ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Σε ιδιαίτερα περιέργως δύσκολη θέση βρέθηκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών μετά από τις πιεστικές και ουσιαστικές ερωτήσεις...από τον δημοσιογράφο του REAL FM και διευθυντή ειδήσεων του ALTER κ. Νίκο Χατζηνικολάου με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία.

Ο κ. Δρούτσας προσπάθησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις για τις βολές που δέχεται η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, προσπάθησε να απαντήσει στον κ. Μαρκεζίνη περί ΑΟΖ(Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες)
και διαβεβαίωσε για τη συνέχεια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Σας παραθέτουμε όλη τη συνέντευξη:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γυρίζουμε σελίδα και πάμε στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Καλημερίζω τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Δρούτσα. Κύριε Υπουργέ, καλή σας ημέρα.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου και να ευχηθώ και καλή χρονιά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή χρονιά. Θέλω να ξεκινήσω ζητώντας τα, κατά τη γνώμη σας, αποτελέσματα, τα πρώτα ορατά αποτελέσματα της επίσκεψης στο Ερζερούμ.


κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, να ξεκινήσω, αν μου επιτρέπετε, με τον ισχυρό συμβολισμό που νομίζω είχε η θετική ανταπόκριση του κυρίου Παπανδρέου, του Έλληνα Πρωθυπουργού, στην πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του, να μιλήσει στους Τούρκους Πρέσβεις. Αυτό έχει έναν έντονο συμβολισμό και όταν έλαβε ο Έλληνας Πρωθυπουργός αυτή την πρόσκληση το είδαμε αυτό ως μία ευκαιρία. Μία ευκαιρία να την αξιοποιήσουμε προκειμένου να μιλήσουμε, και να μιλήσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανοιχτά στην ραχοκοκαλιά, εάν θέλετε, της τουρκικής διπλωματίας και να θέσει όλα αυτά τα θέματα τα οποία δημιουργούν εμπόδια στην ελληνοτουρκική προσέγγιση. Από την άλλη όμως να μιλήσει για το όραμά μας, την προοπτική δηλαδή της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων προκειμένου να αναπτύξουμε το δυναμικό αυτής της σχέσης, και αυτό είναι ένα όραμα, επιτρέψτε μου να το τονίσω αυτό, κύριε Χατζηνικολάου, το οποίο και ο κύριος Ερντογάν, ο Τούρκος Πρωθυπουργός, το μοιράζεται μαζί μας. Άρα ήταν μία ευκαιρία να τα θέσουμε όλα με πολύ ξεκάθαρο και ειλικρινή τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι επισημάνσεις του κυρίου Παπανδρέου στην ομιλία του στους Πρέσβεις για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο δε δείχνουν ότι η τουρκική πλευρά μοιράζεται αυτό το όραμα. Δείχνουν το αντίθετο, ότι μάλλον παραμένει σταθερή στην πολιτική των προκλήσεων.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Δυστυχώς, κύριε Χατζηνικολάου, δεν μπορώ να διαφωνήσω με αυτό που λέτε. Δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα, υπάρχουν κάποιες γνωστές θέσεις και δραστηριότητες από πλευράς Τουρκίας, οι οποίες δεν δυστυχώς δεν αλλάζουν από την μία ημέρα στην άλλη και ακριβώς γι’ αυτό γίνεται αυτή η διαδικασία και αυτή η προσπάθεια και εκ μέρους της Ελλάδας. Εμείς με ειλικρινή τρόπο λέμε ποιά είναι τα προβλήματα, με τον ίδιο ειλικρινή τρόπο όμως λέμε ότι θέλουμε τη συνεργασία, θέλουμε καλές, σταθερές σχέσεις, καλής γειτονίας. Αυτό, θα μου επιτρέψετε να πω, δεν μπορεί δυστυχώς να αλλάξει και να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα από την μία ημέρα στην άλλη. Χρειάζεται χρόνος, χρειάζεται δουλειά και ακριβώς αυτή η δουλειά γίνεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είμαι πολλά χρόνια στο πολιτικό ρεπορτάζ, δε θυμούμαι άλλη συνάντηση Πρωθυπουργών των δύο χωρών να είχε τόσο μεγάλη διάρκεια όσο αυτή του κυρίου Παπανδρέου με τον κύριο Ερντογάν και θέλω να ρωτήσω τι συζητούσαν επί δύο ώρες. