δίκη”, το “Κάστρο”, η “Αμερική”.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More