ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΤΩΡΑ ΜΑΛΩΝΟΥΝ....ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΜΟΙ;


Μάχη παρασκηνίου µεταξύ των µουσουλµανικών οργανώσεων εξελίσσεται µε επίκεντρο την ανέγερση τζαµιού στην Αθήνα. Σ’ αυτήν τη µάχη έχει εµπλακεί ακόµη και το όνοµα της διεθνούς φήµης ιρανής αρχιτέκτονοςΖάχα Χαντίντ, η οποία εµφανιζόταν να έχει προσφερθεί να σχεδιάσει το µουσουλµανικό τέµενος.

«Καµία τέτοια πρόταση δενέχει κατατεθεί, αλλά, ακόµη και αν υπάρξει, η απόφαση της κυβέρνησης είναι να πραγµατοποιηθεί διεθνής διαγωνισµός», επισηµαίνουν στα «ΝΕΑ» στελέχη του υπουργείου Παιδείας, που έχει αναλάβει όλη την προεργασία για την ανέγερση του τεµένους.

Ενοχληµένος από τις προσπάθειες να εµπλέξουν την κ. Χαντίντ φέρεται να είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος έχει τοποθετηθεί από τον Πρωθυπουργό επικεφαλής της επιτροπής που εξετάζει την πρόοδο και τις εργασίες στο θέµα του τεµένους. Κυβερνητικά στελέχη, µάλιστα, τόνιζαν σε αυστηρό τόνο πως «δεν θα επιτρέψουµε παιχνίδια στο θέµα του τζαµιού». «Η Ζάχα Χαντίντ είναι µια από τις σηµαντικότερες προσωπικότητες του ισλαµικού κόσµου και σίγουρα η εµπλοκή του ονόµατός της ή η ενδεχόµενη συµµετοχή της στον διαγωνισµό θα αποτελέσει τιµή για εµάς. Ωστόσο, ποτέ και σε καµία συνάντηση των επίσηµων µουσουλµανικών ενώσεων δεν αναφέρθηκε η πρόθεσή της να αναλάβει τον σχεδιασµό του τεµένους. Αυτό το µάθαµε µέσα από δηµοσιεύµατα», λέει στα «ΝΕΑ» η εκπρόσωπος της Μουσουλµανικής Ενωσης Ελλάδας Αννα Στάµου.

Αντίθετα, οι µουσουλµανικές ενώσεις φέρονται να εκφράζονται θετικά για δύο Ελληνες που έχουν συµµετάσχει στον σχεδιασµό δύο πολύ σηµαντικών τζαµιών. Το πρώτο είναι το τέµενος Μπιν Μαντίγια στην Πλατεία Αλ Νάσερ στο Ντουµπάι, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε το 1990 και έχει σχεδιαστεί από το αρχιτεκτονικό γραφείο Τοµπάζη. Το δεύτερο είναι το τζαµί της Γρανάδας στην Ισπανία, που ύστερα από δικαστικές περιπέτειες 22 ετών κατασκευάστηκε στην ισπανική πόλη. Στον σχεδιασµό του συµµετείχε ο ελληνοαιγύπτιος αρχιτέκτονας Ταϊµούρ Μπάλµπα, ο οποίος έχει παρουσιάσει στο παρελθόν ακόµη και µακέτα του τζαµιού στο υπουργείο Παιδείας.

Η Ενωση Μεταναστών

Το τζαµί όµως έχει καταφέρει να διασπάσει και τους µουσουλµάνους! Την 1η Νοεµβρίου, 28 µουσουλµανικές κοινότητες για πρώτη φορά συνεδρίασαν από κοινού και κατέληξαν σε µια κοινή πλατφόρµα θέσεων και όρισαν ως εκπροσώπους τους για τις επαφές τους µε την πολιτεία τούς κ. Ναΐµ Ελγαντούρ, πρόεδρο της Μουσουλµανικής Ενωσης Ελλάδας, και τον κ. Σαγιέντ Τζαµίλ, πρόεδρο του Πολιτιστικού Συνδέσµου Ελλάδας - Πακιστάν. Πριν από λίγες ηµέρες, όµως, εµφανίστηκε στο προσκήνιο και η Ενωση Μεταναστών Ελλάδας (ΕΜΕ), στην οποία µετέχει ο κ. Σαγιέντ. Στις προτάσεις της ΕΜΕ περιλαµβάνεται µεταξύ των άλλων η κατασκευή 10 τουλάχιστον τζαµιών στην Ελλάδα, ενώ ο Σύλλογος δήλωσε την προθυµία του να συµβάλει οικονοµικά στην ανέγερσή τους, προκειµένου, όπως επιχειρηµατολόγησαν τα µέλη της, «να µη δηµιουργηθούν αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία λόγω της οικονοµικής κρίσης».

Αυτή την πρόταση, πάντως, ούτε η κυβέρνηση αλλά και κανένας επίσηµος πολιτικός φορέας δεν θέλει να συζητήσει. «Τέτοια πρόταση είχε κατατεθεί στο παρελθόν από αµφιλεγόµενων προθέσεων οργανώσεις. Εµείς όµως δεν θα επιτρέψουµε σε φονταµενταλιστικές οργανώσεις να χρησιµοποιήσουν την κατασκευή τζαµιών στην Ελλάδα ως µέσο προπαγάνδας. Το τζαµί αλλά και οι θρησκευτικοί του λειτουργοί θα τελούν υπό την έγκριση και εποπτεία µας», λέει στα «ΝΕΑ» κυβερνητικό στέλεχος, που υπενθυµίζει πως για τον ίδιο λόγο δεν προχώρησε η κατασκευή του τζαµιού στην Παιανία, την οποία είχε ψηφίσει η Βουλή στις 6 Ιουνίου 2000.

Τότε ήταν κεφάλαια από τη Σαουδική Αραβία που «τρόµαξαν» την κυβέρνηση, ενώ τώρα είναι «η βιασύνη αυτόκλητων κύκλων να παρουσιάζονται ως υπερασπιστές των µουσουλµάνων», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More