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στην κοινή γνώμη.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, ευχαριστώ για την ερώτηση, διότι είναι μία πραγματικά καλή ευκαιρία για να ξεδιαλύνουμε λίγο και άλλους μύθους που δημιουργούνται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Θέλω να μας δώσετε απάντηση και στην έντονη φημολογία που υπάρχει ότι έχει τεθεί επί τάπητος θέμα συνεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων του Αιγαίου.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Να ξεκινήσω με το τελευταίο, διότι είναι κάτι το οποίο κάποιοι καλλιεργούν, αυτή την εντύπωση, αυτό το θέμα. Να ξεκινήσω μ’ αυτό και με ένα ξεκάθαρο όχι - και επαναλαμβάνω την απάντηση που έδωσε και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή και έδωσα και εγώ πριν από λίγες μέρες στη Βουλή και ευχαρίστως θα την επαναλάβουμε και σήμερα, ένα ξεκάθαρο όχι. Βεβαίως δεν τίθεται θέμα συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και θα παρακαλούσα θερμά όλους αυτούς που διακινούν τέτοιου είδους θεωρίες να σκεφθούν το καλό της χώρας και να σκεφθούν τί ζημιά κάνουν λέγοντας και επιμένοντας σ’ αυτά τα πράγματα. Θα παρακαλούσα θερμά και όλους μας να ακούμε λίγο περισσότερο τί λέει η ελληνική κυβέρνηση και να μην δίνουμε τόσο βάρος σε αυτά που λένε συνήθως εξωθεσμικοί παράγοντες. Τώρα, στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν φύγετε από το θέμα αυτό, σήμερα υπάρχει άρθρο του Ακαδημαϊκού κυρίου Βασίλειου Μαρκεζίνη στην «Ελευθεροτυπία» με τίτλο «Μυστική διπλωματία και φανερά λάθη». Λέει λοιπόν εκεί ότι ολιγωρεί το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στο να στηρίξει την ελληνική οικονομική πολιτική στη Μεσόγειο, ότι δεν προχωρούμε δηλαδή στην ανακοίνωση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, ενώ θα έπρεπε να το έχουμε κάνει. Σας διαβάζω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα: Ο ρόλος του Υπουργείου Εξωτερικών, γράφει, δεν είναι να σκύβει το κεφάλι επικαλούμενο δημιουργικές ασάφειες διεθνών συνθηκών, αλλά να μάχεται με εφευρετικότητα για τα δίκαιά μας. Θέλω το σχόλιό σας.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι το θεωρώ αυτό προσβολή απέναντι στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας και όλα αυτά τα αξιόλογα στελέχη τα οποία εδώ και τόσα χρόνια, ο καθένας με τον τρόπο του, δίνει αυτή τη μάχη για να υπερασπιστεί και να προωθήσει τα συμφέροντα της Ελλάδας. Το Υπουργείο Εξωτερικών πάντα έκανε, κάνει και θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά του με πολύ σοβαρό, υπεύθυνο τρόπο. Θεωρώ ότι τέτοιου είδους φρασεολογία δεν είναι υπεύθυνη και θα μου επιτρέψετε να κλείσω το σχόλιό μου, λέγοντας απλώς ότι κάθε άποψη έχει και την σκοπιμότητά της, απ’ ό,τι φαίνεται, και το ακροατήριό της. Τώρα θα μου επιτρέψετε να...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το λέτε για τον κύριο Μαρκεζίνη;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Αυτό ο καθένας νομίζω μπορεί να το καταλάβει και να το ερμηνεύσει όπως θέλει. Επαναλαμβάνω, κάθε άποψη...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, για την ουσία που αφορά τις οικονομικές ζώνες τί λέτε; Για παράδειγμα, η Κύπρος προχώρησε ήδη σε μία συμφωνία με το Ισραήλ και πολλοί λένε ότι ίσως πρέπει να ακολουθήσουμε αυτό το παράδειγμα και να αναγγείλουμε κι εμείς, να ανακοινώσουμε ζώνες αποκλειστικής οικονομικής δραστηριότητας της χώρας μας και νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο και σε περιοχές του Αιγαίου.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Να σας πω πρώτα απ’ όλα ότι όλοι αυτοί που τα λένε αυτά, τα γράφουν αυτά, τα κυκλοφορούν αυτά, ασφαλώς βέβαια φαίνεται ότι δεν έχουν υπόψη τους ότι στρατηγικός βασικός πολιτικός στόχος και της σημερινής κυβέρνησης αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι και της προηγούμενης κυβέρνησης είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, συμπεριλαμβανομένης της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με τα γειτονικά μας κράτη και αυτή η δουλειά ήδη γίνεται. Είμαστε σε επαφή με γειτονικές χώρες και κάνουμε αυτές τις συζητήσεις. Απλώς δε χρειάζεται όλα αυτά να γίνονται δημοσίως. Δεύτερον, θα μου επιτρέψετε να πω, κύριε Χατζηνικολάου, επειδή γίνεται πολύς λόγος περί ΑΟΖ, άλλες θαλάσσιες ζώνες κ.λπ., και δημιουργούνται πάλι κάποιες ασάφειες, κάποιοι μύθοι, θα μου επιτρέψετε πάλι να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη, είναι πολύπλοκα και τεχνικά αυτά τα θέματα και δε γνωρίζουν όλοι, όλες τις λεπτομέρειες, και αυτό είναι λογικό. Είναι πραγματικά πολύ τεχνικά και πολύπλοκα αυτά τα θέματα και οι αρμόδιοι άνθρωποι, αυτοί που γνωρίζουν τα πράγματα στις λεπτομέρειές τους, ασχολούνται και χειρίζονται αυτά τα θέματα. Γι’ αυτό για άλλη μία φορά μη δημιουργούμε εδώ ασάφειες ή μύθους ή ακόμα και παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Όλοι να είναι σίγουροι ότι όλα γίνονται με σοβαρό τρόπο, συστηματικό τρόπο, πάντα με γνώμονα το όφελος και το συμφέρον της χώρας. Παρακαλώ να μην έχει κανένας καμία αμφιβολία επάνω σ’ αυτό. Είναι εθνικά θέματα, είναι τα εθνικά συμφέροντα και αλίμονο, αλίμονο εάν η ελληνική κυβέρνηση, η όποια ελληνική κυβέρνηση, το τονίζω αυτό, η όποια ελληνική κυβέρνηση να μην υπερασπιζόταν και να μην προωθούσε όλα τα συμφέροντα της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως πολλαπλασιάζονται...

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Συγνώμη, κύριε Χατζηνικολάου, να το βγάλω λίγο και από μέσα μου αυτό. Ας τελειώσουμε μ’ αυτές τις υποκρισίες στην Ελλάδα και σε τόσο σημαντικά θέματα όπως τα εθνικά, ότι η εκάστοτε κυβέρνηση είναι ο μειοδότης, αυτός που πουλάει τα συμφέροντα της χώρας και η εκάστοτε αντιπολίτευση είναι ξαφνικά ο υπερπατριώτης. Θα σας πω ευθέως, και σήμερα ως κυβέρνηση, και πριν από λίγο καιρό ως αντιπολίτευση, εγώ το ίδιο πατριώτης ένοιωθα και νοιώθω και πάντα έχουμε όλοι μας ως γνώμονα και στόχο την υπεράσπιση και την προώθηση των συμφερόντων της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης σας κατηγορούν για μυστική διπλωματία, ότι δηλαδή νοιώθουν ότι δεν είναι σωστά ενημερωμένοι. Μήπως υπάρχει ένα έλλειμμα στην πληροφόρησή τους;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κοιτάξτε, κύριε Χατζηνικολάου...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και για το θέμα των οικονομικών ζωνών, νομίζω ότι πρέπει να μας πείτε κάτι παραπάνω, δηλαδή πότε χρονικά προσδιορίζετε αυτές τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για τις οποίες μιλάμε;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κοιτάξτε, κύριε Χατζηνικολάου, αντιλαμβάνομαι ότι ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του και τις επιθυμίες του, κατά πόσον να είναι ενημερωμένος, σε πόσο βάθος, με ποιες λεπτομέρειες. Θα μου επιτρέψετε όμως να πω ότι η λέξη «μυστική διπλωματία» έχει γίνει λίγο της μόδας τελευταία εδώ στον πολιτικό μας διάλογο ή περισσότερο στην πολιτική αντιπαράθεση, εάν θέλετε, και διαβάζοντας λίγο, και σήμερα άλλη μία φορά τις δηλώσεις που έκαναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την επίσκεψη του κυρίου Παπανδρέου στο Ερζερούμ και τα αποτελέσματα, το μόνο που διάβασα, που βρήκα κι εγώ εδώ ως μομφή, αν θέλετε, απέναντι στην κυβέρνηση είναι η λέξη «μυστική διπλωματία». Πρώτα απ’ όλα να πω, κύριε Χατζηνικολάου, νομίζω ότι με ευλάβεια τηρώ εγώ την επαφή με όλα τα πολιτικά κόμματα και την Βουλή και σε πολύ τακτικά χρονικά διαστήματα, πολύ συχνά ενημερώνω και την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Εγώ από την πρώτη στιγμή είπα ότι αυτό το θεωρώ αυτονόητο και υποχρέωσή μου. Δεύτερον, πριν από τα Χριστούγεννα είχα συγκαλέσει...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής θα ενημερωθεί;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για αύριο, Τρίτη, ακριβώς έχοντας υπόψη μου ότι θα είναι αμέσως μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια μπορούσατε να τους έχετε…

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: …ακριβώς για να ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μπορούσατε να τους έχετε προϊδεάσει για την επίσκεψη αυτή.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, για να είμαστε λίγο αντικειμενικοί...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, για εμένα η ουσία είναι αυτή που έχει σημασία.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Να προϊδεάσουμε, για ποιο πράγμα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, δεν είναι μυστική.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Αφού είναι γνωστό ότι πάει στην Τουρκία...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το περιεχόμενό της εννοώ, κύριε Υπουργέ. Να γίνει συζήτηση για το τι θα διεκδικήσουμε, τι γραμμή θα χαράξουμε σ’ αυτές τις συναντήσεις. Γιατί, για παράδειγμα, σας λέω μία ένσταση που υπάρχει, που εγώ τη βρίσκω λογική.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Πείτε μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν σήμερα δούμε πάλι παραβιάσεις πάνω από το Αιγαίο, σήμερα, αύριο, τι θα έχει γίνει με την επίσκεψη στο Ερζερούμ; Θα έχει σβήσει αυτή η προκλητικότητα η τουρκική, ουσιαστικά, κάθε αποτέλεσμα πολιτικό αυτής της επίσκεψης. Θέλω να πω, υπάρχει η ουσία, υπάρχουν και οι εντυπώσεις. Προσωπικά είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίον μίλησε ο Πρωθυπουργός, αλλά αν κανείς ψάξει λίγο πιο βαθιά θα δει ότι ο Πρωθυπουργός απλώς είπε τα αυτονόητα που δεν έλεγαν οι προηγούμενοι.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ακριβώς όμως, είπατε μια μαγική λέξη, κύριε Χατζηνικολάου, είπε τα αυτονόητα, αλλά αυτά που δεν έλεγαν οι προηγούμενοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι, έτσι είναι.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Και να υπενθυμίσω την επίσκεψη του κυρίου Καραμανλή όταν ήταν Πρωθυπουργός, όπου στεκόταν δίπλα στον κύριο Ερντογάν στη Συνέντευξη Τύπου την κοινή και άκουγε τον κύριο Ερντογάν να μιλάει περί αμοιβαιότητας στο θέμα Οικουμενικού Πατριαρχείου και μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και δεν υπήρξε απάντηση. Δεν λέω ότι μπορείς να αλλάξεις εύκολα τα μυαλά και τις θέσεις της άλλης πλευράς, αλλά τουλάχιστον απαντάς, τα λες τα πράγματα με το όνομά τους. Μην υπενθυμίσω και άλλες τέτοιες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν. Τέλος πάντων, δε θέλω να μπω σε μία τέτοια λογική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να επιστρέψουμε στο ερώτημά μου για το τί συζήτησαν επί δύο ώρες; Γιατί σας διέκοψα πριν, με άλλα ερωτήματα και δεν δώσαμε απάντηση.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ήθελα πάνω σ’ αυτό να πω, πρώτον, κύριε Χατζηνικολάου, δύο ώρες λέμε, μην ξεχνάμε, υπάρχει και η διερμηνεία η οποία κάνει το χρονικό διάστημα της συζητήσεως μεγαλύτερο, ουσιαστικά την κόβει στο μισό. Δεύτερον, δεν είναι αυτονόητο δύο Πρωθυπουργοί, δύο ηγέτες, τη στιγμή που οικοδομούν μία προσωπική σχέση, και πρέπει να πω και το θεωρώ πολύ σημαντικό και πολύ σωστό ότι δύο Πρωθυπουργοί έχουν κτίσει μία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους. Είναι πολύ βασικό αυτό. Λοιπόν, δεν είναι αυτονόητο να τα πουν κατ’ ιδίαν; Και μην έχουμε αυτή την ψευδαίσθηση ή αυτή την εικόνα, κύριε Χατζηνικολάου, ότι σε τέτοιου είδους συζητήσεις, όταν μιλάνε δύο αρχηγοί, δύο ηγέτες, δύο χωρών, ότι κάθονται εδώ με την ατζέντα, 1, 2, 3, 4, τί έχω να πω γι’ αυτό, τί έχεις να πεις γι’ αυτό. Γίνεται μια ευρεία συζήτηση. Ζούμε σε μία κοινή περιοχή, γειτονιά, όπου υπάρχουν εξελίξεις, έχουμε την οικονομική κρίση παγκοσμίως, έχουμε άλλα θέματα τα οποία και αυτά συζητούνται. Αυτό το λέω για να μην υπάρχει αυτή η εικόνα ότι έχουν κλειστεί δύο Πρωθυπουργοί και τώρα κάνουν μυστικά όλες αυτές τις συμφωνίες και συζητάνε και καταλήγουν κ.λπ. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Μη δημιουργούμε τέτοιες εικόνες. Γίνονται βεβαίως ουσιαστικές συζητήσεις αλλά δεν έχει καμία σχέση αυτό με αυτό το στερεότυπο και τη λέξη που είναι της μόδας σήμερα «μυστική διπλωματία».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε μου κάτι, η συζήτηση που γίνεται για τις οικονομικές ζώνες, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο είναι κατά τη γνώμη σας μία συζήτηση που έχει νόημα; Θέλω να πω, υπάρχει ορυκτός πλούτος στη χώρα αξιοποιήσιμος; Ποια είναι η αίσθηση που έχει η κυβέρνηση; Ή συζητούμε για να συζητούμε; Ή ψάχνουμε έναν από μηχανής Θεό λόγω της κρίσης;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Νομίζω και τα δύο ισχύουν, κατά κάποιον τρόπο. Πρώτον, να το τονίσω και αυτό, η κυβέρνηση κάνει πολύ σοβαρή δουλειά προετοιμασίας σε αυτό το θέμα και σύντομα θα έχουμε και τα πρώτα ουσιαστικά αποτελέσματα πάνω στα οποία θα μπορέσουμε να βασιστούμε. Γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά. Από την άλλη όμως θα ήθελα να τονίσω να μην καλλιεργούμε υπερβολικές προσδοκίες. Δηλαδή ακούγονται υπερβολές, θα μου επιτρέψετε να το πω. Κάποιοι, παραδείγματος χάριν, προσπαθούν να μας πουν ότι η Ελλάδα ξαφνικά έγινε Κατάρ. Δεν είναι έτσι. Αλλά την ίδια ώρα θα ήθελα να τονίσω και να επιβεβαιώσω στον ελληνικό λαό ότι να είναι βέβαιος ότι δε θα αφήσουμε οποιαδήποτε δυνατότητα αναξιοποίητη. Γίνονται όλα με πολύ σοβαρό, συστηματικό τρόπο, αλλά παρακαλώ μην πέφτουμε σε τέτοιες παγίδες υπερβολής, τις οποίες μερικοί μπορεί να τις δημιουργούν, εντυπώσεις, για να λένε ότι δήθεν υπάρχουν ευκαιρίες τις οποίες η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως ότι κάποιες ευκαιρίες υπάρχουν, αυτό είναι βέβαιο, το έχουμε ζήσει και στο παρελθόν με τον Πρίνο στη Θάσο…

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Το έχουμε πει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επίσης, από έρευνες των ελληνικών Πανεπιστημίων προκύπτει ότι και νότια της Κρήτης φαίνεται πως υπάρχει, δεν ξέρω σε τι βαθμό και πόσο εκμεταλλεύσιμο και πόσο εύκολα εντοπίσιμο είναι, φυσικό αέριο, φαίνεται ότι υπάρχουν σοβαρές ελπίδες στο Ιόνιο. Θέλω να πω, κάτι…, κάτι κινείται.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ακριβώς αυτό λέω, κύριε Χατζηνικολάου, ότι γίνεται σοβαρή, συστηματική δουλειά και προετοιμασία για να έχουμε πλήρη εικόνα, να έχουμε αυτά τα στοιχεία πάνω στα οποία μπορούμε πραγματικά να βασιστούμε και ό,τι μπορούμε να αξιοποιήσουμε, η οποιαδήποτε δυνατότητα δεν θα μείνει αναξιοποίητη. Αυτό απλώς που ήθελα να τονίσω και να πω είναι, μη δημιουργούμε, παρακαλώ, ψευδαισθήσεις ή κάποιες προσδοκίες οι οποίες μπορεί να μην ισχύουν. Ζούμε σε μία περίοδο εδώ στην Ελλάδα, κύριε Χατζηνικολάου, και ξέρω ότι συμμεριζόσαστε αυτή την άποψη, όπου ο ελληνικός λαός πραγματικά περνάει δύσκολες στιγμές. Εδώ αυτό το αίσθημα της ανασφάλειας δεν πρέπει κάποιοι να προσπαθούν να το εκμεταλλεύονται. Αυτό είναι μία έκκληση, αν θέλετε προσωπική, όση αξία μπορεί να έχει αυτό, προς όλους, να φανούμε υπεύθυνοι όλοι μας σε ό,τι λέμε και σε ό,τι κάνουμε, ειδικά αυτήν την περίοδο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι απαντάτε σε όσους λένε ότι αν δεν υπήρχαν οι τουρκικές εκλογές τον Ιούνιο θα βλέπαμε έναν άλλο Ερντογάν;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Υπό ποια έννοια άλλον Ερντογάν; Συγνώμη, για να το διευκρινίσουμε αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιο σκληρό. Πιο σκληρό.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Δε νομίζω, κύριε Χατζηνικολάου, ότι αυτό έχει σχέση με τις εκλογές στην Τουρκία. Δεν είναι και κάτι το οποίο θα έπρεπε και στην Τουρκία να το ανεβάζουν τόσο ψηλά. Εγώ θα έλεγα μάλιστα ότι το γεγονός ότι θα έχουμε σύντομα εκλογές στην Τουρκία, τον Ιούνιο, συνέβαλε στο γεγονός ότι τα τουρκικά Μ.Μ.Ε. και η αντιπολίτευση στην Τουρκία επωφελήθηκαν από αυτό το θερμό κλίμα, το καλό θερμό κλίμα που υπήρχε μεταξύ Παπανδρέου και Ερντογάν, και το γεγονός ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε τα πράγματα με το όνομά τους, ότι το εκμεταλλεύτηκαν για να σηκώσουν στην Τουρκία τους τόνους. Υπό αυτή την έννοια, θα έβλεπα ένα συσχετισμό με τις εκλογές του Ιουνίου στην Τουρκία, αλλά δε νομίζω ότι έχει αυτό σχέση με την αντίδραση ή μη αντίδραση του κυρίου Ερντογάν και θα ήθελα να…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το «περί εταιρικής σχέσης» που είπε ο κύριος Ερντογάν, εσείς πώς το ερμηνεύσατε;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Εγώ θέλω να το ερμηνεύσω με πολύ θετικό τρόπο και αυτό δείχνει ακριβώς αυτό που λέγαμε στην αρχή της συζήτησής μας, ότι εδώ υπάρχει ένα κοινό όραμα μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών, να προχωρήσουμε με τις σχέσεις μας, διότι είμαστε γείτονες που έχουμε τα προβλήματά μας, έχουμε το βεβαρημένο παρελθόν μας…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το λέω, γιατί το «εταιρική» ως λέξη ήταν αυτό που ξεσήκωσε τη θύελλα των συζητήσεων περί του ενδεχομένου οι Τούρκοι να πιέζουν για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Όχι, όχι. Παρακαλώ μην παίρνουμε αφορμή εμείς από κάθε λέξη να δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι θέματα. Νομίζω ότι το θέμα της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο το ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή της κουβέντας μας. Εγώ θέλω να βλέπω αυτή τη λέξη «εταιρική σχέση» με θετικό τρόπο, υπό ποιά έννοια: ότι είμαστε, Ελλάδα και Τουρκία, γείτονες σε μία δύσκολη περιοχή και εάν τα βρούμε οι δυο μας, δηλαδή δεν έχουμε προβλήματα μεταξύ μας, και ένα από τα προβλήματα μεταξύ μας βεβαίως είναι το Κυπριακό, αυτό παρακαλώ να μην το ξεχνάμε ποτέ, εάν τα βρούμε μεταξύ μας και δεν έχουμε προβλήματα, τότε μπορούμε από κοινού στην περιοχή μας να παίξουμε έναν άλλο διαφορετικό ρόλο. Είναι μία δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ των Ελληνοτουρκικών σχέσεων προς όφελος και των δύο χωρών και σίγουρα προς όφελος και της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ θερμά, κύριε Υπουργέ. Καλή σας ημέρα.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κι εγώ ευχαριστώ, κύριε Χατζηνικολάου. Γεια σας.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More